Μέσα στους επόμενους μήνες θα τεθεί σε λειτουργία η Open Business, η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, αντικαθιστώντας τη Notify Busisess, που είχε δημιουργηθεί το 2017.
Εμφανώς βελτιωμένη, η Open Business αναμένεται να διευκολύνει τόσο τις επιχειρήσεις, όσο και τη δημόσια διοίκηση, απλοποιώντας τη διαδικασία αδειοδότησης και τους εποπτικούς ελέγχους.
Η Open Business θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αδειοδότηση 57 διαφορετικών κατηγοριών οικονομικών δραστηριοτήτων και περιλαμβάνουν περίπου 2.666 ΚΑΔ (Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων).
Στις αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για τη λειτουργία της νέας υπηρεσίας, στο πλαίσιο του οποίου θα ενταχθούν μερικές ακόμη οικονομικές δραστηριότητες σε αυτή. Έπειτα, θα ακολουθήσει διαπιστωτική πράξη για τον τερματισμό της πλατφόρμας Notify Business και την επίσημη έναρξη της Open Business.
Ο προγραμματισμός του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει ότι η πλατφόρμα θα είναι έτοιμη από τα τέλη του Νοεμβρίου, ενώ η λειτουργία της θα ξεκινήσει είτε τον Δεκέμβριο ή από τις αρχές του 2025.
Πώς θα διαφέρει η Open Business από τη Notify Business
- Η Open Business θα επιτρέπει στους χρήστες να λαμβάνουν αδειοδότησή για οικονομικές δραστηριότητες που απαιτούν εκ των προτέρων έγκριση και όχι απλή γνωστοποίησή. Με τη νέα ρύθμιση, αυτή η λειτουργία θα μπορεί να αξιοποιηθεί από δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας, όπως γηροκομεία και κέντρα υποστήριξης, τα οποία εντάσσονται τώρα στο σύστημα και απαιτούν εκ των προτέρων έγκριση. Μάλιστα, ολόκληρη η διαδικασία, δηλαδή οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά, θα συμπληρώνονται μέσω της νέας πλατφόρμας.
- Όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα αναρτώνται στην πλατφόρμα, έτσι θα είναι εύκολα διαθέσιμα τόσο στην επιχείρηση, όσο και στις εποπτικές αρχές.
- Στην πλατφόρμα θα αναρτώνται, ακόμη, τα αποτελέσματα όλων των καταγγελιών και των ελέγχων που έχουν γίνει σε μία εταιρεία.
- Στην πλατφόρμα Open Business, κάθε ενέργεια θα χαρακτηρίζεται από μία μοναδική κατάσταση λειτουργίας, με τη μορφή ξεχωριστού QR code για κάθε περίπτωση. Έτσι, οποιαδήποτε αρμόδια αρχή θα μπορεί να «σαρώσει» τον κωδικό και να δει σε τι κατάσταση βρίσεται η επιχείρηση ή αν της έχει επιβληθεί κάποια κύρωση. Ακόμη και αν μία εταιρεία έχει αδειοδοτηθεί με το προηγούμενο σύστημα, θα πρέπει και πάλι να φέρει έναν τέτοιο QR κωδικό.
- Στο πλαίσιο της Open Business, κάθε επιχείρηση θα έχει μία λεγόμενη ψηφιακή θυρίδα οικονομικού φορέα, στην οποία θα έχουν πρόσβασοι οι δημόσιοι φορείς (δήμοι, περιφέρειες, υπουργεία, Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστική). Μέσω της πλατφόρμας, οι αρχές θα μπορούν να επιβλέπουν το ιστορικό ενεργειών της επιχείρησης (γνωστοποιήσεις/εγκρίσεις, τροποποιήσεις, αποφάσεις διοίκησης, αποτελέσματα ελέγχων, κυρώσεις) και θα ενημερώνονται αυτόματα για κάθε αλλαγή, αν η επιχείρηση υπάγεται στην αδειοδοτική ή εποπτική ελεγκτική αρμοδιότητά τους.
- Η νέα υπηρεσία θα έχει διαλειτουργικότητα με το Taxisnet, το ΓΕΜΗ, τη Διαύγεια, το e-Παράβολο και με το Ηλεκτρονικό Μητρώο Τουριστικών Επιχειρήσεων (Ε-ΜΗΤΕ). Μάλιστα, το σύστημα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε είναι δυνατή η διασύνδεση με διαφορετικά ψηφιακά συστήματα στο μέλλον.
- Από την πλατφόρμα θα παράγονται αναλυτικά δεδομένα που δίνουν στις επιχειρήσεις μία καλύτερη εικόνα για τα οικονομικά τους, ενώ έτσι διευκολύνεται και η καταγραφή των οικονομικών δεδομένων σε εθνικό επίπεδο.
Μόνο το 1/3 των Δήμων έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα
Ωστόσο, το αν η νέα πλατφόρμα θα εξελιχθεί σε «ένα παράθυρο σε μία νέα εποχή», θα εξαρτηθεί από το αν οι εμπλεκόμενοι φορείς τη λειτουργήσουν αποτελεσματικά, όπως σημείωσε κατά την εκδήλωση παρουσίασης της νέας πλατφόρμας η υφυπουργός Ανάπτυξης Αννα Μάνη Παπαδημητρίου.
Ως τώρα, μόλις το 1/3 των δήμων της Ελλάδας έχει ενταχθεί στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Ασκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (ΟΠΣ – ΑΔΕ), όπως είναι το πλήρες όνομα του Open Business. Συνολικά, από τους 1.336 που οφείλουν να ενταχθούν στη νέα πλατφόρμα, μόνο οι 850 το έχουν πράξει μέχρι πρότινος.
«Ακόμη και σήμερα, όλες οι υπηρεσίες αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τη γνωστοποίηση», εξηγεί ο Διονύσης Τσαγκρής, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κανονιστικού Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας
Η διευκόλυνση της διαδικασίας αδειοδότησης οικονομιών δραστηριοτήτων είχε τεθεί ως προτεραιότητα στην ελληνική κυβέρνηση εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, όντας ένας από τους βασικούς τομείς συνεργασίας με την Παγκόσμια Τράπεζα κατά το πρώτο μνημόνιο.
Μετά από πολλές καθυστερήσεις, θεσπίστηκε ο νόμος 4262/2014, που προϋποθέτει την έκδοση περίπου 22 υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων για να ενεργοποιηθεί. Τελικά, το 2016 θεσπίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νόμος για την απλοποίηση της αδειοδότησης αι το 2017 δημιουργήθηκε η πλατφόρμα Notify Business.
Ο διαγωνισμός για τη δημιουργία του ΟΠΣ – ΑΔΕ προκηρύχθηκε το 2018, αλλά η σύμβαση υπογράφτηκε χρόνια αργότερα, τον Μάιο του 2021, με το έργο να παραδίδεται στα τέλη του 2024.
Τα τελευταία χρόνια, για την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων έχουν ψηφιστεί 5 νόμοι, έχουν εκδοθεί 40 υπουργικές αποφάσεις, ενώ έχουν εισαχθεί εμβόλιμες διατάξεις σε άλλους 12 νόμους.