Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες των προηγούμενων εβδομάδων προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στην ενοικιαζόμενη αίθουσα δοκιμών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, οι σωληνώσεις του κτιρίου της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, έσπασαν και τμήμα της οροφής κατέρρευσε, με το αποτέλεσμα η αίθουσα να καταστραφεί ολοσχερώς.
Το κτίριο αποτελεί προσωρινή έδρα της Κ.Ο.Θ. (Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης) και στεγάζει την ενοικιαζόμενη αίθουσα δοκιμών της, που πλημμύρισε όταν έσπασαν σωληνώσεις ύδρευσης και αποχέτευσης και μέρος της οροφής της κατέρρευσε με αποτέλεσμα πιάνα, άρπες και άλλα ογκώδη και βαριά όργανα να φορτωθούν σε φορτηγά, για να βρουν ασφαλές καταφύγιο.
Το περιστατικό συνέβη τη Δευτέρα 12 Ιουνίου, όταν στη Θεσσαλονίκη ξέσπασε έντονη βροχόπτωση που διήρκησε περίπου δύο μέρες.
Με άμεση κινητοποίηση, τα μέλη της έσωσαν τα μουσικά όργανα της ορχήστρας, τα οποία και μετέφεραν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης όμως τονίζουν πως το πρόβλημα παραμένει καθώς δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην αίθουσα δοκιμών.
Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα τα μέλη της ορχήστρας να περιφέρονται και να αναζητούν έστω προσωρινά στέγη στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, τη Μονή Λαζαριστών και γενικότερα σε χώρους που διαθέτουν πολιτιστικοί οργανισμοί της πόλης.
«Την Πέμπτη (8 Ιουνίου) είχαμε (μικρή) διαρροή νερού, το οποίο έσταζε πάνω σε ένα κοντραμπάσο. Ευτυχώς το συγκεκριμένο όργανο σώθηκε, ωστόσο λίγες μέρες μετά (12 Ιουνίου) ξεκίνησαν οι έντονες καταιγίδες με αποτέλεσμα την αρχή της κατάρρευσης της οροφής του κτηρίου. Τότε έδωσα την εντολή να απομακρυνθούν άμεσα τα όργανα και ευτυχώς είχαμε την ανταπόκριση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης όπου φιλοξενούνται έως σήμερα», δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κ.Ο.Θ. Σίμος Παπάνας.
Το πρόβλημα αυτό, έφερε στην επιφάνεια το πάγιο αίτημα της Κ.Ο.Θ. για μόνιμη στέγη. «Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπάρχει εδώ και 64 χρόνια και το θέμα της στέγασής της εδώ και 64 χρόνια εκκρεμεί. Δίνονται λύσεις, κάποιες φορές λίγο πιο μόνιμες άλλες λίγο λιγότερο, αλλά το θέμα στην ουσία του δεν έχει επιλυθεί ποτέ», προσθέτει.