Ο Δήμος της Αθήνας παγώνει την αξιολόγηση του προσωπικού του

Ο Δήμος της Αθήνας παγώνει την αξιολόγηση του προσωπικού του Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου
4

Το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας αποφάσισε κατά πλειοψηφία χθες το "πάγωμα" της διαδικασίας αξιολόγησης του προσωπικού του, όπως επιβάλει ο σχετικά νέος νόμος. Ο δήμος Αθηναίων θα περιμένει να εκδοθεί απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου έχει γίνει προσφυγή.

Στο ψήφισμα που εκδόθηκε τονίζεται η αντίθεση του δήμου στο προωθούμενο σύστημα αξιολόγησης των εργαζομένων στους δήμους. Ιδιαίτερα προβληματικό κρίνεται το πρώτο στάδιο της διαδικασίας που αφορά στον επιμερισμό της αξιολόγησης των υπαλλήλων με ποσοστά, κάτι που έχει επικριθεί σαν αυθαίρετο και αντισυνταγματικό.

Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, ο δήμος υποστηρίζει ότι η αξιολόγηση δομών και προσωπικού πρέπει να γίνει μέσω "της εφαρμογής ενός δίκαιου και αντικειμενικού συστήματος αξιολόγησης, τέτοιου που να συμβάλλει στην αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και των προσφερόμενων υπηρεσιών".

Το δημοτικό συμβούλιο προτείνει τη σύσταση τετραμερούς επιτροπής από το υπουργείο Εσωτερικών, την ΚΕΔΕ, την ΠΟΕ-ΟΤΑ και την ΠΟΠ-ΟΤΑ προκειμένου να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα θέτει το πλαίσιο αξιολόγησης και δεν θα παραπέμπει σε απολύσεις και διαθεσιμότητα στους δήμους.

Ελλάδα
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Μάλιστα. Αντισυνταγματικό το σύστημα με τα ποσοστά. Υποτίθεται ότι προκειμένου να "πιάσουν" τα προαπαιτούμενα ποσοστά οι αξιολογητές δεν θα είχαν την άνεση να "χαριστούν" σε προβληματικούς υπαλλήλους. Να σημειώσουμε ότι ακόμα και με τα ποσοστά δεν είχε γίνει κουβέντα για απολύσεις υπαλλήλων αλλά προφανώς αρκετοί νιώθουν να τρίζει η θέση τους.Η έλλειψη αξιοκρατίας στις αξιολογήσεις είναι που οδηγεί σε αναγκαστικές λύσεις με προαπαιτούμενα ποσοστά. Κανείς δεν εγγυάται ότι οι επιτροπές (ειδικά αποτελούμενες από σχεδόν κομματικούς οργανισμούς) θα κρίνουν την απόδοση των υπαλλήλων αξιοκρατικά. Επίσης γιατί πρέπει να το πλαίσιο αξιολόγησης να μην παραπέμπει υπαλλήλους σε απόλυση; Ως πότε θα πληρώνονται καρεκλοκένταυροί και άρχηστοι (και οι δήμοι έχουν αρκετούς από δαύτους).
Ε ρε φίλε τι να κάνουμε, γεμίζω με αρνητικές ψήφους όταν κάνω φιλελέδικα σχόλια, οπότε είπα να κάνω μια μικρή αλλαγή μπας και δώ θετική ψήφο. Πάντως πέραν της πλάκας, απο την στιγμή που δεν γίνεται λόγος για απομάκρυνση υπαλλήλων ποιό είναι το όλο νόημα; Ακόμα και να μην παίξεις με ποσοστά οι επιτροπές που προτείνονται από το δημοτικό συμβούλιο είναι κομματικά κατευθυνόμενες οπότε και πάλι η όλη αξιολόγηση φαίνεται ότι γίνεται για τα μάτια του κόσμου χωρίς καμία ουσιαστική αξία...
Το 15% των υπαλλήλων θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να βγει άχρηστο, από κάθε τμήμα, διεύθυνση και διοίκηση. Στο τμήμα μου, είμαι εγώ και η προϊσταμένη μου, η οποία θα πρέπει να βγάλει το 15% του τμήματός της άχρηστο. Ο νόμος αυτό προβλέπει και πρέπει να εφαρμοστεί ΡΗΤΑ! Χέρι, πόδι, ρουθούνι και μάτι με αυτί... Κάτι άχρηστο έχω πάνω μου... Δεν γίνεται να μην έχω!Επίσης ο διευθυντής θα πρέπει να βγάλει κάποιον-ους προϊστάμενο-ους του άχρηστο-ους και ο γενικός διευθυντής κάποιο-ους διευθυντή-ές του άχρηστο-ους και αυτό ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ! Θα σου άρεσε να σου έκοβαν το Χ ποσό από το μισθό σου και να το έδιναν σε αυτόν που δουλεύετε μαζί τόσα χρόνια και έχετε περάσει τόσα, γιατί απλά και ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ κάποιος πρέπει να βγει άχρηστος; Να φύγουν οι άχρηστοι, αλλά οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ, όχι οι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΙ. Το θέλουμε, γιατί κάνουμε τη δουλειά τους από "υποχρεωτική" συναδελφικότητα!