Τις τρέχουσες εξελίξεις της πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα, συνόψισε ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Σε όλον τον κόσμο έχουν καταγραφεί πάνω από 78 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού. Από αυτά, 55 εκατομμύρια έχουν αναρρώσει αλλά υπάρχουν ακόμα τουλάχιστον 21 εκατομμύρια ενεργά κρούσματα.
Ο ρυθμός διαγνώσεων ανά ημέρα είναι ενισχυμένος, στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας με περίπου 700.000 νέα κρούσματα ανά 24ωρο. Το ίδιο ενισχυμένος είναι και ο ρυθμός θανάτων με 13.000 απώλειες από covid-19 σε καθημερινή βάση.
Στην Ευρώπη η κατάσταση παραμένει σχετικά σταθερή με περισσότερα από 21 εκατομμύρια διαγνωσμένα κρούσματα και συνολικά περίπου 500.000 θανάτους. Σε ευρωπαϊκό έδαφος γίνονται 200.000 διαγνώσεις ανά ημέρα.
Στη Γαλλία καταγράφονται 15.000 κρούσματα και 350 νεκροί κάθε ημέρα, στην Γερμανία πάνω από 20.000 κρούσματα και 700 θάνατοι, στο Ηνωμένο Βασίλειο 30.000 κρούσματα ημερησίως και 500 θάνατοι και στην Ιταλία 15.000 με 20.000 κρούσματα και 700 θάνατοι ημερησίως.
Στην Ελλάδα η μείωση των ενεργών κρουσμάτων συνεχίζεται αλλά η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη. Ωστόσο το επιδημιολογικό φορτίο στην Θεσσαλονίκη είναι έως και τρεις φορές υψηλότερο από αυτό της Αθήνας. Στη δυτική Αττική και την Κοζάνη η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη.
Στην ηλικιακή κατανομή, οι ομάδες 40-65 και 65+ είναι αυτές στις οποίες καταγράφονται οι μεγαλύτερες επιπτώσεις.
«Η πτωτική πορεία της νοσηρότητας έχει σίγουρα πολύ μικρότερο ρυθμό από την ανοδική πορεία στις αρχές Νοεμβρίου», παρατήρησε ο Δρ. Μαγιορκίνης προειδοποιώντας πως η επιδημία μπορεί να επιδεινωθεί σε μικρό χρονικό διάστημα αλλά αποκλιμακώνεται αργά και δύσκολα.
«Αυτό είναι και το «σκληρό δεδομένο» που δεν μας επιτρέπει να εορτάσουμε τα Χριστούγεννα», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι συναντήσεις σε κλειστό χώρο, με αρκετό κόσμο, χωρίς χρήση μάσκας, «με τραγούδια και δυνατές ομιλίες »δημιουργούν τις βέλτιστες συνθήκες μετάδοσης του ιού. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να τις αποφύγουμε. Ό,τι κερδίσαμε μπορεί να αλλάξει σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα»
«Το ιδανικό θα ήταν να κάνουμε γιορτές με την οικογένειά μας μόνο και να αποφύγουμε την συνάντηση διαφορετικών νοικοκυριών. Αν συναντηθούμε με άλλη οικογένεια ιδανικά πρέπει να είναι η ίδια σε όλες τις περιστάσεις. ώστε να διατηρήσουμε την ίδια κοινωνική φούσκα. Να μην συμμετέχουν σε παρόμοιες συναντήσεις ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένοι».
Ο Δρ. Μαγιορκίνης έδωσε μία σειρά από απλές οδηγίες για τις γιορτές ζητώντας από τους πολίτες που μπορεί να εμφανίσουν ύποπτα συμπτώματα να απέχουν από συγκεντρώσεις, και να φορούν μάσκες. Οι εσωτερικοί χώροι πρέπει να αερίζονται πολύ καλά και οι όποιες συναντήσεις να γίνουν σε ανοικτούς χώρους.
Όσο για το μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού, είπε πως η βασική υπόθεση που εξετάζεται είναι αυτή της ελαφρώς αυξημένης μολυσματικότητας. Ωστόσο κατά τον ίδιο το φαινόμενο δεν έχει επαληθευτεί. Ακόμα όμως και αν επιβεβαιωθεί, δεν θα αλλάξει τον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας.