Κορωνοϊός: Γιατί κάποιοι νοσούν ελαφριά και άλλοι βαριά- Ο καθηγητής γενετικής Ε.Δερμιτζάκης απαντά

Κορωνοϊός: Γιατί κάποιοι νοσούν ελαφριά και άλλοι βαριά- Ο καθηγητής γενετικής Ε.Δερμιτζάκης απαντά Facebook Twitter
ΕPA
0

Το γενετικό προφίλ του ασθενούς, σε συνδυασμό με το γονιδιωματικό προφίλ του κορωνοϊού ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το γεγονός ότι κάποιοι νοσούν ελαφριά και άλλοι βαριά.

Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Εμμανουήλ Δερμιτζάκης, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας, καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης και Διευθυντής στο Κέντρο Γονιδιωματικής «Health 2030», σε συνέντευξη στο ΑΠΕ.

Σε ερώτηση γιατί κάποιοι νοσούν ελαφριά και άλλοι βαριά, ο κ. Δερμιτζάκης επεσήμανε ότι πρόκειται για φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί σε πολλά άλλα λοιμώδη νοσήματα.

«Αυτή η ποικιλομορφία στην εξέλιξη της νόσου, αλλά και στη συμπτωματολογία είναι αναμενόμενη. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες διαφορετικότητας μεταξύ των ασθενών, όπως για παράδειγμα το αρχικό ιικό φορτίο που καθορίζει το χρόνο που έχει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αντιδράσει, μέχρι να εξελιχθούν πλήρως τα συμπτώματα», δήλωσε ο κ. Δερμιτζάκης.

«Ως γενετιστής όμως πιστεύω ότι ένα μεγάλο ποσοστό της ποικιλομορφίας αυτής, είναι αποτέλεσμα του γενετικού προφίλ του ασθενούς σε συνδυασμό με το γονιδιωματικό προφίλ του ίδιου του ιού. Αυτό δεν το λέμε τυχαία, καθώς είναι γνωστό ως φαινόμενο από τις ηπατίτιδες, το AIDS και πολλά άλλα λοιμώδη νοσήματα. Είμαι πεπεισμένος ότι το ίδιο θα δούμε και με τον COVID-19», συμπλήρωσε ο καθηγητής Γενετικής.

Για αυτό, τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης, πρέπει σύντομα να γίνουν γενετικές μελέτες, «ώστε να βρούμε γενετικά ευπαθείς ομάδες, οι οποίες παρόλο που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα, παρουσιάζουν αρνητική εξέλιξη της νόσου».

Οι τρόποι μετάδοσης και η μάσκα

Σε ό,τι αφορά τους τρόπους μετάδοσης του κορωνοϊού, όπως και το ζήτημα της μάσκας που συζητείται ευρέως, ο Εμμανουήλ Δερμιτζάκης επισημαίνει ότι τα μέτρα της κοινωνικής απόστασης και της απομόνωσης καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό αποφυγής της μόλυνσης.

«Το πως μεταφέρεται ο ιός στον αέρα είναι κάτι υπό διερεύνηση και οι μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι πρώιμες για να οδηγήσουν σε τελικές αποφάσεις και οδηγίες προς το κοινό. Κανένας δεν μπορεί να είναι απόλυτος για την κατανομή του ιού στον αέρα, αλλά τα μέτρα της κοινωνικής απόστασης και γενικά της απομόνωσης, πιστεύω ότι καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό αποφυγής της μόλυνσης», ανέφερε σχετικά ο καθηγητής Γενετικής.

«Η συζήτηση για το αν πρέπει οι φαινομενικά υγιείς άνθρωποι να φοράνε μάσκα, είναι ανεξάρτητη αυτών των τελευταίων δεδομένων, και περισσότερο σχετίζεται με δύο παράγοντες: Τη διαθεσιμότητα μασκών-που είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα- και για τον πληθυσμό, πέραν του υγειονομικού προσωπικού, και της σωστής χρήσης της μάσκας από τον πληθυσμό», συμπλήρωσε.

«Φοβάμαι πάντα πιθανά "ατυχήματα"»

Ο κ. Δερμιτζάκης δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για την κατάσταση, αλλά υπογράμμισε πως υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι και δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.

«Είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος το μέλλον, αλλά η Ελλάδα πάει πολύ καλά. Πιστεύω ότι τον Ιούλιο θα μπορέσει ο κόσμος πιο άνετα να πάει στις θάλασσες, και ίσως και να ταξιδέψει στα νησιά. Αλλά όλα αυτά εάν η εξέλιξη είναι αυτή που βλέπουμε τώρα. Φοβάμαι πάντα πιθανά "ατυχήματα", όπου ένας πυρήνας φορέων που θα έρθει από το εξωτερικό, ή θα έχει μεγάλο αριθμό ασυμπτωματικών ή θα δώσει αναζωπύρωση της ασθένειας», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι από τον Μάιο θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τα μέτρα, σταδιακά, με στρατηγική προτεραιότητας.

Από τι εξαρτάται ένα νέο κύμα

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

«Αν υπάρξει, το πότε αυτό θα γίνει, εξαρτάται από τις ευαισθησίες του ιού στις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας. Δηλαδή ήλιος, θερμοκρασία, και ξηρότητα: Παράγοντες που είναι για τους περισσότερους ιούς αρνητικοί και δεν ευνοούν την εξάπλωση τους», ανέφερε σχετικά.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης στο ΑΠΕ, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι τα μοριακά τεστ θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο την επόμενη ημέρα.

«Διότι από τη μία πλευρά θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε καινούργιες εξάρσεις, και από την άλλη θα πρέπει να ελέγξουμε τα επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού (τεστ μοριακού ελέγχου pcr και τεστ αντισωμάτων.) Ο ρόλος των μοριακών τεστ είναι για τον εντοπισμό των κρουσμάτων, την απομόνωση τους, καθώς και των επαφών τους, αλλά και για την εκτίμηση του αριθμού των μολυσμένων ατόμων στον πληθυσμό, μέρος των οποίων θα καταλήξει στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, περίπου δύο εβδομάδες αργότερα. Γεγονός που σημαίνει, ότι τα τεστ βοηθούν το σύστημα υγείας να προετοιμαστεί, και σε ενδεχόμενο δεύτερο κύμα», δήλωσε.

Τέλος, ο Εμμανουήλ Δερμιτζάκης δήλωσε ότι προφανώς ο ιός έχει μεταλλάξεις, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων δεν κάνει καμία διαφορά στην εξέλιξη της ασθένειας.

«Τα καλά νέα είναι ότι οι μεταλλάξεις, όπου κάνουν την ασθένεια πιο ήπια, και επομένως επιτρέπουν στους φορείς να μετακινούνται, να έχουν κοινωνικές επαφές κλπ, εξαπλώνονται πιο εύκολα, και επομένως το πιο πιθανό σενάριο, είναι ότι τα πιο ήπια στελέχη του ιού θα επικρατήσουν στο μέλλον», συμπλήρωσε.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργαζόμενοι του Allou Fun Park καταγγέλλουν απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα

Ελλάδα / Allou Fun Park: Απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα καταγγέλλουν σωματεία

«Το Σωματείο προειδοποίησε για ζητήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια» τονίζουν οι εργαζόμενοι - Η ανακοίνωσή του και το κείμενο του Σωματείου Εμποροϋπαλληλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά
LIFO NEWSROOM
Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ελλάδα / Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ποιοι και πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες - «Η σύσταση μας είναι ισχυρή, καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών» τονίζει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
LIFO NEWSROOM