Μαζικές μειώσεις προσωπικού στις ελληνικές τράπεζες - Η συρρίκνωση σε αριθμούς

Μαζικές μειώσεις προσωπικού στις ελληνικές τράπεζες - Η συρρίκνωση σε αριθμούς Facebook Twitter
1

«Οι ελληνικές τράπεζες σε πορεία συρρίκνωσης» είναι ο τίτλος της οικονομικής επιθεώρησης της Handelsblatt, στην ανταπόκρισή της από την Αθήνα. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, τα πιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται αντιμέτωπα με υψηλά κόστη και για αυτό αναγκάζονται να προχωρήσουν σε «μαζικές μειώσεις προσωπικού».

«Μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης η ελληνική οικονομία αρχίζει και πάλι να αναπτύσσεται. Η δημοσιονομική εξυγίανση έχει επιτύχει και η χώρα έχει καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές αλλά οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης. Σχεδόν το ήμισυ των δανείων δεν εξυπηρετείται», σχολιάζει η Handelsblatt.


Μαζική εξοικονόμηση λόγω της ύφεσης

Οι τράπεζες αναγκάστηκαν να κάνουν πρωτοφανείς περικοπές. Από τα συνολικά 3.921 υποκαταστήματα που λειτουργούσαν το έτος 2009, πριν από την κρίση, έχουν απομείνει μόλις 1.902 στα τέλη του 2018 και ο αριθμός των εργαζομένων έχει μειωθεί από 63.342 στους 39.500.

«Η πορεία σταθεροποίησης θα επιταχυνθεί στα επόμενα χρόνια. Το σύνολο ενεργητικού των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ανήλθε το 2018 σε 225 δισεκατομμύρια ευρώ. Ειδικοί του τραπεζικού κλάδου εκτιμούν ότι μέχρι το 2023 θα υποχωρήσει κατά περίπου 50 δισεκατομμύρια λόγω της απομείωσης προβληματικών δανείων. Οι τράπεζες θα πρέπει να προσαρμόσουν τα κόστη τους σε αυτή τη διαδικασία συρρίκνωσης», παρατηρεί η εφημερίδα.

«Για να το επιτύχουν προχωρούν κυρίως σε διακανονισμούς εθελουσίας εξόδου και παροχή αποζημιώσεων που φτάνουν σε εξαψήφια ποσά και περιλαμβάνουν γενναιόδωρες συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις. Με τέτοια προγράμματα οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν 2.582 θέσεις εργασίας το 2018 και για φέτος ο στόχος ανέρχεται στις 4.000 θέσεις εργασίας. Στην αρχή τα προγράμματα αυτά είναι δαπανηρά. Αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι, καταργώντας 1.000 θέσεις εργασίας, η τράπεζα εξοικονομεί 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM
Συλλαλητήριο συνταξιούχων στην Αθήνα για «αξιοπρεπή διαβίωση με επαρκείς συντάξεις»

Ελλάδα / Συλλαλητήριο συνταξιούχων στην Αθήνα για «αξιοπρεπή διαβίωση με επαρκείς συντάξεις»

«Δώστε πίσω τα κλεμμένα», «Μ’ αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», είναι, μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν από τους συνταξιούχους
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Η άγνοια του μέσου Έλληνα για το οικονομικό σύστημα στη χώρα του είναι τραγική. Για αυτο και η ενημέρωση από εξω για τέτοια θέματα.Εδώ είμαστε για ιδεολογικές συζητήσεις μόνο. Πότε για την οικονομία. Για τον εμφύλιο και τους "φασίστες".Οι περισσότεροι αγνοούν επιδεικτικά ότι οι τράπεζες δεν ανήκουν στους "τραπεζιτες" αλλά το ελληνικό δημόσιο.Αγνοούν ότι το ελληνικό δημόσιο αρνούμενο να κάνει οτιδήποτε για τα κόκκινα δάνεια καταδικάζει τις τράπεζες σε ισόβιο μαρασμό.Αγνοούν ότι των τραπεζών καταδικαζομενων σε μαρασμό συμπαρασύρεται και ένα κομμάτι της ελληνικής οικονομίας.Να το πούμε πολύ απλά.Επειδή ο μέσος Έλληνας το γουστάρει το "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζιτη" ποτέ δεν δόθηκε νομοθετικά η δυνατότητα στις τράπεζες να ρυθμίσουν σοβαρά τα δάνεια. Ο κίνδυνος για το ποινικό αδίκημα της απιστίας των μελών του ΔΣ έναντι των μετόχων ήταν και είναι εκεί. Έτσι μπαίνουν τα funds στα οποία θα πουληθούν κοψοχρονιά όλα τα δάνεια.Πονάει πόδι - κόψει πόδι.Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Θα τα δώσουμε σε εισπρακτικές για ένα κομμάτι ψωμί. Συν ότι οι τράπεζες δεν θα ανήκουν πια στο ελληνικό κεφάλαιο αλλά το διεθνές.Μιλάμε για πολιτική με όραμα τώρα...Αλλά ας τσακωθούμε για καμία αόριστη μασχάλη ή για καμία διάσημη που ντύνει τον γιο της κορίτσι. Αυτά είναι πιο σημαντικά για τη ζωή μας.