Λέκκας: Οι σεισμοί στην Κρήτη δεν σχετίζονται με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες

Λέκκας: Οι σεισμοί στην Κρήτη δεν σχετίζονται με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες Facebook Twitter
Οι πρόσφατοι σεισμοί στην Κρήτη δεν συνδέονται με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, λέει ο κ. Λέκκας
0

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας εξέφρασε κατηγορηματικά την άποψη δεν δεν υπάρχει καμία συσχέτιση των σεισμών που καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο στα νότια της Κρήτης, με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, στο περιθώριο σεμιναρίου που διοργανώθηκε στα Χανιά για την εκπαίδευση αυτοδιοικητικών στελεχών για την προστασία από τους σεισμούς, κλήθηκε να σχολιάσει το αν η σεισμική ακολουθία του Δεκεμβρίου συνδέεται με τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες.


«Οι έρευνες για τα πετρέλαια είναι έρευνες όπου χρησιμοποιείται πολύ χαμηλή ενέργεια, συνεπώς δεν έχουν καμία επίδραση στις γεωδυναμικές διεργασίες οι οποίες γίνονται σε βάθος 10-20 χιλιομέτρων. Είναι σαν να διατείνονται ότι πετάει μια πεταλούδα στη Νέα Υόρκη και αντιλαμβάνονται το πέταγμα της πεταλούδας εδώ στην Ελλάδα. Τέτοια συσχέτιση υπάρχει», είπε ο κ. Λέκκας μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο καθηγητής επανέλαβε την άποψή του ότι η συγκεκριμένη σεισμική δραστηριότητανότια της Κρήτης δεν συνδέεται με τους σεισμούς στην Αλβανία. «Η έξαρση που υπήρχε πριν από δύο μήνες σε όλο τον ελληνικό και αλβανικό χώρο, είχε μόνο μια χρονική σύμπτωση. Δεν υπήρχε μια γενικότερη διέγερση στον ελληνικό χώρο», ανέφερε σχετικά.

«Καλά θωρακισμένα τα δημόσια κτίρια»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ευθύμιος Λέκκας διαβεβαίωσε ότι στην πλειονότητά τους τα δημόσια κτίρια στην Ελλάδα είναι καλά θωρακισμένα απέναντι σε σεισμούς.

«Τα δημόσια κτίρια έχουν υψηλή θωράκιση στην Ελλάδα. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα κατασκευαστικής ηλικίας, από παλιά ιστορικά κτίρια στα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, παρά μόνο να τα ενισχύσουμε, μέχρι και κτίρια που κτίστηκαν τις δεκαετίες '60, '70 και '80. Όσο περνά ο χρόνος η ποιότητα των κτιρίων και η αντισεισμική θωράκιση κλιμακώνεται και αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει σε κορυφαία επίπεδα», δήλωσε. Τόνισε όμως ότι θα πρέπει να στραφεί η προσοχή στην ενίσχυση των παλαιών κτιρίων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM