Νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις: Οργανωτές, αστυνομικοί διαμεσολαβητές και ανοικτοί δρόμοι

Νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις: Οργανωτές, αστυνομικοί διαμεσολαβητές και ανοικτοί δρόμοι Facebook Twitter
EUROKINISSI
2

Σχέδιο νόμου για τις «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις» που στόχο έχει την αποτροπή των «εμφραγμάτων» στο κέντρο της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων από διαδηλώσεις με μικρή συμμετοχή, αλλά και τη θωράκιση απέναντι στα έκτροπα που προκαλούνται από ομάδες που παρεισφρέουν σε διαδηλώσεις, ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής της Κυριακής, το νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα προς ψήφιση στη Βουλή, προβλέπει ότι οι πορείες με περιορισμένο αριθμό διαδηλωτών, θα πραγματοποιούνται σε μέρος του οδοστρώματος ή θα ακολουθούν εναλλακτική διαδρομή.

Επίσης θα καθορίζεται «οργανωτής» της διαδήλωσης, ο οποίος θα έχει και αστικές ευθύνες για τυχόν ζημιές, καθιερώνεται ο θεσμός του αστυνομικού διαμεσολαβητή και θεσμοθετείται ειδική ψηφιακή πλατφόρμα που θα παρέχει σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση στους πολίτες για τις πορείες και τις σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Τέλος, το νομοσχέδιο προβλέπει ως ιδιώνυμο αδίκημα τη συμμετοχή σε διαδήλωση που έχει απαγορευτεί νομίμως από την αστυνομία, αλλά και την «παρεμπόδιση διεξαγωγής συνάθροισης με τέλεση βιαιοπραγιών και την παρείσφρηση ατόμων σε αυτήν με σκοπό να αλλοιώσουν με βιαιοπραγίες τον ειρηνικό χαρακτήρα της».

Με πληροφορίες από Καθημερινή της Κυριακής/ΣΚΑΪ

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλης Κικίλιας: Αναβαθμίζεται το 112 - Τι είπε για την κακοκαιρία Elena

Ελλάδα / Κακοκαιρία Elena - Κικίλιας: Αναβαθμίζεται το 112, ποιες νέες λειτουργίες θα περιλαμβάνει

«Θα υπάρχει distress code και silent button σε περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειες ή της οποιαδήποτε κατάστασης που θέτει σε κίνδυνο έναν συμπολίτη μας και δεν μπορεί να πάρει και να μιλήσει στο τηλέφωνο» τόνισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Υπάρχει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο δικαίωμα του συναθροίζεσθαι, την ομαλή λειτουργία μιας πόλης και φυσικά τη νομιμότητα και την αποφυγή βανδαλισμών και καταστροφών.Φοβάμαι ότι η πρόβλεψη για αστικά υπεύθυνο οργανωτή θα επιβαρύνει υπέρμετρα το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι.Από τη μια γιατί δεν θα μπορούν να γίνονται αυθόρμητες ή πολυσυλλεκτικές διαδηλώσεις και από την άλλη γιατί θα είναι πολύ εύκολο να επιρριφθούν αστικές ευθύνες σε κάποιον/κάποιους ακόμη και για προβοκατόρικες δράσεις.Ξέρετε πολλούς που μπορούν να περιφρουρήσουν μια διαδήλωση εκτός από το ΠΑΜΕ με τα καδρόνια του;
Ίσως κάποιοι από αυτούς οι οποίοι διοργανώνουν διαδηλώσεις για ψύλλου πήδημα να έπρεπε να το παίρνουν λιγότερο αψήφιστα και να πρέπει να διδαχθούν από το ΠΑΜΕ. Παρόμοιες προβλέψεις υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαικές χώρες και μια χαρά διαδηλώσεις γίνονται. Μέχρι τώρα μερικοί διοργανωτές "ειρηνικών" διαδηλώσεων μπορούσαν να προστατεύουν χουλιγκάνους ατιμώρητοι. Το μόνο που ζητά τώρα ο νόμος είναι τη συνεργασία του διοργανωτή στην αποτροπή βιαιοτήτων, σε καμία περίπτωση δεν προκύπτουν ευθύνες εάν τρίτοι παρεισφρύσουν στην διαδήλωση και προκαλέσουν φθορές.