Μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας καταγγέλλει πως προσήχθη χωρίς λόγο από την ΕΛ.ΑΣ όταν εξέφρασε ανησυχία για επιχείρηση εξακρίβωσης στοιχείων στην οποία προέβησαν αστυνομικοί.
Συγκεκριμένα περιγράφοντας το περιστατικό το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας κάνει λόγο «για αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας μέλους του προσωπικού του». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας το μέλος αυτό οδηγήθηκε σε αστυνομικό τμήμα για έλεγχο ταυτότητας το βράδυ της 14ης Δεκεμβρίου 2022, μετά από ερωτήσεις που η ίδια έθεσε σε αστυνομικούς κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης εξακρίβωσης στο κέντρο της Αθήνας.
Όπως κατήγγειλε το ίδιο μέλος είδε μια ομάδα 13 ατόμων να περικυκλώνεται από αστυνομικούς της μονάδας μοτοσικλετιστών ΔΕΛΤΑ και ένα αστυνομικό φορτηγάκι σε κοντινή απόσταση. Υποστηρίζει πως τους σταμάτησαν ενώ πήγαιναν να συμμετάσχουν σε διαμαρτυρία για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά που πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη.
Το μέλος του προσωπικού της Διεθνούς Αμνηστίας ρώτησε την αστυνομία αν είχε ενημερώσει την ομάδα για τους λόγους βάσει των οποίων θα οδηγούνταν στο αστυνομικό τμήμα. Πρόσθεσε ότι η αστυνομία δεν απάντησε για να εξηγήσει στην ομάδα τους λόγους πίσω από μια τέτοια μεταφορά. Εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες της για την απόφαση της αστυνομίας να μεταφέρει στο αστυνομικό τμήμα για έλεγχο ταυτότητας άλλη μια παρευρισκόμενη λίγο αφότου τους ζήτησε να της δείξουν τα σήματά τους.
Λίγο αργότερα, η αστυνομία φέρεται με βάση την καταγγελία να είπε στο μέλος του προσωπικού της Διεθνούς Αμνηστίας ότι θα οδηγηθεί και αυτή στο αστυνομικό τμήμα για έλεγχο ταυτότητας. Παρά τις διαμαρτυρίες της ότι δεν υπήρχε καμία δικαιολογία για την προσαγωγή της στο αστυνομικό τμήμα, καθώς δεν είχε διαπράξει κανένα αδίκημα, ενώ είχε προσκομίσει το δελτίο της ταυτότητάς της, υποστηρίζει πως η αστυνομία της είπε ότι ήταν ύποπτη για αδίκημα. Πρόσθεσαν δε πως επρόκειτο για εντολή ανώτερου αστυνομικού και ότι θα συλλαμβανόταν επίσημα για ανυπακοή σε αστυνομική εντολή, αν δεν επιβιβαζόταν στο αστυνομικό βαν.
Στη συνέχεια, η ίδια οδηγήθηκε μαζί με τα άλλα 14 άτομα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ), όπου κρατήθηκαν για δύο ώρες. Στη συνέχεια αφέθηκαν όλα τα άτομα ελεύθερα χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.
Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την ανησυχία της και σημειώνει πως η άσκηση της αστυνομικής εξουσίας για εξακρίβωση, καθώς και για σύλληψη και κράτηση, θα πρέπει γενικά να γίνεται με σκοπό την πρόληψη και τον εντοπισμό εγκλημάτων, βάσει εύλογης υποψίας ότι ένα άτομο είναι πιθανό να εμπλέκεται σε ποινικό αδίκημα ή ότι μεταφέρει αντικείμενο που σχετίζεται με ένα τέτοιο ποινικό αδίκημα. Η υποψία θα πρέπει να βασίζεται στη συμπεριφορά ενός συγκεκριμένου προσώπου, προϋπόθεση που εξακολουθεί να ισχύει και στο πλαίσιο συγκεντρώσεων. Η σύλληψη ατόμων λόγω της ειρηνικής συμμετοχής τους σε συγκέντρωση αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας της ειρηνικής συνάθροισης, ιδίως εάν δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον περιορισμό ή την απαγόρευση της συγκέντρωσης.
Όπως αναφέρει η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ο ρόλος των υπερασπιστριών/-ών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συμμετέχουν στην παρακολούθηση ή στην υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις συγκεντρώσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικός όσον αφορά την πλήρη απόλαυση του δικαιώματος στην ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης. Οι υπερασπίστριες/-ιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλοι παρατηρητές πρέπει να μπορούν να ασκούν τις δραστηριότητές τους χωρίς αδικαιολόγητους περιορισμούς ή παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων όσον αφορά την παρακολούθηση των ενεργειών των αξιωματούχων επιβολής του νόμου.
Στην ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας γίνεται παραλληλισμός με άλλα περιστατικά «περιττής και υπερβολικής χρήση βίας από την αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων».
Τέλος η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν την πρακτική της μεταφοράς μεγάλου αριθμού ατόμων σε αστυνομικά τμήματα για έλεγχο ταυτότητας πριν και μετά από διαδηλώσεις, χωρίς συγκεκριμένες, εύλογες υποψίες ότι έχει διαπραχθεί κάποιο αδίκημα, ώστε να διασφαλιστεί ότι κατοχυρώνεται πλήρως το δικαίωμα στην ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης.