NYT: Η δοκιμασμένη από την κρίση Ελλάδα αντιμετώπισε τον κορωνοϊό καλύτερα από πλούσιες χώρες

NYT: Η δοκιμασμένη από την κρίση Ελλάδα αντιμετώπισε τον κορωνοϊό καλύτερα από πλούσιες χώρες Facebook Twitter
0

Την Ελλάδα και την Κροατία προβάλλουν οι New York Times ως δύο παραδείγματα χωρών που είχαν δοκιμαστεί από τις δυσκολίες και αντιμετώπισαν με επιτυχία τον κορωνοϊό.

«Χώρες σαν την Ελλάδα και την Κροατία, που πήραν νωρίς μέτρα για να σταματήσουν τον κορωνοϊό, γενικά βοηθήθηκαν από τη συνεργασία των πολιτών που έχουν ατσαλωθεί από πρόσφατες εμπειρίες πολέμου ή οικονομικής καταστροφής», αναφέρει το δημοσίευμα. Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι πολίτες είχαν σκληραγωγηθεί από την πρόσφατη οικονομική κρίση. Για τους Κροάτες, ήταν οι μνήμες από τις πολεμικές συγκρούσεις, που συνέβαλαν στην εφαρμογή των σκληρών μέτρων που πήραν από νωρίς αμφότερες οι χώρες για να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα. «Χώρες

«Η εξάπλωση του κορωνοϊού ανέδειξε ένα παράδοξο: οι πλούσιες χώρες δεν είναι απαραίτητα καλύτερες στην αντιμετώπιση της κρίσης από ότι οι φτωχές», σημειώνουν οι ΝΥΤ. «Πλουσιότερες χώρες, που παραδοσιακά είναι ικανές να αναπτύξουν ταχύτερα πόρους και είναι ενισχυμένες από καλά χρηματοδοτημένους κρατικούς μηχανισμούς, προορισμένους να αντιμετωπίσουν κρίσεις, γενικά δεν διαχειρίστηκαν καλά την πανδημία του κορωνοϊού», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Στην Ευρώπη ο ιός έπληξε σφοδρά τις τρεις από της τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες: Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία. Αλλά μικρότερα και φτωχότερα κράτη επέβαλλαν γρήγορα σκληρούς περιορισμούς και επέμειναν σε αυτούς και μέχρι τώρα τα έχουν πάει καλύτερα στο να περιορίσουν τον ιό, παρατηρούν οι ΝΥΤ.

«Αυτές οι χώρες, κάποιες από τις οποίες τώρα ανοίγουν τις οικονομίες και τις κοινωνίες τους προσεκτικά, ήταν επίσης εκείνες που μπορούσαν να αντλήσουν από τα βαθιά αποθέματα αντοχής που γεννήθηκαν από τις σχετικά πρόσφατες δυσκολίες. Σε σύγκριση με αυτό που οι κάτοικοί τους πέρασαν όχι και πριν από τόσο πολύ καιρό, τα αυστηρά lockdown φαίνονταν λιγότερο κουραστικά, προκαλώντας προφανώς μεγαλύτερη κοινωνική αποδοχή», συνεχίζει το δημοσίευμα φέρνοντας ως παράδειγμα την Ελλάδα και την Κροατία.

«Στην Ελλάδα, όπου στο μυαλό των περισσοτέρων οι περιορισμοί της κρίσης χρέους είναι ακόμη νωπές, η σκέψη του να είναι εκτός δουλειάς 1 στους 3, δεν είναι κάτι νέο. Στην Κροατία, πολλοί θυμούνται να είναι κλεισμένοι μέσα και να ακούνε τις σειρήνες για εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στα Βαλκάνια το '90», γράφει η αμερικανική εφημερίδα.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, επισημαίνει ότι η χώρα «βγαίνει από το lockdown με χαμηλό αριθμό νεκρών και σχετικά υψηλό ηθικό, παρότι είναι αντιμέτωπη με ύφεση». Παράλληλα σημειώνει ότι οι Έλληνες το αντιμετωπίζουν αυτό με στωικότητα, «χάρη στα μαθήματα που πήραν την προηγούμενη δεκαετία, όταν η χώρα απώλεσε το ένα τέταρτο της οικονομίας της».

Αναλύοντας τις διαφορετικές αντιδράσεις των κρατών στην πανδημία του κορωνοϊού, ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέπτυξαν μια κλίμακα αυστηρότητας, κατατάσσοντας την αυστηρότητα των μέτρων που πήραν οι κυβερνήσεις για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού.

Σε αυτή την κλίμακα, η Κροατία βρίσκεται στο 91,54 στα 100, από τα υψηλότερα σκορ. Η Ελλάδα βρίσκεται στο 87,96. «Συνολικά, η αυστηρότητα είναι υψηλότερη στην ανατολική Ευρώπη από ότι στη δυτική», σημειώνει ο Τόμας Χέιλ, επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής και επικεφαλής της δημιουργίας αυτής της κλίμακας αυστηρότητας.

Αναφερόμενη σε αυτή την αντοχή για την οποία γράφουν οι ΝΥΤ, η καθηγήτρια Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ Φρόσω Μόττη-Στεφανίδη, εξήγησε στην εφημερίδα ότι πρόκειται για τις περιπτώσεις που ένα άτομο ή μια κοινωνία τα πάει καλά, παρότι έχει βιώσει έντονο στρες ή παρατεταμένες καταστάσεις αντιξοοτήτων.

Στο πλαίσιο της τρέχουσας πανδημίας, σημείωσε, η αντοχή από μόνη της δεν εξηγεί γιατί κάποιες χώρες χειρίστηκαν καλύτερα την κρίση. Το θετικό αποτέλεσμα εξαρτάται από το να πιστέψουν οι πολίτες ότι είναι κατάλληλα τα μέτρα που παίρνει μια κυβέρνηση, κάτι που οδηγεί σε εμπιστοσύνη και συμμόρφωση. Η αντοχή και η αυστηρότητα πηγαίνουν «χέρι-χέρι» στην αντιμετώπιση της έξαρσης, σημείωσε, ενώ απέδωσε στην κυβέρνηση μια ειλικρινή και πειστική προσέγγιση που έδωσε κίνητρο στους πολίτες να σεβαστούν τα αυστηρά μέτρα της καραντίνας.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ