Πάνω από 200 μαρτυρίες έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα MeNow_MeToo, την πρωτοβουλία κατά της σεξουαλικής βίας στην Ελλάδα, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας (Ε.Δ.κ.Β.) .
Σε συνέντευξη τύπου ανακοινώθηκαν από το (Ε.Δ.κ.Β.) και τη Σοφία Μπεκατώρουτα πρώτα στοιχεία από τη λειτουργία της πλατφόρμας #MeNow_MeToo που ξεκίνησε πριν από ενάμισι μήνα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από την ανάλυση των πρώτων 150 μαρτυριών, προκύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μαρτυριών (96,7%) προέρχεται από γυναίκες.
- Το 70,7% αφορά σε σεξουαλική κακοποίηση [34,7% με σωματική επαφή (με ανήλικο ή σεξ. πράξεις χωρίς συναίνεση, 18%, βιασμός, 16% σεξουαλική επίθεση, 2% μέσω εικόνας],
- το 18% αφορά σε σεξουαλική παρενόχληση, το 5,3 σε άλλες μορφές συντροφικής βίας πλην σεξουαλικής και 6% άλλες μορφές
Σχεδόν το ένα τέταρτο εντός οικογένειας
- Το 22% των μαρτυριών αφορά σε περιστατικά που έχουν συμβεί στην οικογένεια,
- το 20% σε εκπαιδευτικά πλαίσια,
- το 15% σε περιπτώσεις συντροφικής βίας,
- το 14% σχετίζεται με χώρους διασκέδασης,
- το 9% σε εργασιακά πλαίσια,
- το 7% σε χώρους υγείας,
- στο 6% τα περιστατικά έχουν συμβεί στη γειτονιά, ένα 3% χώρους άθλησης, και
- 4% σε περιπτώσεις κάλυψης αναγκών (π.χ. αγορά προϊόντων και/ή λήψη υπηρεσιών είτε κατ’ οίκον είτε σε επαγγελματικό χώρο).
Δράστης σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού (έως 14 ετών) είναι κοντινός συγγενής (ξάδελφος, πατέρας, θείος, αδελφός) για 1:4 παιδιά (25,4%) ή άτομο σε θέση ευθύνης (εκπαιδευτικός, ιατρός, προπονητής, ομαδάρχης) για 1:5 παιδιά (19,5%). Στις έφηβες (14+-18), σχεδόν 3:10 (27,5%) αναφέρουν σεξουαλική κακοποίηση/παρενόχληση από άτομο σε θέση ευθύνης ενώ σχεδόν 4:10 (36,4%) από άτομο με το οποίο βγήκαν ραντεβού ή που το θεωρούσαν σύντροφό τους (ενδεχόμενη αποπλάνηση). Παρόμοιο είναι το ποσοστό στις ενήλικες γυναίκες, όπου 1:3 (32,8%) αναφέρει κακοποίηση από σύντροφο (ραντεβού-ερωτική/σεξουαλική σχέση).
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ανακοινώθηκαν τα πλαίσια που έχουν αναφερθεί ονομαστικά στις μαρτυρίες, τα οποία περιλαμβάνουν σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης, σχολές και πανεπιστήμια, φροντιστήρια, νοσοκομεία, κλινικές και ιατρεία, δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις, αθλητικούς χώρους, γυμναστήρια, κατασκηνώσεις, μέσα μαζικής μεταφοράς, θρησκευτικούς χώρους.
Σημειώνεται πως στην πλατφόρμα www.menowmetoo.gr μπορεί κάθε άτομο να α) περιγράψει την εμπειρία κακοποίησης που έχει ζήσει (ανώνυμα) και β) να ονοματίσει τον δράστη αλλά και το πλαίσιο στο οποίο συνέβη το περιστατικό.