Σήμερα αναμένεται η παραλαβή 2.000 δόσεων μονοκλωνικών αντισωμάτων από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας.
Η Ελλάδα μετέχει στο πρόγραμμα της ΕΕ για την προμήθεια της συγκεκριμένης θεραπείας για τον κορωνοϊό. Τα μονοκλωνικά αντισώματα θα χορηγούνται με συγκεκριμένα ιατρικά κριτήρια, που εξετάζει η επιτροπή των ειδικών, από τα νοσοκομεία όλης της χώρας.
Η χορήγησή τους θα γίνεται στο νοσοκομείο, ενδοφλέβια και χρειάζεται παρακολούθηση. Στόχος της συγκεκριμένης αγωγής είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου.
Πρόκειται για πρωτεΐνες που έχουν σχεδιαστεί στο εργαστήριο έτσι ώστε να μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τον κορωνοϊό. Προσκολλώνται στην πρωτεΐνη-ακίδα του ιού και τον εμποδίζουν να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.
Παράλληλα, οι ειδικοί σε όλους τους τόνους υπογραμμίζουν ότι ο εμβολιασμός είναι πολύ πιο αποτελεσματικός από τις φαρμακευτικές αγωγές- τα μονοκλωνικά αντισώματα, ή τα φάρμακα της Merck και της Pfizer.
«Έχουμε προχωρήσει ως προς τη φαρμακευτική αγωγή, αλλά με τα φάρμακα το πρόβλημα είναι ότι δεν τα έχουμε διαθέσιμα εδώ και τώρα- δηλαδή πρέπει να βγάλουμε το χειμώνα- και οι μεγάλες ποσότητες θα είναι διαθέσιμες μετά τον Μάιο- Ιούνιο, ιδιαίτερα για το φάρμακο της Pfizer», τόνισε σε σημερινές δηλώσεις του ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος.
«Καμία από τις τρεις φαρμακευτικές παρεμβάσεις δεν είναι εξίσου επαρκής με τα εμβόλια. Ξέρουμε ότι αν κάνουμε τα εμβόλια- ιδιαίτερα την αναμνηστική δόση- η πιθανότητα να νοσήσεις σοβαρά και να βρεθείς στο νοσοκομείο είναι πάρα πολύ μικρή, 2-3%», υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στην ΕΡΤ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ