Τη δεύτερη θέση και το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η ελληνική ομάδα Robocores στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ντόρτμουντ.
Η ομάδα Robocores αποτελείται από την Αλίκη Ράγκου- πρωτοετή φοιτήτρια Χημικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών- τον Κωνσταντίνο Μαζαράκη, μαθητή 3ης Λυκείου στο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Πατρών, τον Γιάννη Ράγκο- μαθητή 1ης Λυκείου στο 13ο ΓΕΛ Πατρών- και τον προπονητή τους, Σπύρο Τσουκαλά, που ασχολείται με τις startups.
Με το σύστημα Pop2See Smart Class, που στοχεύει στην ένταξη των παιδιών με απώλεια όρασης στη σχολική τάξη, η Robocores κατέκτησε τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 34 ομάδες από όλο τον κόσμο.
«Αντιμετωπίσαμε αρκετά τεχνικά προβλήματα της τελευταίας στιγμής τα οποία επιλύθηκαν, προκειμένου το σύστημά μας να μπορεί να παρουσιαστεί πλήρες ενώπιον των κριτών», σημείωσαν τα μέλη της ομάδας, Αλίκη Ράγκου, Κωνσταντίνος Μαζαράκης και Γιάννης Ράγκος.
Το Pop2See Smart Class επιτρέπει στους μαθητές ή φοιτητές με απώλεια όρασης, να παρακολουθούν το πρόγραμμα των γενικών σχολείων και των πανεπιστημίων, καταγράφοντας και υπαγορεύοντας σημειώσεις, διαβάζοντας κείμενα από τον πίνακα ή βιβλία.
Το σύστημα συνεισφέρει στην αυτονομία και σταδιακή ανεξαρτητοποίηση των παιδιών με απώλεια όρασης, στην αναβάθμιση της επικοινωνίας τους με τους εκπαιδευτικούς και στην ένταξη και συμπερίληψή τους στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.
Η Μαρίνα Τριανταφυλλίδη, που συνόδευσε την αποστολή στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής, ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που χρησιμοποίησαν το σύστημα της ομάδας. Έχοντας αντιμετωπίσει προβλήματα ως μαθήτρια με απώλεια όρασης, η συμβολή της στην εξέλιξη των συσκευών της ομάδας ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μπορούσε να αναδείξει τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν.
Τα μέλη της Robocores έδωσαν τα συγχαρητήριά τους στις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες που συμμετείχαν, κατακτώντας δύο πέμπτες θέσεις, μία έκτη θέση με ειδικό βραβείο και μια 8η θέση, ανάμεσα σε 365 ομάδες από 73 χώρες.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ