Το Χάρβαρντ στην πρώτη γραμμή: Η αντιπαράθεση με τον Τραμπ και το τίμημα της ανυπακοής

Το Χάρβαρντ στην πρώτη γραμμή: Αντιμέτωπο με τον Τραμπ και το τίμημα της ανυπακοής Facebook Twitter
0

Σε μία από τις πιο τεταμένες στιγμές της σχέσης μεταξύ Λευκού Οίκου και ακαδημαϊκής κοινότητας, το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ αποφάσισε να τραβήξει τη δική του κόκκινη γραμμή.

Το Χάρβαρντ αρνήθηκε δημόσια να συμμορφωθεί με το πακέτο απαιτήσεων που προώθησε η κυβέρνηση Τραμπ – μια σειρά μέτρων που το πανεπιστήμιο περιέγραψε ως «πρωτοφανή παρέμβαση στην πνευματική του αυτονομία».

Η απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν άμεση και εκδικητική: πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακές ερευνητικές επιχορηγήσεις ακυρώθηκαν σε μια νύχτα, ενώ ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος Τραμπ απείλησε ανοιχτά με την κατάργηση του αφορολόγητου καθεστώτος του Χάρβαρντ.

Στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου: «Υπερβήκατε τις κόκκινες γραμμές»

Η επιστολή της Task Force to Combat Anti-Semitism, με τις σαρωτικές απαιτήσεις της, αποτέλεσε τη σπίθα. Το Χάρβαρντ κλήθηκε να παραδώσει δεδομένα για φοιτητές και καθηγητές, να επιτρέψει κυβερνητική εποπτεία στις προσλήψεις και τις εισαγωγές και να εξαλείψει «αντι-αμερικανικά» στοιχεία από το διδακτικό και ερευνητικό του προσωπικό.

Η απάντηση του πρύτανη Άλαν Γκάρμπερ δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας: «Η πλειονότητα των αιτημάτων αντιπροσωπεύει άμεση κρατική παρέμβαση στις πνευματικές συνθήκες του πανεπιστημίου. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε».

Η αντίδραση ήταν σχεδόν καθολική στο εσωτερικό του Χάρβαρντ. Το διοικητικό συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή και, με πλήρη ομοφωνία, αποφάσισε την απόρριψη των κυβερνητικών όρων.

Συμμαχίες, παρασκήνιο και... απειλές

Με το πανεπιστήμιο πλέον σε πλήρη αντιπαράθεση με την Ουάσινγκτον, η στρατηγική στράφηκε στη δημιουργία συμμαχιών. Το Χάρβαρντ ενεργοποίησε τους λομπίστες του στην Ballard Partners – εταιρεία με ισχυρούς δεσμούς με την κυβέρνηση Τραμπ – και άρχισε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με Ρεπουμπλικάνους που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ανάχωμα.

Την ίδια ώρα, άλλα πανεπιστήμια όπως το Κολούμπια - που ήδη έχει υποχωρήσει σε κάποιες απαιτήσεις της κυβέρνησης - και το Στάνφορντ ενώθηκαν στο πλευρό του. «Αν δεν σταθεί το Χάρβαρντ όρθιο, ποιος θα σταθεί;» αναρωτήθηκε ο πρώην πρόεδρος του ιδρύματος Λάρι Σάμερς. Ακόμα και ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τη στήριξή του δημόσια.

Η επόμενη μέρα: Στάχτες ή αναγέννηση;

Για τον πρώην πρύτανη της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ Τζέφρι Φλάιερ, οι απαιτήσεις της Task Force δεν στόχευαν στην αλλαγή – αλλά στην καταστροφή: «Δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση, αλλά για απόπειρα επιβολής. Πολλοί στη διοίκηση Τραμπ πιστεύουν ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να καούν και να ξαναχτιστούν από την αρχή».

Το Χάρβαρντ πλέον βρίσκεται στη δίνη μιας ιστορικής σύγκρουσης. Αν θα σταθεί όρθιο ή θα παραδειγματιστεί, μένει να φανεί. Το μόνο βέβαιο είναι πως η απόφασή του να πει «όχι» άνοιξε τον ασκό του Αιόλου – και όλη η ακαδημαϊκή Αμερική κρατά την ανάσα της.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολομέτωπη επίθεση Τραμπ στο Χάρβαρντ: Απειλεί το αφορολόγητο καθεστώς του πανεπιστημίου

Διεθνή / Ολομέτωπη επίθεση Τραμπ στο Χάρβαρντ: Απειλεί το αφορολόγητο καθεστώς του πανεπιστημίου

Το Χάρβαρντ να φορολογηθεί ως πολιτική οντότητα «αν συνεχίσει να προωθεί πολιτικές, ιδεολογικές και τρομοκρατικής έμπνευσης/υποστήριξης "αρρώστιες"» λέει ο Τραμπ
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίνα επιτίθεται λεκτικά στις ΗΠΑ για τον εμπορικό πόλεμο: «Έχετε ζήσει πέρα από τις δυνατότητές σας και επωφεληθήκατε από την παγκοσμιοποίηση»

Διεθνή / Κίνα προς ΗΠΑ: «Σταματήστε την γκρίνια – Ωφεληθήκατε από την παγκοσμιοποίηση»

Καθώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ–Κίνας κλιμακώνεται, η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν να παριστάνουν το θύμα - Τι σημαίνουν οι νέοι δασμοί για την παγκόσμια οικονομία και τεχνολογία;
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Νέος χάρτης «κόβει» το Αιγαίο στα δύο – Προς ολοκλήρωση το θαλάσσιο σχέδιο της Άγκυρας

Διεθνή / Η Τουρκία παρουσιάζει δικό της θαλάσσιο χάρτη – Χωρίζει το Αιγαίο στη μέση, βάσει «Γαλάζιας Πατρίδας»

Η Τουρκία φέρνει νέο θαλάσσιο χάρτη στο προσκήνιο, βασισμένο στη «μέση γραμμή» του Αιγαίου, εντείνοντας τις γεωπολιτικές εντάσεις με την Ελλάδα.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Κριτική για την «γυναικεία πτήση» της Blue Origin στο διάστημα: «Παραπάνω από παρωδία»

Διεθνή / Κριτική για την «γυναικεία πτήση» της Blue Origin στο διάστημα: «Τι προσέφεραν, στην πραγματικότητα;»

Έιμι Σούμερ, Ολίβια Γουάιλντ, Ολίβια Μαν, Έμιλι Ραταϊκόφσκι μεταξύ των διασημοτήτων που αντέδρασαν - Ανελέητο τρολάρισμα και στο διαδίκτυο για το μήνυμα του πολυσυζητημένου διαστημικου ταξιδιού της Blue Origin
LIFO NEWSROOM
Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ με την Κίνα θα μπορούσε να είναι καλός για την Ινδία

Διεθνή / Η Ινδία θα μπορούσε να κερδίσει από τον εμπορικό πόλεμο Τραμπ - Κίνας

Ενώ η Ινδία ονειρεύεται να γίνει ένα νέο εργοστάσιο για τον κόσμο, οι κατασκευαστές της αγωνίζονται να βρουν ειδικευμένους εργάτες, να εξασφαλίσουν εξαρτήματα και να ξεπεράσουν τη γραφειοκρατία.
LIFO NEWSROOM