Κορωνοϊός - Παγώνη: «Κάθε οικογένεια έχει και έναν ασθενή, ο ένας κολλάει τον άλλον»

Κορωνοϊός Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Το ζήτημα της νέας έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και των άλλων ιώσεων, σχολίασαν ειδικοί εκτιμώντας πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση μέχρι να φτάσουμε στην αποκλιμάκωση. 

Μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1 η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη για το ζήτημα της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, της γρίπης και των ιώσεων, επιβεβαίωσε πως, «υπάρχει αύξηση περίπου στο 40% στα νοσοκομεία», επισημαίνοντας πως, «αυτή είναι η εποχή που ξέρουμε όλοι ότι είναι της έξαρσης των ιώσεων». «Έχουμε πάρα πολλά κρούσματα με κορωνοϊό, αλλά αυτή είναι η εποχή έξαρσης των ιώσεων, της γρίπης, του στρεπτόκοκκου». Όπως είπε και στις απλές κλίνες έχουν αυξηθεί και στις ΜΕΘ. «Η καινούρια υποπαραλλαγή είναι ήπια, με πονόλαιμο με τον πυρετό και δεν κάνει πνευμονίες», σημείωσε επίσης. 

Σε ερώτημα σχετικά με το αν πρέπει να κάνει κάποιος το εμβόλιο της γρίπης ενώ έχει κάποιου είδους αδιαθεσία, η Ματίνα Παγώνη απάντησε πως «αν έχεις μία αδιαθεσία, δεν πας να κάνεις κανένα εμβόλιο», συμβούλευσε όμως, «ακόμα και τώρα, όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, να το κάνουν», γιατί η κορύφωση θα συνεχιστεί. «Η γρίπη θα φτάσει μέχρι τέλη Φλεβάρη», είπε χαρακτηριστικά. 

Για τις ουρές στα φαρμακεία, σχολίασε πως «ήταν απερίγραπτες». «Κάθε οικογένεια έχει και έναν ασθενή, ο ένας κολλάει τον άλλον», είπε.  «Μετά από τρία χρόνια εμπειρίας, δεν χρειάζονταν συστάσεις για τις μάσκες», παρατήρησε τέλος.

Κορωνοϊός: Αύξηση στα λύματα 

Την αύξηση του ιικού φορτίου που καταγράφηκε στα λύματα της περιφέρειας Αττικής σχολίασε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, δηλώνοντας ότι «οι αναλύσεις στα λύματα δεν λένε ποτέ ψέματα κι η πραγματικότητα δείχνει ότι τον τελευταίο μήνα είχαμε πολύ μεγάλη αύξηση στο γενικό φορτίο στα λύματα τόσο του κορωνοϊού, όσο και άλλων αναπνευστικών ιών όπως η γρίπη τύπου Α και του συγκυτιακού ιου».

«Προφανώς το υλικό φορτίο του κορωνοϊού είναι πολύ μεγαλύτερο από τα άλλα δύο, αλλά το ότι συνυπάρχουν και οι άλλοι δύο ιοί (γρίπη και RSV) κάνει το κοκτέιλ αυτό αρκετά σοβαρό» ανέφερε διευκρινίζοντα ότι η τελευταία εβδομάδα του 2023 έδειξε αυξήσεις της τάξης του 85 – 90% σε αυτούς τους ιούς και αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες δύο τρεις εβδομάδες θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερο ιικό φορτίο.  

Σχετικά με τη γρίπη έκανε λόγο για υπερδιπλασιασμό του ιικού φορτίου και για πολύ μεγάλη διάδοση. «Φέτος είδαμε μια καθυστέρηση της τάξης των 15 – 20 ημερών και αυτό οφείλεται ενδεχομένως στις πολύ καλές καιρικές συνθήκες που είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Τώρα όμως, καθώς η υγρασία αυξάνει, οι θερμοκρασίες πέφτουν και οι κοινωνικές επαφές αυξάνουν σημαντικά είδαμε πολύ νωρίς αυτή την αύξηση του ιικού φορτίου» σχολίασε.

«Νομίζω ότι κορύφωση θα είναι τις επόμενες δύο τρεις εβδομάδες και μετά θα αρχίσει μια αργή αποκλιμάκωση. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι παράλληλα αρχίζει από το Φεβρουάριο και το Μάρτιο η αύξηση της γρίπης τύπου Β» ανέφερε επισημαίνοντας ότι από τον Μάρτιο αναμένεται ένα νέο κύμα, αλλά πιο ασθενές, του κορωνοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ο καθηγητής έκανε λόγο και για αύξηση των ναρκωτικών ουσιών που παρατηρείται τις μέρες των εορτών. Για τη διάδοση της κοκαϊνης, τόνισε ότι την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα η χρήση εκτινάσσεται από το 1 κιλό την ημέρα σε σχεδόν διπλασιασμό. 

 

Κορωνοϊός: Αύξηση της χορήγησης αντιϊκών φαρμάκων 

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Στυλιανός Λουκίδης, μιλώντας από την πλευρά του στο OPEN αναφέρθηκε στην ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και γρίπης εκτιμώντας πως δεν έχουμε φτάσει ακόμα στην κορύφωση. 

«Θα το δούμε τις επόμενες 15 μέρες γιατί εμείς παρακολουθούμε τη χορήγηση των αντιϊκών φαρμάκων και βλέπουμε ότι για παράδειγμα στις αρχές Δεκεμβρίου ήταν 500-600 την ημέρα, έφτασαν τα 800 και τις τελευταίες μέρες έφτασαν τα 1.800. Μπορεί να φτάσει στην κορύφωση με την χορήγηση 2.000-2.500 αντιϊκών τις επόμενες δύο εβδομάδες», ανέφερε ο καθηγητής. Σε άλλο σημείο τόνισε πως «αυτό που πρέπει να κάνουμε και δεν κάνουμε δυστυχώς είναι ότι πρέπει να υπάρχει προστασία. Αυτό σημαίνει πως ένας άνθρωπος που είναι πιο νέας ηλικίας και έχει κάποια συμπτώματα, δεν πάει να δει τον ηλικιωμένο παππού ή γιαγιά γιατί πιθανόν θα τον κολλήσει και θα του δημιουργήσει το πρόβλημα που βλέπουμε όλοι μας».  


Ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, από την πλευρά του μιλώντας στο MEGA, είπε πως συμμερίζεται τον ΠΟΥ που χαρακτήρισε χρονιά πρόκληση για τον κορωνοϊό. Ανέφερε επίσης πως ο αριθμός όσων πρέπει να κάνουν το εμβόλιο και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες είναι πολύ χαμηλός. 

«Πλέον ο κορωνοϊός δεν ακουμπάει όλες τις ηλικίες, ουσιαστικά χτυπάει τις ευάλωτες ομάδες, αυτές που πρέπει να εμβολιαστούν. Δεν υπάρχουν καθολικές συστάσεις “κάντε όλοι εμβόλιο, πάρτε όλοι μέτρα”, αλλά ουσιαστικά οι ευπαθείς ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο, κι αυτά είναι τα αμείλικτα στατιστικά στοιχεία» , είπε ο Νίκος Καπραβέλος. «Ένας λόγος παραπάνω που με ανησυχεί είναι πως το ΕΣΥ περνάει μια σοβαρή κρίση, την ξέρετε όλοι σας, δεν είναι στελεχωμένο. Δεν είναι θέμα προκηρύξεων, είναι θέμα βαθιών θεσμικών μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε. Σε άλλο σημείο τόνισε πως το εμβόλιο ήταν αυτό που ανέκοψε την πορεία της πανδημίας. 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM