Κορωνοϊός: Με χρονόμετρα τα ψώνια στα μαγαζιά – Το σχέδιο για να μπει «φρένο» στο συνωστισμό

Κορωνοϊός: Με χρονόμετρα τα ψώνια στα μαγαζιά – Το σχέδιο για να μπει «φρένο» στο συνωστισμό Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Έντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει στους λοιμωξιολόγους και την κυβέρνηση οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι αναφορές για διπλά και τριπλά sms από καταναλωτές που θέλουν να παραμείνουν περισσότερη ώρα στην αγορά, με φόντο τον κίνδυνο από την έλευση της «βρετανικής» μετάλλαξης του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Σχολιάζοντας τις ουρές και τον συνωστισμό που παρατηρήθηκε το περασμένο Σάββατο, στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης δήλωσε ότι «θα είναι καταστροφικό για όλους ένα τρίτο αυστηρό απαγορευτικό lockdown». «Πρέπει ο καθένας να δείξει αυτοπειθαρχία, να σεβαστεί τον εαυτό του. Μην νομίζει ότι με τα επαναλαμβανόμενα SMS κοροϊδεύει το κράτος, τον εαυτό του κοροϊδεύει» είπε ο κ. Σταμπουλίδης.

Δεν θα μπει κόφτης στα ημερήσια SMS προς το 13033 αλλά εξετάζεται η πιθανότητα περιορισμένου χρόνου (για τα ψώνια), τόνιζε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Μπορούν να υπάρξουν άλλα συστήματα σε σχέση με το χρονόμετρο», πρόσθεσε ο υπουργός επιβεβαιώνοντας πως είναι σε εξέλιξη σχετικές συζητήσεις με το υπουργείο Ανάπτυξης. «Έχουμε εξετάσει πάρα πολλά πράγματα. Εξετάζουμε και το ποια θα είναι η συνθήκη και η καμπύλη (σ.σ επιδημιολογική) και ο υπουργός και όλοι μας θα το αξιολογήσουμε».

Τα σενάρια

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω έλεγχο του χρόνου που θα πραγματοποιούν τις αγορές τους, οι καταναλωτές, μέσω του e-katanalotis. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σύστημα που εξετάζεται, ο καταναλωτής θα μπαίνει στην ιστοσελίδα και θα κατεβάζει μία εφαρμογή στο κινητό του και με ένα δικό του προσωπικό κωδικό QR, θα μπορεί να κάνει τα ψώνια του. Ωστόσο, στο κινητό του θα εμφανίζεται και ένα χρονόμετρο το οποίο θα μετρά αντίστροφα για δύο ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι καταναλωτές θα μπορούν να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα μία φορά την ημέρα και θα πρέπει μέσα στο χρονικό περιθώριο των δύο ωρών να προβούν όλες τις αγορές τους.

Ο καταναλωτής είτε θα «κατεβάζει» από το κινητό του την εφαρμογή e-katanalotis, η οποία θα έχει το σχετικό χρονόμετρο είτε θα μπορεί να στέλνει SMS με τον κωδικό 2 στο 13033 και να του αποστέλλεται link με το χρονόμετρο. Το χρονόμετρο θα ενεργοποιείται με το πάτημα του link και θα μετρά αντίστροφα τις δύο ώρες ενώ θα επιτρέπεται μία φορά την ημέρα η ενεργοποίησή του.

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, επιβεβαίωσε τις αναφορές ότι η κυβέρνηση μελετά σχέδιο για χρονικό περιορισμό στους πολίτες για να κάνουν τις αγορές τους, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, στο πλαίσιο των μέτρων για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.

  

«Καμπανάκι» από ειδικούς

Βαθιά προβληματισμένος από τις εικόνες κοσμοσυρροής ήταν και ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

«Παίζουμε με τη φωτιά. Δεν ξέρω αν με τις εικόνες αυτές θα μπορεί να συνεχίσει η αγορά να είναι ανοιχτή. Η επιδημία συνεχίζει ακάθεκτη» δήλωσε ο κ. Σύψας, ενώ ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση της κινητικότητας.

Σαφή προειδοποίηση απηύθυνε και η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία αν και εξήγησε πως δεν θα ήθελε να κλείσουν ξανά τα καταστήματα, επισήμανε πως «το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι εξαντλημένο» και ζήτησε από τους πολίτες να αναλογιστούν τυχόν συνέπειες του αγοραστικού συνωστισμού.

Τον έντονο προβληματισμό του εξέφρασε και ο Καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Ο ίδιος δεν έκρυψε αφενός την ανησυχία του για την μετάλλαξη του ιού και αφετέρου για τις σκηνές αγοραστικής μανίας, περιγράφοντας στον Θέμα 104, 6 πως ότι «προφανώς υπάρχει ανησυχία για αναζωπύρωση των κρουσμάτων».

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Βατόπουλος δεν απέκλεισε «να γίνει εισήγηση για κλείσιμο του λιανεμπορίου», καθώς σημείωσε πως «αυξημένη κινητικότητα σημαίνει αυξημένα κρούσματα».

 

 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δήμαρχος Αράχωβας για μποτιλιάρισμα: Μεγάλο αυτοκίνητο οδικής βοήθειας δεν είχε αλυσίδες και έκλεισε τις δύο λωρίδες

Ελλάδα / Δήμαρχος Αράχωβας για μποτιλιάρισμα: Μεγάλο αυτοκίνητο οδικής βοήθειας δεν είχε αλυσίδες και έκλεισε τις δύο λωρίδες

«Η Τροχαία έκανε ελέγχους αλλά αν κλείσουν και τα δύο τα ρεύματα, θα μπλοκαριστεί και η Τροχαία και τα εκχιονιστικά μέσα στις ουρές» εξήγησε
LIFO NEWSROOM