Όχι στην έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών

Όχι στην έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών Facebook Twitter
SOOC
3

Το Σύμβουλιο Εφετών απέρριψε ομόφωνα, σήμερα, το τρίτο αίτημα της Άγκυρας για έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών.

Σύμφωνα με το σκεπτικό, υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι οι οκτώ στρατιωτικοί δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης αν εκδοθούν στην πατρίδα τους ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελιστική συμπεριφορά.

Τα οκτώ αδικήματα

Σύμφωνα με το τρίτο ένταλμα σύλληψης που έχουν εκδώσει σε βάρος των οκτώ οι τουρκικές Αρχές, οι στρατιωτικοί κατηγορούνται για απόπειρα κατάργησης της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας, απόπειρα κατάργησης της συνταγματικής τάξης, απόπειρα κατάργησης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, απόπειρα δολοφονίας εκ προθέσεως, λιποταξία σε ξένη χώρα, κλοπή στρατιωτικού υλικού και πρόκληση φθοράς σε στρατιωτικό υλικό.

Το δικαστήριο έκρινε όμως πως τρία από τα οκτώ αυτά αδικήματα δεν συνοδεύονται από νέα, επαρκή στοιχεία ενώ τα υπόλοιπα πέντε, είτε είναι εντελώς αόριστα, είτε δεν προβλέπεται για αυτά η έκδοση των στρατιωτικών.

Οι οκτώ στρατιωτικοί είχαν ζητήσει άσυλο στην χώρα μας μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουκρία, το καλοκαίρι του 2016.

Όπως τόνισε, πριν την ανακοίνωση της απόφασης, η εισαγγελέας Ευγενία Κυβέλου, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι έχει αλλάξει η κατάσταση στην Τουρκία. Όσο για τις νέες αξιόποινες πράξεις που περιλαμβάνονται στο τρίτο αίτημα, η κα Κυβέλου επισημαίνει πως δεν προσδιορίζεται ο ρόλος των κατηγορουμένων, ούτε ο χρόνος και ο τόπος της αξιόποινης συμμετοχής.

Λίγο νωρίτερα, ο συνήγορος των οκτώ στρατιωτικών και καθηγητής ποινικού δικαίου, Χρήστος Μυλωνόπουλος, είχε παρουσιάσει στοιχεία για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Ο κ. Μυλωνόπουλος αναφέρθηκε στις βίαιες διώξεις 4.500 δικαστικών, 150.000 δημοσίων υπαλλήλων και 5.000 πανεπιστημιακών.

Πολλοί από αυτούς βρίσκονται ακόμα σε καθεστώς απόλυτης απομόνωσης, υπογράμμισε ο καθηγητής που υπενθύμισε ότι με διάταγμα του περασμένου Δεκεμβρίου, κάθε Τούρκος πολίτης έχει δυνατότητα να απειλήσει, να επιτεθεί η ακόμα και να σκοτώσει κάποιον, αν θεωρεί ότι εμπλέκεται σε τρομοκρατική δράση.

«Κινδυνεύουν όχι μόνον να μην έχουν δίκαιη δίκη αλλά να υποστούν βιαιότητες από κάθε πολίτη, τους πετούν με άλλα λόγια στα σκυλιά».

Ενδεικτικό είναι πως η πρόεδρος του Συμβουλίου Ιωάννα Κλάπα, είπε από έδρας πως οι εκζητούμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να αποδείξουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην Τουκρία - αντίθετα, το τουρκικό κράτος οφείλει να αποδείξει πράγματα που έχουν ήδη κριθεί με αποφάσεις του Αρείου Πάγου.

Ελλάδα
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM