Την άποψη ότι το φθινόπωρο θα χρειαστεί επαναληπτική- τέταρτη- δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, εξέφρασε η Βάνα Παπαευαγγέλου.
Η συζήτηση για την τέταρτη δόση έχει ήδη ξεκινήσει στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
«Η αποτελεσματικότητα και η διάρκεια της προστασίας από την τρίτη δόση σίγουρα υπερτερεί κατά πολύ από αυτή που προσφέρουν οι δύο δόσεις, άρα δεν υπάρχει λόγος τόσο μεγάλης αγωνίας για τον γενικό πληθυσμό. Προφανώς κάποια άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με υποκείμενα νοσήματα είναι πιο ευάλωτα», επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι η επιτροπή μελετά τα επιδημιολογικά και τα κλινικά δεδομένα στην Ελλάδα, αλλά παρακολουθεί και τις αποφάσεις των άλλων χωρών για το θέμα.
«Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι το φθινόπωρο θα χρειαστεί μια επαναληπτική δόση», συμπλήρωσε η κ. Παπαευαγγέλου.
«Κοντά στην κορύφωση της Όμικρον 2»
Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε σταθεροποίηση της αυξητικής πορείας των κρουσμάτων, με σαφή μετακίνηση των μολύνσεων στις μεγαλύτερες ηλικίες, επεσήμανε η Βάνα Παπαευαγγέλου.
Παράλληλα, καταγράφηκε αύξηση των νέων νοσηλειών, ενώ υπάρχει αργή αποκλιμάκωση σε ό,τι αφορά τις διασωληνώσεις και τους θανάτους. Αναλύοντας την επιδημιολογική εικόνα, η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε ότι για αυτούς τους λόγους η επιτροπή των ειδικών χθες συμφώνησε με την εισήγηση του υπουργείου Υγείας, να μην υπάρξει άρση μέτρων έως τα τέλη Απριλίου.
Ο κυλιόμενος μέσος όρος του επταήμερου αυξήθηκε σε 21.000 κρούσματα ανά ημέρα. Επίσης, αυξήθηκαν τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, σε 176.000.
«Είμαστε κοντά στην κορύφωση της Όμικρον 2», εκτίμησε η κ. Παπαευαγγέλου. Όμως, επεσήμανε τις αυξήσεις των κρουσμάτων στον Έβρο, την Πιερία, τη Θεσπρωτία, την Αρκαδία, τη Φθιώτιδα, τη Ροδόπη και τις Σέρρες την προηγούμενη εβδομάδα, όπως και στον Βόρειο Τομέα Αθηνών και τη Δυτική Αττική.
«Είναι πιθανό να υποεκτιμάται σημαντικά ο αριθμός, γιατί κάποιοι που κάνουν self test δεν δηλώνονται στο αρχείο του ΕΟΔΥ», επεσήμανε και τόνισε ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος θετικότητας του επταήμερου αυξήθηκε σε 8,2%, ενώ πριν από 15 ημέρες ήταν κάτω από 5%.
Η επικράτηση της Όμικρον είναι πλήρης, τόνισε. Το 77% των νέων δειγμάτων είναι με Όμικρον 2, ενώ υπάρχει αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα αρκετών περιοχών, με την πιο σημαντική να καταγράφεται στην Αττική, το Ηράκλειο, τον Άγιο Νικόλαο, τα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη.
Αναμένεται αύξηση των εισαγωγών
Παράλληλα, αυξήθηκε η μέση ηλικία των κρουσμάτων στα 41 έτη. Καταγράφηκε σημαντική μείωση στις ηλικίες 12-34 ετών, αλλά σημαντική αύξηση στους άνω των 35 ετών και ιδιαίτερα τους άνω των 50 χρόνων.
«Στην Καρδίτσα, τα Γρεβενά, τη Δράμα, την Κοζάνη, την Πρέβεζα, τις Σέρρες και τα Τρίκαλα τα μισά νέα κρούσματα αφορούν άτομα άνω των 45 ετών», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου. «Με βάση την ηλιακή κατανομή, αναμένεται περαιτέρω αύξηση εισαγωγών τις επόμενες εβδομάδες», συμπλήρωσε.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο αριθμός των νοσηλευομένων αυξάνεται σταθερά και σήμερα ανέρχεται σε περίπου 3.500 ασθενείς. Το 75% των νέων εισαγωγών είναι άτομα άνω των 65 ετών. Την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση 15% στις απλές κλίνες και σχεδόν 20% στις νέες εισαγωγές, μεσοσταθμικά. Την ίδια ώρα, οι νέες διασωληνώσεις παρέμειναν σε περίπου 100 ασθενείς ανά εβδομάδα, αλλά παρατηρήθηκε μικρή αύξηση στην Αττική και τη Νότια Ελλάδα.