Παπαευαγγέλου: 43.000 τα ενεργά κρούσματα, 1 στις 3 περιφερειακές ενότητες είναι στο βαθύ κόκκινο

Παπαευαγγέλου: 43.000 τα ενεργά κρούσματα, 1 στις 3 περιφερειακές ενότητες είναι στο βαθύ κόκκινο Facebook Twitter
Πηγή φωτό EUROKINISSI
0

Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ιδιαίτερα αυξημένο και μία στις τρεις περιφερειακές ενότητες είναι στο βαθύ κόκκινο, επεσήμανε η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό. 

Η αποκλιμάκωση, που ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες, συνεχίζεται, αλλά γίνεται με ιδιαίτερα αργό ρυθμό, επεσήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και συμπλήρωσε πως αυτή την εβδομάδα καταγράφηκε μείωση 14% των κρουσμάτων. 

«Την εβδομάδα που πέρασε παρατηρούμε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη Λακωνία, το Λασίθι και τη Λευκάδα», επεσήμανε και σημείωσε πως εκτιμάται ότι τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια είναι 43.000. 

«Σε κάποιες περιοχές όπως οι Σποράδες, η Νάξος, η Λήμνος, η Ευρυτανία, η Δράμα, η Καβάλα, η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι υψηλή, 43-45 ετών, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει φόβος σε αυτές τις περιοχές να έχουμε αυξημένο αριθμό νοσηλειών τις επόμενες ημέρες», προειδοποίησε η κ. Παπαευαγγέλου. 

Χαρακτήρισε ευοίωνο το γεγονός ότι την τελευταία εβδομάδα μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των νέων εισαγωγών και νέων διασωληνώσεων. Όμως, τόνισε ότι παραμένει υψηλός ο αριθμός εκείνων που παραμένουν διασωληνωμένοι, αλλά και των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους καθημερινά. 

Η μετάλλαξη Όμικρον

Είναι σαφές ότι η μετάλλαξη Όμικρον ήδη βρίσκεται παντού και θα επικρατήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, επεσήμανε η Βάνα Παπαευαγγέλου, συμπληρώνοντας ότι φαίνεται πως η μεταδοτικότητα αυτού του στελέχους είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλου. 

«Είναι σαφές ότι η μετάλλαξη Όμικρον επαναμολύνει ανθρώπους που είχαν νοσήσει και θεωρούσαν προστατευμένο τον εαυτό τους. Συνεπώς, καθώς προετοιμαζόμαστε για την επικράτηση της Όμικρον και στη χώρα μας, όσοι είχατε νοσήσει και θεωρούσατε τον εαυτό σας ασφαλή έως τώρα, θα πρέπει να πάτε άμεσα να εμβολιαστείτε», τόνισε η καθηγήτρια. 

«Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να κολλήσουν ακόμη και οι εμβολιασμένοι. Τα αρχικά αποτελέσματα δείχνουν ότι ο αριθμός των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού μειώνονται στην περίπτωση που εκτεθούμε στην παραλλαγή Όμικρον. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πολλές μεταλλάξεις έχουν τροποποιήσει την αντιγονική δομή του κορωνοϊού και έτσι αυτό απέχει πολύ περισσότερο από τα υπόλοιπα στελέχη από το αρχικό στέλεχος του ιού βάσει του οποίου φτιάχτηκαν τα εμβόλια», εξήγησε. 

Όμως, τόνισε, φαίνεται ότι «τόσο η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης, όσο και ιδιαίτερα ο συνδυασμός νόσησης και εμβολιασμού προσφέρουν σημαντικά αυξημένη προστασία». Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι, για τη μετάλλαξη Δέλτα, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα από το Ισραήλ, 12 ημέρες μετά τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης η πιθανότητα μόλυνσης μειώνεται 11 φορές και η πιθανότητα σοβαρής νόσησης κατά 20 φορές. 

Σε ό,τι αφορά τη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε πως τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι ενδέχεται να είναι ηπιότερη. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέχρι σήμερα τα κρούσματα αφορούν κατά κύριο λόγο νεαρά, υγιή και εμβολιασμένα άτομα, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε λίγο περισσότερο», τόνισε. 

Επίσης, σημείωσε, «δεν έχει διευκρινιστεί κατά πόσο αν κολλήσουμε ο εμβολιασμός προστατεύει από σοβαρή νόσο και θάνατο. Τα πρώτα δεδομένα ότι ο εμβολιασμός ιδιαίτερα με τρίτη δόση θα προστατεύσει σε μεγάλο βαθμό έναντι σοβαρούς νόσου, ακόμη κι αν μολυνθούμε με την παραλλαγή Όμικρον». 

Ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι η νόσος που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον είναι ηπιότερη, με δεδομένο ότι έχει εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα αναμένεται μια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, που θα οδηγήσει ξανά σε αύξηση νοσηλειών και θανάτων, επεσήμανε σε άλλο σημείο η κ. Παπαευαγγέλου. 

Ο εμβολιασμός των παιδιών 

Η κ. Παπαευαγγέλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων. 

«Ένας στους δύο εφήβους 15-17 ετών έχει εμβολιαστεί. Σε πολλές περιφερειακές ενότητες ο εμβολιασμός των μαθητών Λυκείου ξεπερνά το 70% και στη Γ’ Λυκείου σε κάποιες περιοχές, κυρίως στην Αττική, αγγίζει το 100%», δήλωσε και σημείωσε ότι είναι σαφής και σταθερή η μείωση των κρουσμάτων στα παιδιά 4-18 ετών τις τελευταίες εβδομάδες. 

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών, που ξεκίνησε χθες, η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε ότι ήδη στις ΗΠΑ ένα στα πέντε παιδιά αυτής της ηλικίας έχει κάνει μία δόση και το 9,4%- δηλαδή πάνω από 2,5 εκατ.- έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. «Δεν έχει υπάρξει καμία ένδειξη απρόσμενης παρενέργειας», υπογράμμισε. 


 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συλλαλητήριο συνταξιούχων στην Αθήνα για «αξιοπρεπή διαβίωση με επαρκείς συντάξεις»

Ελλάδα / Συλλαλητήριο συνταξιούχων στην Αθήνα για «αξιοπρεπή διαβίωση με επαρκείς συντάξεις»

«Δώστε πίσω τα κλεμμένα», «Μ’ αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», είναι, μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν από τους συνταξιούχους
LIFO NEWSROOM
ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το Προεδρικό Διάταγμα για τις καλλιτεχνικές σχολές – Παραπέμπεται στην Ολομέλεια

Ελλάδα / ΣτΕ: Στην Ολομέλεια το Προεδρικό Διάταγμα για τις καλλιτεχνικές σχολές - Ποιες διατάξεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ αποφάνθηκε ότι «οι σχολές καλλιτεχνικής εκπαιδεύσεως είναι από το Σύνταγμα ανώτερες και παραμένουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση»
LIFO NEWSROOM
maps.ktimatologio.gr: Ποιοι οφείλουν να δηλώσουν το ακίνητό τους μέχρι τις 30 Νοεμβρίου

Ελλάδα / maps.ktimatologio.gr: Ποιοι οφείλουν να δηλώσουν το ακίνητό τους στο Κτηματολόγιο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου

Πώς μπορεί κάθε πολίτης να δει εάν το ακίνητό του οφείλει να δηλωθεί στο Κτηματολόγιο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και να λύσει την σπαζοκεφαλιά - Πώς λειτουργεί ο χάρτης maps.ktimatologio.gr
ΧΡΥΣΑ ΓΡΙΒΑ
Θεσσαλονίκη: Πράσινο φως για την ανάπλαση της πρώην Ζυθοποιίας ΦΙΞ

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Πράσινο φως για την ανάπλαση της πρώην Ζυθοποιίας ΦΙΞ

Εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα που ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση της πολυσυζητημένης ανάπλασης στις εγκαταστάσεις της πρώην Ζυθοποιίας ΦΙΞ στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης. Ποιες είναι οι προβλέψεις, τι θα δημιουργηθεί στον χώρο.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ