Δεμένος στο κρεβάτι έμεινε ένας 61χρονος, στο φάσμα του αυτισμού, σε νοσοκομείο αναφοράς Covid, μετά από επιπλοκές του ιού.
Τελικά κατέληξε λίγες μέρες μετά το εξιτήριο και ύστερα από πολλές κακουχίες και ταλαιπωρία στο νοσοκομείο, όπως καταγγέλλει το περιβάλλον του.
Ο Τίμος ζούσε στο Πρότυπο Ειδικό Οικοτροφείο «Άγιοι Ανάργυροι» στην Παιανία. «Ο ίδιος, όπως και όλοι οι τρόφιμοι είχαν εμβολιαστεί κατά προτεραιότητα ως ευπαθής ομάδα», δήλωσε στην Καθημερινή η ξαδέλφη του και νομική συμπαραστάτριά του, Μαριάννα Πετρίδη.
Δεν συνέβη, ωστόσο, το ίδιο για τους 42 εργαζομένους, εκ των οποίων, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου, Βάσω Δήμα, δεκαεννέα δεν έκαναν το εμβόλιο. Κάποιος διέσπειρε τον ιό στο οικοτροφείο. Όσοι επιμολύνθηκαν και είχαν συμπτώματα, όφειλαν να διακομισθούν σε νοσοκομεία COVID.
«Συνολικά, 23 τρόφιμοί μας νοσηλεύτηκαν σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία αναφοράς», σημειώνει η πρόεδρος στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Νοητικά Υστερούντων Ατόμων, Βάσω Δήμα. Εξ αυτών, οι 21 πήραν εξιτήριο, ξεπέρασαν τον κορωνοϊό, επέστρεψαν όμως σε «κακή κατάσταση, βρώμικοι και σε μεγάλη αναστάτωση».
«Το ζήτημα της προσέγγισης των αυτιστικών ασθενών, είτε προσέρχονται στο νοσοκομείο για μια απλή εξέταση είτε νοσηλεύονται για καιρό, ήταν κάτι που μας απασχολούσε πολύ πριν από την έλευση του κορωνοϊού», ανέφερε στην εφημερίδα ο Νίκος Παγίδας, εργοθεραπευτής με εξειδίκευση στον αυτισμό.
«Εισήλθε με ένα 38 πυρετό, ο οποίος σύντονα έπεσε, όμως ακολούθησαν σοβαρές επιπλοκές, καθώς ήταν για ένα μήνα δεμένος στο κρεβάτι, αφού δεν έβρισκαν άλλον τρόπο να τον ηρεμήσουν. Έπαθε διαδοχικά νεφρική ανεπάρκεια, ουρολοίμωξη, αιματουρία με φλεγμονή ως συνέπεια του βίαιου τραβήγματος του καθετήρα και τέλος αναπνευστική ανεπάρκεια, που συνδέεται με την πολυήμερη καθήλωση» σημειώνει η κ. Πετρίδη.
Τελικά η κυρία Πετρίδη τον μετέφερε σε ΜΕΘ ιδιωτικής κλινικής, όπου λίγες μέρες μετά τη διακομιδή του, κατέληξε. «Πέθανε από σηψαιμικό σοκ, έπειτα από μακρά ταλαιπωρία, για την οποία μόνον ο κορωνοϊός δεν ευθύνεται».