Κορωνοϊός: «Δεν χρειάζεται εφησυχασμός» - Ποιες πιθανότητες εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής

Κορωνοϊός: Δε χρειάζεται εφησυχασμός – Ποιες είναι οι πιθανότητες εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: GETTY IMAGES
0

«Δεν χρειάζεται εφησυχασμός» για τον κορωνοϊό επισημαίνουν ειδικοί, σημειώνοντας πως παρά την πτώση που δείχνουν οι δείκτες το τελευταίο διάστημα, υπάρχει το ενδεχόμενο εμφάνισης νέων μεταλλάξεων.

«Όλες οι δείκτες δείχνουν μία πτώση. Ο ιός αυτός, το οποίο χαρακτηρίζω σαν μία πολυσυστηματική νόσο, μολύνοντας έναν οργανισμό και βγαίνοντας από αυτόν δεν είναι ο ίδιος. Δεν χρειάζεται εφησυχασμός», είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ, ο καρδιολόγος – ηλεκτροφυσιολόγος Χρήστος Καλλιάνος, καλώντας τον κόσμο να εξακολουθεί να φοράει μάσκα. Την ίδια στιγμή εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο νέων μεταλλάξεων, καθώς όπως διευκρίνισε «δεν μπορούμε να προβλέψουμε ούτε τον αριθμό τους ούτε την ισχύ τους».

Σύμφωνα με τον διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών χρειάζεται προσοχή στο θέμα της ατομικής υγιεινής καθώς τώρα όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι είμαστε σε φθίνουσα πορεία.

Αναφερόμενος στο τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς που έχουν νοσήσει από κορωνοϊοό επισήμανε ότι υπάρχει η πιθανότητα να μολυνθούν ξανά μετά το τρίμηνο. «Τα αντισώματα δείχνουν μία μεγάλη κορύφωση μετά τη νόσηση, ανάλογα με την ανοσολογική κατάσταση του καθενός. Μετά το τρίμηνο υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μολυνθεί ξανά κάποιος».

Δεν υπάρχει ανησυχία για διασπορά στα σχολεία

Ο Νίκος Σπυρίδης, αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ αναφερόμενος στην απόφαση οι μαθητές να πηγαίνουν στο σχολείο πλέον χωρίς τη διενέργεια self test, εξήγησε πως «δεν υπάρχει ανησυχία για τη διασπορά που μπορεί να υπάρχει μέσα στο σχολείο». Όπως σημείωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, «δεν μας απασχολεί ιδιαίτερα πλέον να δούμε τον αριθμό των κρουσμάτων, καθώς σύμφωνα με τον καθηγητή, «περνάμε στην καταγραφή των σκληρών δεικτών, όπως οι νοσηλείες, οι εισαγωγές στη ΜΕΘ και οι θάνατοι».

Εξηγώντας την αλλαγή στην διαχείριση της πανδημίας ο παιδίατρος σχολίασε ότι «είμαστε χαμηλά σε κρούσματα και μπορούμε να χαλαρώσουμε».

Όσον αφορά το πώς συμπεριφερόμαστε, παρά τη χαλάρωση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, επισήμανε ότι όταν είμαστε κοντά σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες όπως είναι οι ηλικιωμένοι ή κάποιο παιδί με πρόβλημα υγείας πρέπει να φοράμε μάσκα, να έχουμε καθαρά χέρια και να γίνεται αερισμός χώρων.

Πώς επηρεάζει την καρδιά ο κορωνοιός

«Δυνητικά ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει όλα τα είδη των αρρυθμιών και στη νοσηλεία αλλά και μετά από αυτή», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Καλλιάνος. Σύμφωνα με τον ειδικό, «ένα 10% πρώτης εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής οφείλονται στον κορωνοϊό και ένα 30% αυξημένης επίπτωσης σε ασθενείς με ιστορικό κολπικής μαρμαρυγής. Εξαρτάται την ανοσολογική απόκριση κάθε ασθενή. Σπανίως μπορεί να συμβεί και σε φυσιολογικές καρδιές».

Σύμφωνα με τον καρδιολόγο, δεν χρειάζεται πανικός. «Αν υπάρχει αίσθημα παλμών, δύσπνοια ή άτυπα θωρακικά συμπτώματα μετά από τη νόσηση από κορωνοϊό, καλό είναι να επισκέπτονται οι ασθενείς τον καρδιολόγο τους».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργαζόμενοι του Allou Fun Park καταγγέλλουν απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα

Ελλάδα / Allou Fun Park: Απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα καταγγέλλουν σωματεία

«Το Σωματείο προειδοποίησε για ζητήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια» τονίζουν οι εργαζόμενοι - Η ανακοίνωσή του και το κείμενο του Σωματείου Εμποροϋπαλληλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά
LIFO NEWSROOM
Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ελλάδα / Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ποιοι και πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες - «Η σύσταση μας είναι ισχυρή, καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών» τονίζει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
LIFO NEWSROOM