Δέκα κτίρια στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας επαναχρησιμοποιούνται και αποκτούν «νέα πνοή», στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανάκτηση των Ακινήτων του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας - Aξιοποίηση με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης» που υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Τα κτίρια ξεπερνούν σε επιφάνεια τα 35.000 τ.μ και πολλά από αυτά ήταν για χρόνια άδεια και κλειστά ενώ αλλά που χρησιμοποιούνται σχεδόν έναν αιώνα από τις ίδιες επιχειρήσεις αναγνωρίζονται πλέον ως «νέα μνημεία» της Αθήνας. Ανάμεσα σε αυτά είναι και ο χώρος που στεγάζει το Ζαχαροπλαστείο «Άριστον» στην οδό Βουλής.
Παράλληλα, 50 διαμερίσματα στο κέντρο της πρωτεύουσας αναμένεται να επαναχρησιμοποιηθούν για την στέγαση οικογενειών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του Δήμου και τη φιλοξενία ασθενών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, που βρίσκονται στο στάδιο της επανένταξης.
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που το Μέγαρο του Ταμείου Εμπόρων (κατασκευής 1949-1953) και η Στοά Εμπόρων στην οδό Βουλής κηρύχθηκαν νεότερα μνημεία της πρωτεύουσας, από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων (ΚΣΝΜ) και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Οι αρμόδιοι φορείς, κήρυξαν διατηρητέες ακόμα και τις παραδοσιακές εμπορικές χρήσεις του ισογείου, που στεγάζει εδώ και δεκαετίες τις ίδιες επιχειρήσεις, όπως το ιστορικό Αρτοποιείο - Ζαχαροπλαστείο Άριστον, που λειτουργεί από το 1910, στην οδό Βουλής.
Tο LIFO.gr μίλησε με τους ιδιοκτήτες του Άριστον, που άνοιξε τις πόρτες του στο σημείο πριν από 108 χρόνια, όταν ήταν «απλώς ένα ισόγειο κτίριο», χωρίς την πολυώροφη προέκταση από πάνω, στην οποία θα εγκατασταθεί σύντομα ο Οργανισμός Enterprise Greece.
Το ζαχαροπλαστείο ανήκει στην οικογένεια Λομποτέση από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα και πλέον λειτουργεί υπό τη διεύθυνση της εγγονής του ιδρυτή, Αναστασίας Λομποτέση.
Ο σύζυγος της κληρονόμου, Θοδωρής Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίηση της οικογένειας για την αναγνώριση του νεο-μνημειακού χαρακτήρα που προστατεύει ακόμα περισσότερο την λειτουργία της επιχείρησης, η οποία «ίσως» περάσει κάποια στιγμή στα παιδιά τους.
Όπως μας είπε ο ίδιος, το «Άριστον» αποτελεί ένα τοπόσημο με βαριά ιστορία και πάρα πολλά παραμένουν ίδια από εκείνη την εποχή, λίγο πριν τους Βαλκανικούς Πολέμους, όταν η Αθήνα είχε μόλις 160.000 κατοίκους.
Ο Ζακυνθινός Αναστάσιος Λομποτέσης ταξίδεψε πρώτα στην Κωνσταντινούπολη όπου δούλεψε σε φούρνους μαθαίνοντας την τέχνη της αρτοποιίας και την κλασική συνταγή της τυρόπιτας «κουρού« από Πολίτες, πριν κατέβει στην Αθήνα το 1906.
Ο παππούς Λομποτέσης άνοιξε τον φούρνο θέλοντας να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της γειτονιάς. «Εκείνη την εποχή, οι περισσότεροι έστελναν στο φούρνο της γειτονιάς τα φαγητά τους, για τα ψήσει (...) Ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Οι τσοπάνηδες πουλούσαν συχνά τα πρόβατα τους ζωντανά και το γδάρσιμο το έκαναν οι νοικοκυρές στα σπίτια».
Σύντομα η συνταγή της τυρόπιτας εκτόπισε σε πωλήσεις όλες τις άλλες παρασκευές, προσφέροντας στον φούρνο ένα προΐόν - σήμα κατατεθέν, για το οποίο δεχόταν επισκέπτες από όλη την Αθήνα. «Κουρού» στα τουρκικά θα πει ξερή, στεγνή ζύμη, μας εξηγεί.
«Και ποιοι δεν σύχναζαν» σε αυτόν τον φούρνο, θυμάται ο κ. Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενους στις επιφανείς προσωπικότητες, της Αθήνας όλου του προηγούμενου αιώνα. «Προεστοί, δήμαρχοι, βουλευτές, καλλιτέχνες... όλοι».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος έχει εξαιρετική σχέση και τη νέα τεχνολογία και παρακολουθεί τη βαθμολογία της επιχείρησης στο Trip Advisor, όπου το «Άριστον» συγκεντρώνει 4,5 στα 5 «αν και δεν ανοίγει ούτε Κυριακές, ούτε τα απογεύματα του Σαββάτου και της Τετάρτης».
«Τα προϊόντα μας είναι όλα χειροποίητα (...) οι άνθρωποι που φτιάχνουν χειροποίητα φαγητά δεν μπορούν να δουλεύουν χωρίς ανάσα. Πρέπει να κάνουν «lay off» αλλιώς θα πεθάνουνε», μας λέει χαρακτηριστικά.
Αν και δεν μας αποκαλύπτει ακριβώς το ύψος του ενοικίου που πληρώνει στο δημόσιο, ο κ. Θεοδωρόπουλος χαρακτηρίζει το ποσό «φυσιολογικό προς τα πάνω» και διαβεβαιώνει πως «όσα και να ζητήσουν στο μέλλον» οι ιδιοκτήτες είναι διατεθειμένοι να τα δίνουν, για να εξακολουθήσουν να ξεφουρνίζονται κάθε μέρα - εκτός Κυριακών - οι παραδοσιακές τυρόπιτες κουρού με τη συνταγή από την Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, μεταξύ των κτιρίων που αναμένεται να επαναχρησιμοποιηθούν (καθώς έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από φορείς του Δημοσίου και η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων) είναι:
-Η Στέγη Υγειονομικών στη Λ. Αλεξάνδρας 175, που περνά στον ΕΟΠΥΥ (ως Τοπική Μονάδα Υγείας αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και το κτίριο στην οδό Λένορμαν).
-Το κτίριο 7.000 τ.μ στην Πειραιώς 40 που για χρόνια στέγαζε το υπ. Εργασίας και τώρα περνά σε υπηρεσίες του δήμου.
-Ένα ακίνητο επί της οδού Πολυτεχνείου που θα χρησιμοποιήσει η Περιφέρεια Αττικής
-Το ιστορικό κτίριο της οδού Πινδάρου 2, όπου δρομολογείται η στέγαση του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας.
-Το ενιαίο κτίριο γραφείων στην περιοχή της Πλατείας Συντάγματος σχεδιάζεται να μετεγκατασταθεί και η Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.
-Ένα ακίνητο στην οδό Όθωνος που θα στεγάσει την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας.
Σε αυτό το στάδιο του πιλοτικού προγράμματος, υποβλήθηκαν συνολικά 36 προτάσεις από ενδιαφερόμενους φορείς για 34 ακίνητα.