Με στόχο να περιοριστούν τα ατυχήματα κατά τα οποία πεθαίνουν προστατευόμενα είδη της άγριας πανίδας, μελετήθηκαν με κάμερες οι διελεύσεις ζώων στην Εγνατία οδό.
Συγκεκριμένα, επιλέχθηκαν 55 τεχνικά έργα που δημιουργήθηκαν από την Εγνατία Οδός ΑΕ για όμβρια ύδατα -και χρησιμοποιούνται από τα ζώα ως περάσματα- στα οποία τοποθετήθηκαν κάμερες παρακολούθησης.
«Το 2019 βάλαμε τις κάμερες, το 2020 και το 2021 προχωρήσαμε σε φυτεύσεις και καθαρισμούς από σκουπίδια και φερτά υλικά και από την παρακολούθηση το 2022 είχαμε τα συγκριτικά αποτελέσματα μετά τις παρεμβάσεις» λέει ο υπεύθυνος επικοινωνίας της περιβαλλοντικής οργάνωσης «ΚΑΛΛΙΣΤΩ», Γιώργος Θεοδωρίδης.
Από την παρακολούθηση της διέλευσης των άγριων ζώων, κυρίως αρκούδων, παρατηρήθηκε αυξημένη «κίνηση» ιδίως από τα καθαρισμένα περάσματα της δυτικής Μακεδονίας που είχαν επιλεγεί.
«Οι πάνω από 100.000 φωτογραφίες και βίντεο που τραβήχτηκαν πριν και μετά τις παρεμβάσεις στα 55 υπόγεια περάσματα επί της Εγνατίας Οδού, αποδεικνύουν ότι τα έργα βοήθησαν στο να αυξηθεί η χρήση του 32% των συγκεκριμένων περασμάτων τόσο από την καφέ αρκούδα όσο και από τα υπόλοιπα είδη της άγριας πανίδας» εξήγησε ο Γιώργος Θεοδωρίδης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ