Για το σκεπτικό πίσω από την λήψη μέτρων από τις 3 Ιανουαρίου και όχι νωρίτερα μίλησε ο επίκουρος καθηγητής ιολογιας ΕΚΠΑ- μέλος επιτροπής Γκίκας Μαγιορκίνης.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι οι αποφάσεις για τα νέα μέτρα πάρθηκαν με το βλέμμα στις χώρες που έχει επικρατήσει η Όμικρον, όπου δεν υπάρχει αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας. «Ένα βασικό στοιχείο που έχει παίξει σημαντικό ρόλο είναι χώρες οι οποίες έχει επικρατήσει η Ομικρόν, αρκετό χρόνο πριν, δεν βλέπουμε να υπάρχει αύξηση στο σύστημα υγείας, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε ακόμα χρόνο να πάρουμε μέτρα αν και εφόσον χρειαστούν», δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης.
«Ήδη, στη Νότια Αφρική, η Όμικρον βρίσκεται σε ύφεση, δεν αυξήθηκαν οι νοσηλείες, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν πολύ μέτρια και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είχαν εξαιρετικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Άρα, η Νότιος Αφρική είναι ένας μήνας, σε αντίστοιχα κύματα, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, η Νότιος Αφρική είχε περάσει πολύ δύσκολα κύματα μέσα στον Δεκέμβριο και με την Βήτα και πιο πριν με την Δέλτα. Αρα δεν είναι θέμα ότι δεν έχει περάσει αρκετός χρόνος, έχει περάσει αρκετός χρόνος», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε σε μελέτες για τις νοσηλείες. «Το ίδιο βλέπουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Λονδίνο, όπου έχουν περάσει 2-3 εβδομάδες από τότε που έφτασε στα επίπεδα που είμαστε εμείς τώρα. Με βάση όλες τις μελέτες που γίνονται σε σχέση με τις νοσηλείες θα χρειαστεί 5πλάσιος αριθμός κρουσμάτων για να δημιουργηθεί η ίδια πίεση στο σύστημα υγείας που δημιουργείται από τη Δέλτα. Όταν φτάσαμε εμείς τα 7.000 κρούσματα με Δέλτα για να δούμε την ίδια πίεση στο ΕΣΥ με την Όμικρον τα μοντέλα προβλέπουν 35.000 κρούσματα», είπε
Ο κ. Μαγιορκίνης σχολίασε και την εκτίμησή του ότι θα φτάσουμε τα 12.000 κρούσματα. «Είναι ένα νούμερο που θα φτάσουμε σίγουρα», είπε χαρακτηριστικά. «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι θα δούμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων. Τα 12.000, όπως είπα, είναι ένα ενδεικτικό νούμερο. Είναι πιθανό να το δούμε και μέσα σε αυτή την εβδομάδα, δηλαδή, ίσως, και να το δούμε και αύριο».
Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει η πιθανότητα τα μέτρα να αναθεωρηθούν πριν την Πρωτοχρονιά, ο κ. Μαγιορκίνης απάντησε: «Νομίζω θα μπούμε σε μια κατάσταση κινδυνολογίας. Αυτή τη στιγμή, το σύστημα υγείας βρίσκεται σε αποσυμπίεση. Το να θεωρήσουμε ότι το σύστημα υγείας θα γονατίσει τις επόμενες ημέρες, κάτι που δεν έχει συμβεί σε άλλη χώρα, είναι κάτι που είναι εξαιρετικά απίθανο σενάριο. Δεν μπορώ να υπολογίσω την πιθανότητα για ένα τέτοιο σενάριο και θα αποφύγω να κινδυνολογήσω».
Μαγιορκίνης: Οι λόγοι που φέρνουν μέτρα στην εστίαση και τα κέντρα διασκέδασης
Σχολιάζοντας τα μέτρα που είχαν επίκεντρο την εστίαση, ο καθηγητής επισήμανε «ότι η εστίαση και η διασκέδαση είναι απ’ όπου ξεκινάνε τα μέτρα σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι ελληνικό πρωτότυπο και αυτό οφείλεται σε δύο λόγους. Ο ένας είναι ότι είναι ένας χώρος όπου δεν μπορεί να γίνει χρήση μάσκας και δεύτερος είναι ένας χώρος όπου παίζει μουσική και αναγκαζόμαστε να φωνάζουμε. Και είναι γνωστό ότι και η φωνή και το τραγούδι ότι εκπέμπουν σωματίδια και αυξάνει τις συνθήκες υπερμετάδοσης. Το τρίτο στοιχείο είναι ότι η κατανάλωση αλκοόλ δημιουργεί κατάσταση όπου χαλαρώνουμε κοινωνικά και ερχόμαστε πιο κοντά ο ένας στον άλλον και μπορεί να ερχόμαστε πιο κοντά με αγνώστους.
Όλα αυτά τα στοιχεία λαμβάνονται υπόψιν, όχι μόνο από εμάς, σε παγκόσμια κλίμακα».