Την οργή των καζανάρηδων της Ανατολικής Κρήτης έχει προκαλέσει εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που αφορά στην πώληση της τσικουδιάς αλλά και την αντικατάστασή της λέξης με το «προϊόν απόσταξης».
Η συγκεκριμένη εγκύκλιος εκδόθηκε στις 28 Φεβρουαρίου και δημοσιοποιήθηκε στις 5 Μαρτίου μέσω της ιστοσελίδας της ΚΕΟΣΟΕ η οποία, αν και δεν έχει σχέση με τον χώρο της τσικουδιάς, πήρε θετική θέση, κάνοντας λόγο για απόφαση που δίνει στους διήμερους καζανάρηδες τη δυνατότητα να εμπορεύονται μόνο αυτοί την τσικουδιά τους, χωρίς μεσάζοντες.
Κι ενώ αρχικά κάποιος είχε καλές εντυπώσεις διαβάζοντας την εγκύκλιο, πηγαίνοντας στα «ψιλά γράμματα» έβλεπε ότι η εγκύκλιος προέβλεπε την ολοκλήρωση των πωλήσεων της τσικουδιάς για φέτος μέχρι τις 18 Μαρτίου του 2019.
Για την ύπαρξη της εν λόγω εγκυκλίου έχει δηλώσει άγνοια ακόμα και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, όπως υποστήριξε συγκεκριμένα ο πρόεδρος των καζανάρηδων του νομού Ηρακλείου Στάθης Φραγκιαδακης, μετά από επικοινωνία μαζί του.
Είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο της εγκυκλίου που επιβάλλει στον αποσταγματοποιό πρόστιμο 3.000 ευρώ αν βάλει την ετικέτα του πάνω στο μπουκάλι με τη ρακή του. Την ίδια ώρα, όμως, υποχρεώνει τον καταστηματάρχη που θα την προμηθευτεί να αναρτήσει σε εμφανές σημείο τα στοιχεία του τιμολογίου του παραγωγού, αλλιώς θα του επιβάλλει πρόστιμο 3.000 ευρώ.
«Η εγκύκλιος πρέπει να αποσυρθεί ως επαίσχυντη», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ν. Ηρακλείου Στάθης Φραγκιαδάκης.
«Εκτός των άλλων, με την εγκύκλιο αυτή παραβιάζονται εμπορικοί κανόνες. Παραβιάζονται ακόμα και ευρωπαϊκοί κανονισμοί, που έχουν να κάνουν με τη Γεωγραφική Ένδειξη, που την ονομάζουν τώρα αλλιώς.
Δεν μπορούν να σταματήσουν κάτι που υπάρχει από τα βάθη των αιώνων στην Κρήτη. Δεν μπορούν να ονομάζουν αλλιώς την τσικουδιά. Δεν μπορούν να σταματήσουν τον κόσμο να πίνει τσικουδιά και να τη ζητά. Άρα θα πρέπει να ξαναδούνε οι αρμόδιοι το θέμα. Και να δουν ότι το κοινό τη θέλει. Την αγαπά τη ρακή.
Έχει αγκαλιάσει την τσικουδιά και το τσίπουρο. Και θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει. Οποιοιδήποτε άλλοι κανόνες που μας βγάζουν εκτός παιχνιδιού δεν είναι εφαρμόσιμοι. Εμείς θα συνεχίσουμε το ίδιο καθεστώς, είτε το πάρει πίσω ο κ. Πιτσιλής ή η κυβέρνηση, είτε όχι».
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Αμβυκούχων και Αμπελουργών Ελλάδος Τάσου Βρέντζου, ο οποίος θεωρεί ότι πίσω από τέτοιες εγκυκλίους κρύβονται τα συμφέροντα και πάλι των ποτοποιών.
«Κρύβονται κάποια συμφέροντα κύκλων, που σε αυτή τη φάση δεν μπορώ να κατονομάσω», είπε χαρακτηριστικά.
Στο πλευρό των καζανάρηδων οι βουλευτές
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης τόνισε στους δημοσιογράφους: «Όπως κάθε τόσο, εμφανίζεται ένα πρόβλημα σαν κι αυτή την εγκύκλιο που κινητοποιεί τον κλάδο.
Το πρόβλημα όμως είναι μεγαλύτερο. Είναι η παθογένεια που διακρίνει την παραγωγή και την εμπορία των αποσταγμάτων. Είναι άλλο πράγμα το παραδοσιακό προϊόν, όπου και θα πρέπει να προστατευτεί το δικαίωμα των παραγωγών να το παράγουν.
Είναι όμως άλλη υπόθεση και τι γίνεται στη διακίνηση, στην αγορά ενός προϊόντος, το οποίο θα πρέπει να είναι ασφαλές, άρα τυποποιημένο, και βεβαίως να ξέρει ο καταναλωτής τι προϊόν καταναλώνει».
Ο Λευτέρης Αυγενάκης από τη Ν.Δ. δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ένα προϊόν που είναι συνδεδεμένο με την παράδοση και την ιστορία της Κρήτης, που μας συνοδεύει στις χαρές και στις λύπες. Ένα προϊόν που έχουμε απολαύσει όλοι και για το οποίο έχουμε περηφανευτεί όλοι, περνάει άλλη μια κρίση. Άλλη μια δοκιμασία. Είμαστε ως Ν.Δ. δίπλα στους καζανάρηδες. Αυτό που αποφασίσαμε είναι άμεσα να ζητήσουμε εγγράφως από τον αρμόδιο υπουργό να αναστείλει την εφαρμογή της απόφασης αυτής».
Από την πλευρά του ΚΙΝ.ΑΛ., ο Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε: «Η συνεννόηση με τον Σύλλογο Αποσταγματοποιών αλλά και τους αμπελουργούς είναι να ζητήσουμε από την ΑΑΔΕ, και τον κ. Πιτσιλή συγκεκριμένα, να «παγώσει» και να επανεξετάσει την εγκύκλιο βάσει της οποίας γίνεται μια στρέβλωση του νόμου και του κανονισμού και ουσιαστικά εγκλωβίζεται το προϊόν, χωρίς να δύναται να διακινηθεί νόμιμα. Είναι μια εγκύκλιος που πρέπει να αλλάξει, γιατί αλλού δίνει τις ευθύνες και δε βοηθάει στη διαφάνεια της διακίνησης του προϊόντος. Ο πρώτος στόχος είναι λοιπόν να αλλάξει αυτή η εγκύκλιος».
Με πληροφορίες από Νeakriti
σχόλια