Σε μία από τις πιο τεταμένες στιγμές της σχέσης μεταξύ Λευκού Οίκου και ακαδημαϊκής κοινότητας, το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ αποφάσισε να τραβήξει τη δική του κόκκινη γραμμή.
Το Χάρβαρντ αρνήθηκε δημόσια να συμμορφωθεί με το πακέτο απαιτήσεων που προώθησε η κυβέρνηση Τραμπ – μια σειρά μέτρων που το πανεπιστήμιο περιέγραψε ως «πρωτοφανή παρέμβαση στην πνευματική του αυτονομία».
Η απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν άμεση και εκδικητική: πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακές ερευνητικές επιχορηγήσεις ακυρώθηκαν σε μια νύχτα, ενώ ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος Τραμπ απείλησε ανοιχτά με την κατάργηση του αφορολόγητου καθεστώτος του Χάρβαρντ.
Στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου: «Υπερβήκατε τις κόκκινες γραμμές»
Η επιστολή της Task Force to Combat Anti-Semitism, με τις σαρωτικές απαιτήσεις της, αποτέλεσε τη σπίθα. Το Χάρβαρντ κλήθηκε να παραδώσει δεδομένα για φοιτητές και καθηγητές, να επιτρέψει κυβερνητική εποπτεία στις προσλήψεις και τις εισαγωγές και να εξαλείψει «αντι-αμερικανικά» στοιχεία από το διδακτικό και ερευνητικό του προσωπικό.
Η απάντηση του πρύτανη Άλαν Γκάρμπερ δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας: «Η πλειονότητα των αιτημάτων αντιπροσωπεύει άμεση κρατική παρέμβαση στις πνευματικές συνθήκες του πανεπιστημίου. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε».
Η αντίδραση ήταν σχεδόν καθολική στο εσωτερικό του Χάρβαρντ. Το διοικητικό συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή και, με πλήρη ομοφωνία, αποφάσισε την απόρριψη των κυβερνητικών όρων.
Συμμαχίες, παρασκήνιο και... απειλές
Με το πανεπιστήμιο πλέον σε πλήρη αντιπαράθεση με την Ουάσινγκτον, η στρατηγική στράφηκε στη δημιουργία συμμαχιών. Το Χάρβαρντ ενεργοποίησε τους λομπίστες του στην Ballard Partners – εταιρεία με ισχυρούς δεσμούς με την κυβέρνηση Τραμπ – και άρχισε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με Ρεπουμπλικάνους που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ανάχωμα.
Την ίδια ώρα, άλλα πανεπιστήμια όπως το Κολούμπια - που ήδη έχει υποχωρήσει σε κάποιες απαιτήσεις της κυβέρνησης - και το Στάνφορντ ενώθηκαν στο πλευρό του. «Αν δεν σταθεί το Χάρβαρντ όρθιο, ποιος θα σταθεί;» αναρωτήθηκε ο πρώην πρόεδρος του ιδρύματος Λάρι Σάμερς. Ακόμα και ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τη στήριξή του δημόσια.
Η επόμενη μέρα: Στάχτες ή αναγέννηση;
Για τον πρώην πρύτανη της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ Τζέφρι Φλάιερ, οι απαιτήσεις της Task Force δεν στόχευαν στην αλλαγή – αλλά στην καταστροφή: «Δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση, αλλά για απόπειρα επιβολής. Πολλοί στη διοίκηση Τραμπ πιστεύουν ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να καούν και να ξαναχτιστούν από την αρχή».
Το Χάρβαρντ πλέον βρίσκεται στη δίνη μιας ιστορικής σύγκρουσης. Αν θα σταθεί όρθιο ή θα παραδειγματιστεί, μένει να φανεί. Το μόνο βέβαιο είναι πως η απόφασή του να πει «όχι» άνοιξε τον ασκό του Αιόλου – και όλη η ακαδημαϊκή Αμερική κρατά την ανάσα της.
Με πληροφορίες από Wall Street Journal