Την επέκταση του «κουμπιού πανικού» για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και σε άλλες περιοχές της χώρας ανακοίνωσε η κυβέρνηση με ισχύ από το νέο έτος.
Με τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας να απασχολούν ολοένα και περισσότερο τις αρχές, επεκτείνεται η εφαρμογή του λεγόμενου «κουμπιού πανικού» προκειμένου οι επιζώσες να έχουν την δυνατότητα να επικοινωνήσουν άμεσα με την αστυνομία. Συγκεκριμένα, λοιπόν, από το 2024 επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές της χώρας το πιλοτικό πρόγραμμα «Panic Button», η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα (app) με την οποία οι γυναίκες μπορούν να ειδοποιήσουν αθόρυβα την ΕΛ.ΑΣ. σε περίπτωση που διατρέξουν οποιαδήποτε απειλή ή κίνδυνο της ζωής ή της σωματικής τους ακεραιότητας. To κουμπί πανικού αποτελεί την ψηφιακή υπηρεσία με την οποία επιχειρείται να αντιμετωπιστεί κάθε περιστατικό βίας κατά των γυναικών.
Με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου και της υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρίας - Αλεξάνδρας Κεφάλα, η λειτουργία του πιλοτικού προγράμματος «Κομβίον Πανικού» επεκτείνεται χωρικά και εφεξής εφαρμόζεται στις περιοχές που εμπίπτουν στην τοπική αρμοδιότητα των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων της Περιφέρειας Αττικής, της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης και στους δήμους που έχουν την έδρα τους οι αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας.
Η εφαρμογή (app) χορηγείται από τα αστυνομικά τμήματα και τα συμβουλευτικά κέντρα του Δικτύου Δομών της γενικής γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. «Η κυβέρνηση αξιοποιεί τα εργαλεία νέας τεχνολογίας για την προστασία όλων των γυναικών από τη βία. Σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τον υπουργό κ. Γιάννη Οικονόμου και την Ελληνική Αστυνομία, προχωράμε με την παροχή της υπηρεσίας του Panic Button σε περισσότερες περιοχές της χώρας» τόνισε η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία - Αλεξάνδρα Κεφάλα.
Πρόσθεσε δε, ότι «επεκτείνουμε την εφαρμογή του Panic Button για να βοηθήσουμε κι άλλες γυναίκες στη χώρα μας να νιώσουν περισσότερο ασφαλείς, σε περίπτωση που βιώσουν περιστατικό κακοποίησης ή απειληθεί η σωματική τους ακεραιότητα. Εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να σπάσουμε τον κύκλο της βίας και να δημιουργήσουμε μία κουλτούρα μηδενικής ανοχής στη βία, όπου κι αν αυτή εκδηλώνεται, απ' όποιον κι αν προέρχεται».
Πώς λειτουργεί το κουμπί πανικού
Συγκεκριμένα, η επιζώσα πατώντας παρατεταμένα την αντίστοιχη ένδειξη στην οθόνη του κινητού του τηλεφώνου, ενεργοποιεί την εφαρμογή και αυτόματα αποστέλλεται γραπτό μήνυμα (sms) στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Άμεσης Δράσης, το οποίο περιλαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες για τον εντοπισμό του.
Η εφαρμογή χορηγείται από τα αστυνομικά τμήματα, τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Αττικής και Θεσσαλονίκης, καθώς και τα συμβουλευτικά κέντρα του δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.
Ακολούθως, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής, η δικαιούχος απαιτείται να συμπληρώσει:
- Αριθμητικό Κωδικό
- Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)
- Ονοματεπώνυμο
- Αριθμό κινητού τηλεφώνου
- Διεύθυνση κατοικίας και όροφο
- Όνομα που αναγράφεται στο κουδούνι της κατοικίας
- Ιστορικό περιστατικών κακοποίησης
- Ένδειξη κατοχής όπλου από τον/την θύτη
- Ενδείξεις ύπαρξης τέκνων και εγκυμοσύνης του θύματος
- Ενδείξεις ύπαρξης ιστορικού εξαρτήσεων από ουσίες, καθώς και ψυχολογικών διαταραχών του/της θύτη.
-Εάν είστε επιζώσα ενδο-οικογενειακής ή άλλου είδους έμφυλης βίας ή αν στο περιβάλλον σας υπάρχει θηλυκότητα που υφίσταται κάτι από τα παραπάνω, τηλεφωνήστε για βοήθεια και συμβουλευτική στην υπηρεσία Εθνικής Εμβέλειας «Γραμμή SOS»: 15900. Μπορείτε επίσης να αποστείλετε mail στο sos15900@isotita.gr
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ