Όλα τα πλοία της ακτοτοπλοϊας θα πρέπει να εξοπλιστούν με νέα μέσα πρόσβασης και χώρους συγκεκριμένων προδιαγραφών ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ, εγκύους και ηλικιωμένους.
Πολλά πλοία διαθέτουν ήδη τέτοιους μηχανισμούς, ωστόσο δεν υπήρχε κάποιο σχετικό νομοθέτημα που να προβλέπει συγκεκριμένες προδιαγραφές, καθώς έως σήμερα κάτι τέτοιο δεν ήταν υποχρεωτικό.
Γι΄αυτόν τον λόγο το υπουργείο Ναυτιλίας ολοκλήρωσε τη σύνταξη Προεδρικού Διατάγματος, μετά από διαβούλευση, με το οποίο θα υποχρεώνονται όλες ανεξαρτήτως οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να δημιουργήσουν στα πλοία τους κατάλληλους μηχανισμούς για τη εύκολη πρόσβαση των ατόμων αυτών.
Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, αφού υπογραφεί από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος και τον υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Στυλιανίδη αναμένεται να πάρει το «δρόμο» για έγκριση και από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Συγκεκριμένα, θα πρέπει να δημιουργηθούν ειδικοί χώροι υγιεινής, ασανσέρ πρόσβασης στα καταστρώματα και ειδικές ράμπες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν έχουν συγκεκριμένο ορίζοντα υλοποίησης τα τρία χρόνια και θα αφορούν τα πλοία που είναι σε πλήρη δρομολογιακή λειτουργία, ενώ όποιο καινούργιο πλοίο εισέλθει στην ακτοπλοϊκή αγορά θα πρέπει να προσαρμοστεί άμεσα στα νέα δεδομένα.
Το ίδιο θα ισχύει και για τα νέα, υπό ναυπήγηση, «πράσινα» πλοία που θα κατασκευαστούν στη χώρα μας.
Στρίμωξαν τη Μυρτώ της Πάρου στο γκαράζ πλοίου - Τι κατήγγειλε η μητέρα της
Στριμωγμένη σε γκαράζ πλοίου βρέθηκε η Μυρτώ της Πάρου, κατά την επιστροφή της από το νησί της Αστυπάλαιας.
Με μία μακροσκελή ανάρτησή της στα social media, η μητέρα της Μυρτούς κατήγγειλε τις συνθήκες με τις οποίες αναγκάστηκε να ταξιδέψει από την Αστυπάλαια μέχρι τον Πειραιά. Όπως επισημαίνει στο συγκεκριμένο πλοίο δεν υπήρχε η απαραίτητη προσοχή και όλα όσα προβλέπονται για ΑμεΑ, ενώ όπως τόνισε, βρέθηκε παράλληλα αντιμέτωπη και με την αδιαφορία του πληρώματος του πλοίου.
«Όταν είχαμε πάει -και πάλι με το ίδιο καράβι- είχε παρουσιαστεί και πάλι το ίδιο πράγμα, αλλά δεν είχα δώσει σημασία, γιατί δεν ταλαιπωρηθήκαμε στην κάθοδο. Σήμερα, όμως, ενώ το αυτοκίνητο το έχω δηλώσει ότι είναι για ΑμεΑ, ενώ το είπα και στο Λιμεναρχείο αλλά και στον άνθρωπο κατά την επιβίβαση ότι χρειάζεται λίγο χώρο πίσω, για να μπαινοβγαίνει το ΑμεΑ, σήμερα το στρίμωξαν. Όχι μόνο το στρίμωξαν, το έβαλαν και άκρη άκρη» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Live News για το συμβάν.
«Μας κατεβάσανε, λοιπόν, όταν ήταν να βγούμε, ένα τέταρτο νωρίτερα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να είναι η Μυρτώ μέσα στο καυσαέριο, ούσα σε άσχημη κατάσταση εκ των προτέρων, γιατί στο σαλόνι πάνω είχε χρειαστεί να της βάλουμε οξυγόνο από παροχή. Όταν διαμαρτυρήθηκα, μας πήγαν πιο πέρα, εκεί που κατεβαίνει όλος ο κόσμος», συμπλήρωσε.