Κρύβουν την εθνικότητα τους οι Γερμανοί τουρίστες στην Κρήτη

Κρύβουν την εθνικότητα τους οι Γερμανοί τουρίστες στην Κρήτη Facebook Twitter
5

Σε ένα καφέ έξω από την Κνωσό, στην Κρήτη, μία οικογένεια τουριστών είναι ανήσυχη για το αν πρέπει να αποκαλύψουν την καταγωγή τους, σύμφωνα με το inotos.

«Ισως να πρέπει να προσποιηθούμε από την Ισπανία», λέει ο Κάντι Μπάγιερ, πριν παραδεχθεί στον Ελληνα σερβιτόρο ότι στην πραγματικότητα, είναι από τη Γερμανία. «Ω, μην ανησυχείτε», του απαντά εκείνος γελώντας. «Η πολιτική δεν είναι για εμάς. Θα ήταν σαν να είχα εγώ πρόβλημα με κάποιον και να κατηγορώ τα παιδιά του», του εξηγεί.

Παρόλα αυτά, οι Μπάγιερ δεν θέλουν να το ρισκάρουν. «Μην το πείτε στον μάγειρα, ότι είμαστε Γερμανοί», του ζητά εκείνος.

Σε πολιτικό επίπεδο, οι σχέσεις ανάμεσα σε Γερμανούς και Ελληνες είναι τεταμένες, γράφει ο Guardian, που διηγείται το παραπάνω περιστατικό. Από πολλούς, η Γερμανία θεωρείται το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ελάφρυνση χρέους. Ομως λίγο από αυτό το «δηλητήριο» φαίνεται να έχει αποθαρρύνει τους Γερμανούς τουρίστες. «Υπάρχει μεγάλος εκνευρισμός εδώ και όταν συμβαίνει αυτό, είναι ανθρώπινο να κατηγορείς τους άλλους», λέει η Βαλέρια Τοβάρσι, μία άλλη Γερμανίδα τουρίστρια στην Κνωσό.

Παρά το πολιτικό δράμα, οι Γερμανοί εξακολουθούν να απολαμβάνουν τις ελληνικές παραλίες. Πέρυσι, ο αριθμός των τουριστών από τη Γερμανία που προτίμησαν την Ελλάδα σημείωσε ρεκόρ. Σύμφωνα με τον Γερμανικό Ταξιδιωτικό Οργανισμό, αλλά και το μεγαλύτερο τουριστικό γραφείο της Γερμανίας, αυτός ο αριθμός θα είναι ακόμη μεγαλύτερος φέτος, ιδιαίτερα στην Κρήτη.

Κάποιοι βέβαια φοβούνται. «Δεν μου αρέσει να μιλάω γερμανικά εδώ, γιατί όλοι θα με κοιτάζουν», λέει ο Ρόμαν Χάινταβορ, ένας 18χρονος φοιτητής από το Ντόρτμουντ, που περιμένει να μπει στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου. «Νομίζω ότι εξαιτίας της Ανγκελα Μέρκελ οι Ελληνες δεν συμπαθούν ιδιαίτερα τους Γερμανούς», εξηγεί.

Δεν χρειάζεται να ανησυχεί, σημειώνει ο Guardian. Οχι μόνο επειδή ο νεαρός μπορεί να μιλάει και ρώσικα, εξαιτίας της καταγωγής του, αλλά κυρίως επειδή ο θυμός των Ελλήνων στοχεύει στους Γερμανούς πολιτικούς και όχι τους πολίτες.

Ακόμη και ο Γιώργος Τζανάκης, που θυμάται με υπερηφάνεια την αντίσταση της Κρήτης κατά των Γερμανών, το εξηγεί αυτό. «Θυμόμαστε τον πόλεμο. Κατέστρεψαν την Κρήτη τότε και τώρα θέλουν να καταστρέψουν την οικονομία μας. Αλλά οι Ελληνες δεν μισούν το λαό τους. Δεν είναι δικό του λάθος», εξηγεί.

Πάντως, κάποιοι Γερμανοί τουρίστες έχουν αναλάβει να «απολογηθούν» στους Ελληνες για την έλλειψη αλληλεγγύης από την κυβέρνησή τους. Οταν οι σερβιτόροι σε καφετέρια στην ανατολική Κρήτη πήγαν να καθαρίσουν το τραπεζάκι όπου νωρίτερα κάθονταν Γερμανοί, βρήκαν κάτι παραπάνω από φιλοδώρημα. Στο κάτω μέρος της απόδειξης, οι τουρίστες είχαν γράψει «Ζητάμε συγνώμη για την κυβέρνησή μας!».

Κάποιοι βέβαια παραδέχονται ότι είχαν δεύτερες σκέψεις, πριν τελικά επισκεφθούν στην Ελλάδα. «Ημουν διστακτική για να έρθω, λέει η Βαλέρια Τοβάρσι. «Αλλά μόλις έφτασα εδώ, ήμουν ενθουσιασμένη», συμπληρώνει.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Τι κρυβονται; Οταν παραγγειλουν μια σαλατα στα τεσσερα με μια κανατα νερο...ολοι θα καταλαβουν! Ειδικα ο μαγειρας!Σοβαρα τωρα,δεν υπαρχει προβλημα. Οι Ελληνες ειναι αρκετα ωριμοι για να καταλαβουν πως δεν ευθυνεται ο λαος της Γερμανιας για την σκληρη σταση των πολιτικων της. Δεν υπαρχει κανενας λογος για να ανησυχουν. Δεν θα τους πειραξει κανεις. Εξαλλου ολο αυτον τον καιρο δεν εχουμε δειξει ή πει κατι αρνητικο για τον Γερμανικο λαο. Μαλιστα οι Γερμανοι ειναι απο τους πιο θερμους τουριστες της Ελλαδας,αφου πολλοι απ' αυτους ερχονται σχεδον καθε χρονο στην χωρα μας. Ενω καποιοι αλλοι εχουν φτιαξει ή αγορασει σπιτια εδω.
Φυσικά και ποτέ δεν εναντιονόμαστε σε πολίτες για τις πολιτικές των κυβερνήσεών τους,πόσο μάλλον με ανθρώπους που μας τιμούν με την επίσκεψή τους στη χώρα μας.Όπως επίσης υπάρχουν πολλοί περισσότεροι Έλληνες που θα έπρεπε να ντρέπονται για την κατάσταση παρά ξένοι.
Πήγα πριν ένα μήνα Σαντορίνι για δουλειά,το πλοίο ήταν φυσικά γεμάτο Κινέζους αλλά και πολλούς Γερμανούς οι οποίοι για λόγους ασφαλείας υπέθεσα (όπως το σήμα του ερυθρού σταυρού στο πόλεμο) φορούσαν λευκά τισερτ με την Ελληνική σημαία κλεισμένη σε μια μεγάλη καρδιά και από κάτω Love Greece.Ο κατεξοχήν τουρίστας της Κρητης θυμάμαι από τα πολύ μικρά μου χρόνια ήταν ο Γερμανός.Άσχετο,στην εφηβεία μας ο κολλητόςμου και εγω στο φορτέτζα του Ρεθύμνου,του την πέφτει Γερμανίδα,όμορφη και του λέω,έλα ρε συ πολύ καλή,και μου δείχνει με το δάχτυλο κάτω και την μούρη με ξυνίλα,άσπρη κάλτσα μεχρι τη γάμπα και σανδάλι.Ήταν η πρώτη μου επαφή με αυτό και το σοκ ήταν μεγάλο.