Με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης θα γίνονται οι έλεγχοι υπερσυνταγογράφησης, υποτήριξε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Μιλώντας στην ΕΡΤ για τις προσπάθειες εξάλειψης της υπερσυνταγογράφησης, ο υφυπουργός ανέφερε, ότι: «Υπάρχουν συστήματα που ελέγχουν την υπερσυνταγογράφηση. Το τελευταίο χρονικό διάστημα τα ηλεκτρονικά αποτυπώματα μπορούμε να τα εντοπίσουμε, άλλωστε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι 12 χρόνια, οπότε μπορούμε να πάμε πίσω και να δούμε ακριβώς πότε και τι συνέβη».
Ειδικότερα, εξήγησε: «Υπάρχει το σύστημα που χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) και μπορούμε να καταλάβουμε αν κάποιος είναι εκτός των ορίων, όταν κάποιος δηλαδή συνταγογραφεί στις 3 τα χαράματα χιλιάδες σκευάσματα, είναι κάτι το οποίο δεν αποτελεί συνηθισμένη πρακτική».
«Γενικά, βλέπουμε πόση είναι η μέση συνταγογράφηση της ειδικότητας και υπάρχουν κάποια όρια που αν κάποιος ξεφύγει από αυτά, τότε χτυπάει ''καμπανάκι'', όχι ότι έχει συμβεί κάτι αλλά κάποιος πρέπει να πάει να ελέγξει» πρόσθεσε στην πορεία, ο Μάριος Θεμιστοκλέους.
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια ανάρτηση σχετικά με το ζήτημα της υπερσυνταγογράφησης, γράφοντας:
«Η δέσμευσή μας για νομιμότητα παντού δεν περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο πεδίο πολιτικής. Απλώνεται σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής. Ειδικά όταν πρόκειται για έναν τομέα υψίστης σημασίας, όπως αυτός της Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, με την αξιοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, εντοπίστηκαν 100 γιατροί που, μέσα στο πρώτο 8μηνο του 2024, υπερσυνταγογραφούσαν σε ασθενείς. Μάλιστα, σε έναν από αυτούς, επιβλήθηκε πρόστιμο 800.000 ευρώ, καθώς συνταγογράφησε, μέσα σε έναν μόλις μήνα, χιλιάδες φάρμακα και μάλιστα στο ΑΜΚΑ της μητέρας του. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: τέτοιες πρακτικές, που φυσικά δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο του ιατρικού κόσμου, δεν γίνονται ανεκτές. Από κανέναν και για κανέναν. Είναι υποχρέωσή μας να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας. Έχουμε τη βούληση και πλέον υπάρχουν και οι μηχανισμοί για να το κάνουμε. Και αυτό ακριβώς πράττουμε».