Νίκος Ψιλάκης: «Έκλεινες με το "εγώ είμαι εδώ για να βοηθήσω όπου μπορώ"» - Συγκίνηση στο «τελευταίο αντίο»

Νίκος Ψιλάκης: «Έκλεινες με το εγώ είμαι εδώ για να βοηθήσω όπου μπορώ» - Συγκίνηση στο «τελευταίο αντίο» Facebook Twitter
0

Με συγκίνηση και επαίνους για τον χαρακτήρα και το έργο του, τελέστηκε στην Κρήτη η κηδεία του Νίκου Ψιλάκη.

Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε τον δημοσιογράφο, συγγραφέα, ερευνητή και διανοούμενο Νίκο Ψιλάκη, που έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι του Σαββάτου. Η νεκρώσιμος ακολουθία τελέστηκε στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο, με πλήθος φορέων, εκπροσώπων τοπικών αρχών, φίλων, συναδέλφων αλλά και απλών πολιτών, να συλλυπούνται την οικογένειά του, για τη μεγάλη απώλεια.

Νίκος Ψιλάκης: «Έκλεινες με το εγώ είμαι εδώ για να βοηθήσω όπου μπορώ» - Συγκίνηση στο «τελευταίο αντίο» Facebook Twitter
Φωτογραφία: @imageonline

Στον επικήδειο λόγο του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης «αποχαιρέτησε» τον Νίκο Ψιλάκη λέγοντας ότι ότι υπήρξε ένας «άξιος λειτουργός της Δημοσιογραφίας». «Ο βίος του Νίκου Ψιλάκη υπήρξε άρρηκτα συνδεδεμένος με σημαντικές στιγμές του τόπου μας. 'Αξιο Τέκνο της Κρήτης, άνθρωπος της ευθύνης, της προσφοράς και της αλήθειας. Για δεκαετίες μέσα από το ραδιόφωνο, διαμόρφωσε ένα διαχρονικό υπόδειγμα. Ένα σύμβολο δημοσιογραφικού λειτουργού. Η φωνή του χαρακτηριστική. Επιβλητική και ιδιαίτερη. Ήθελε, όμως, να δίνει το λόγο στο συνομιλητή του. Να τους ακούει όλους. Ο Νίκος δεν αρκέστηκε σε αυτό. Αφιέρωσε τη ζωή του στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης, στην ανάδειξη της Κρητικής Διατροφής» σημείωσε ο κ. Αρναουτάκης. Μάλιστα ο περιφερειάρχης Κρήτης συλλυπήθηκε τη σύζυγο και την κόρη του, καταλήγοντας πως «το νόημα της ζωής και της ύπαρξης συμπυκνώνεται σε έναν συνεχή αγώνα κατά το "ανηφόρισμα του ανθρώπου"».

«Κάθε φορά που μιλάγαμε, έκλεινες με το εγώ είμαι εδώ για να βοηθήσω όπου μπορώ», είπε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντάκης εκφράζοντας και ως συγχωριανός του, τη βαθιά του θλίψη. «Εκφράζω την οδύνη μου γιατί το φευγιό σου, έκλεισε την πόρτα στο να κάνουμε μαζί πολλά περισσότερα πράγματα» είπε ο κ. Κοντάκης, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων: «Ως πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, θέλω να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη βοήθεια σου, στην προσπάθεια του ανοίγματος του Πανεπιστημίου Κρήτης προς την κοινωνία. Για όσα προσφέρεις στον τόπο υπηρετώντας την είδηση, τους πολίτες στους οποίους έδωσες φωνή, αλλα και στον πολιτισμό, τα γράμματα και τις παραδόσεις της Κρήτης μας».

Νίκος Ψιλάκης: «Έκλεινες με το εγώ είμαι εδώ για να βοηθήσω όπου μπορώ» - Συγκίνηση στο «τελευταίο αντίο» Facebook Twitter
Φωτογραφία: @imageonline
Νίκος Ψιλάκης: «Έκλεινες με το εγώ είμαι εδώ για να βοηθήσω όπου μπορώ» - Συγκίνηση στο «τελευταίο αντίο» Facebook Twitter
Φωτογραφία: @imageonline

Επικήδειο εκφώνησε και ο πρόεδρος του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Συντακτών της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων Θανάσης Μπαμπανέβας. «Πολυαγαπημένε φίλε, συνάδελφε και συμμαχητή. Σε όλη σου τη ζωή και την επαγγελματική σου διαδρομή, στάθηκες όρθιος και ακέραιος στις επάλξεις. Γιατί αυτός είναι και ο ρόλος ενός ευσυνείδητου επαγγελματία συντάκτη. Να προσπαθεί να αγωνίζεται, να μάχεται καθημερινά, για το καλό του κοινωνικού συνόλου. Να αναδεικνύει τα αιτήματα των αδύναμων και να μεταφέρει την φωνή τους εκεί που οι άλλοι, οι κραταιοί, αποφασίζουν -δυστυχώς- για αυτούς» είπε ο κ. Μπαμπανέβας που ολοκλήρωσε λέγοντας : «Αιώνια σου η μνήμη αγαπητέ Νίκο…σε ευχαριστούμε για όλα. Καλό σου ταξίδι».

Εκ μέρους των στενών του φίλων ο Μιχάλης Κρασάκης, αναφέρθηκε στην πρώτη τους γνωριμία και σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, ανέφερε:
«Πάντα ήσουν ευγενικός αλλά και ασυμβίβαστος. Πράος αλλά και τραχύς, όταν υποστήριζες όσα πίστευες». Επίσης, είπε ότι το έργο του Νίκου Ψιλάκη είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα, συμπληρώνοντας: «Σπουδαίος άνθρωπος. Ο άνθρωπός μας που η μνήμη του δεν θα σβήσει. Όσοι σε αγαπήσαμε δεν θα σε ξεχάσουμε».

Νίκος Ψιλάκης: «Έκλεινες με το εγώ είμαι εδώ για να βοηθήσω όπου μπορώ» - Συγκίνηση στο «τελευταίο αντίο» Facebook Twitter
Φωτογραφία: @imageonline
Νίκος Ψιλάκης: «Έκλεινες με το εγώ είμαι εδώ για να βοηθήσω όπου μπορώ» - Συγκίνηση στο «τελευταίο αντίο» Facebook Twitter
Φωτογραφία: @imageonline

Τέλος, με θερμά λόγια και συγκίνηση ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος είπε το τελευταίο αντίο στον σπουδαίο δημοσιογράφο και συγγραφέα. «Αποχαιρετούμε έναν υπέροχο άνθρωπο, το δικό μας Νίκο. Νίκη δεν είναι να νικάς το θάνατο αλλά να τον υπερβαίνεις. Και εσύ θα ζεις και μετά τον θάνατο, μέσα από το έργο που αφήνεις. Θα μένεις ζωντανός να παραδειγματίζεις και να παιδαγωγείς» είπε μεταξύ άλλων, ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης.

Ποιος ήταν ο Νίκος Ψιλάκης

O Νίκος Ψιλάκης ήταν δημοσιογράφος και συγγραφέας . Είχε τιμηθεί με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το έργο του «Μοναστήρια και Ερημητήρια της Κρήτης», με το βραβείο των δημοσιογραφικών ενώσεων της Ελλάδας και με το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» για την προσφορά του στα Γράμματα.

Το βιβλίο της Μαρίας και του Νίκου Ψιλάκη «Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα, το θαύμα της κρητικής διατροφής» που κυκλοφόρησε το 1995 από τις εκδόσεις Καρμάνωρ είναι ένα από τα πιο σημαντικά που έχουν βγει ποτέ για το ελληνικό φαγητό. Η πολύχρονη μελέτη των δύο συστηματικών ερευνητών του κρητικού πολιτισμού για το φαγητό της Κρήτης περιλαμβάνει, εκτός από συνταγές για απίθανα φαγητά, πολλά ήδη ξεχασμένα, μαγειρικές πρακτικές, ιστορικές καταβολές, ήθη, έθιμα, διατροφικές συνήθειες σε όλη τη διάρκεια του έτους και με κάθε αφορμή.

Είναι ένα βιβλίο θησαυρός γιατί παρουσιάζει συστηματικά τον διατροφικό πολιτισμό της Κρήτης μέσα από απλές αλλά ευρηματικές συνταγές μαζί με το ιστορικό, κοινωνικό και πολιτισμικό τους πλαίσιο. Το συγκεκριμένο βιβλίο -όπως και τα δύο που ακολούθησαν, «Το ψωμί και τα γλυκίσματα των Ελλήνων» και «Ο πολιτισμός της Ελιάς, το Ελαιόλαδο»- χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές για τη σύνταξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αποτέλεσε διδακτικό εγχειρίδιο, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και έφτασε στα πέρατα του κόσμου, τεκμηριώνοντας, αναδεικνύοντας, καταξιώνοντας αλλά και προβάλλοντας διεθνώς όρους όπως Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα, Κρητική διατροφή και Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός. Η «Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα» επανακυκλοφορεί σε μία νέα έκδοση, εμπλουτισμένη κι επιμελημένη από τους δύο ερευνητές.

Είχε επιμεληθεί το σενάριο και την έρευνα σε περισσότερα από 80 ντοκιμαντέρ στην κρατική τηλεόραση (1986-1993) με λαογραφικό ή και γενικότερο πολιτιστικό περιεχόμενο. Είχε διατελέσει συντάκτης και συνεργάτης εφημερίδων, εκδότης περιοδικού, διευθυντής σύνταξης καθημερινής εφημερίδας, σύμβουλος έκδοσης περιοδικών, επιμελητής επιστημονικών εκδόσεων και επί 25 χρόνια επιμελούνταν και παρουσίαζε τρίωρη καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή. Έχει πραγματοποιήσει δώδεκα εκθέσεις φωτογραφίας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ.

Είχε διδάξει Ιστορία και Μοναστηριολογία σε Περιφερειακά Επιμορφωτικά Κέντρα Φιλολόγων, σε σεμινάρια Ξεναγών και είχε πραγματοποιήσει διαλέξεις για θέματα των ερευνητικών ενδιαφερόντων του σε Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης με θέμα την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας.

Είχε λάβει μέρος ως εισηγητής σε περισσότερα από 200 συνέδρια και εκδηλώσεις. Ανάμεσα σ’ αυτά συγκαταλέγονται εισηγήσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Φιλανδία, Βέλγιο κ.α.), στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στην Ιαπωνία, σχετικά με το κρητικό – μεσογειακό διατροφικό πρότυπο, το ελαιόλαδο και άλλα θέματα πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Επίσης, υπήρξε εισηγητής σε ημερίδα για το Ελαιόλαδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Είχε γράψει περισσότερα από 25 βιβλία ανάμεσα στα οποία είναι: Ο πολιτισμός της ελιάς. Το ελαιόλαδο (σε συνεργασία με τους Μαρία Ψιλάκη και Ηλία Καστανά), Το ψωμί των Ελλήνων, Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα, Ελαίας στέφανος. Η ελιά και τα στεφάνια της στον πολιτισμό των Ελλήνων, Τα βότανα στην κουζίνα, Μοναστήρια και Ερημητήρια της Κρήτης, Λαϊκές τελετουργίες στην Κρήτη – Έθιμα στον κύκλο του χρόνου, Κρητική Μυθολογία, Οίνοψ Πόντος, Ταξίδια και έρευνες στην Κρήτη του 1850 (σχολιασμός της ελληνικής μετάφρασης του έργου του περιηγητή T.A.B. Spratt). Τα βιβλία «Ελαιόλαδο», «Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα», «Το ψωμί και τα γλυκίσματα των Ελλήνων» και τα «Βότανα στην Κουζίνα» έχουν γραφτεί σε συνεργασία με την κ. Μαρία Ψιλάκη.

Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ολλανδική, ρωσική, κινέζικη και γιαπωνέζικη γλώσσα.

Ήταν μέλος της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας και υπήρξε για σειρά ετών Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Γεύσης (1997-2007). Υπήρξε μέλος της επιτροπής του ΕΟΤ για την καθιέρωση της ελληνικής γαστρονομίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

 
 
 
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν φαινόταν επικίνδυνος, λέει ο ψυχίατρος που εξέτασε τον οδηγό πριν σκοτώσει την 36χρονη στην Κρήτη

Ελλάδα / Δεν φαινόταν επικίνδυνος, λέει ο ψυχίατρος που εξέτασε τον οδηγό πριν σκοτώσει την 36χρονη στην Κρήτη

Ο δράστης είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο μετά από καταγγελία της συντρόφου του, η οποία τον θεώρησε επικίνδυνο. Ωστόσο, οι γιατροί έκριναν ότι δεν έχρηζε νοσηλείας και του χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή, την οποία δεν δέχτηκε
LIFO NEWSROOM
Ηράκλειο: Το τροχαίο δυστύχημα ήταν τελικά δολοφονία - Τον φυγάδευσαν περαστικοί για να μην εξαφανιστεί

Ελλάδα / Κρήτη: Το τροχαίο ήταν τελικά δολοφονία - Περαστικοί εγκλώβισαν τον 33χρονο για να μην εξαφανιστεί

Ο δράστης είχε πιαστεί στο παρελθόν με επικίνδυνα όπλα στην κατοχή του, ενώ είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική μετά από αίτημα της συντρόφου του, αλλά πήρε συνοπτικά εξιτήριο
LIFO NEWSROOM
Στο νοσοκομείο ο Κώστας Αγοραστός - Δέχθηκε επίθεση από συγγενείς θυμάτων των Τεμπών

Ελλάδα / Στο νοσοκομείο ο Αγοραστός - Δέχθηκε επίθεση από συγγενείς θυμάτων των Τεμπών

Πανδαιμόνιο πριν το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας - Συγγενείς των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών αποδοκίμασαν τον πρώην περιφερειάρχη - Στο νοσοκομείο με μώλωπες κατέληξε ο Κώστας Αγοραστός
LIFO NEWSROOM
Δολοφονία Εύβοια: «Είχε ξεσπάσματα, ήταν βρώμικος και δεν αντέχαμε άλλο» λένε οι δράστες

Ελλάδα / Δολοφονία Εύβοια: «Είχε ξεσπάσματα, ήταν βρώμικος, δεν αντέχαμε άλλο» λένε τα αδέλφια που σκότωσαν τον πατέρα τους

Τι υποστήριξαν ο 22χρονος και η 26χρονη που δολοφόνησαν τον πατέρα τους και προσπάθησαν να παραπλανήσουν την ΕΛΑΣ σκηνοθετώντας τη φρικτή πράξη τους
LIFO NEWSROOM
Κρήτη: Bίντεο - ντοκουμέντο από στιγμή φονική παράσυρσης 33χρονης

Ελλάδα / Κρήτη: Βίντεο - ντοκουμέντο ανατρέπει τα δεδομένα και δείχνει απρόκλητη δολοφονία 36χρονης

Ο δράστης περιμένει τη γυναίκα να βγει από το αυτοκίνητό της, επιταχύνει το ΙΧ του και την παρασύρει πεζή προκαλώντας τον θάνατό της - Από την σφοδρότητα της πρόσκρουσης ανατράπηκε το αυτοκίνητο του δράστη
LIFO NEWSROOM