Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ασυνόδευτοι ανήλικοι και αιτούντες άσυλο δεν πρέπει να επαναπροωθούνται στην Ελλάδα.

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ασυνόδευτοι ανήλικοι και αιτούντες άσυλο δεν πρέπει να επαναπροωθούνται στην Ελλάδα. Facebook Twitter
1

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ότι η επαναπροώθηση από την Ιταλία στην Ελλάδα, ασυνόδευτων ανηλίκων καθώς και ενηλίκων που αιτούνται άσυλο, καθιστά παραβίαση των δικαιωμάτων τους, καθώς στην χώρα μας "έρχονται αντιμέτωποι με ένα δυσλειτουργικό σύστημα ασύλου και απάνθρωπες συνθήκες κράτησης".

 Οι πρόσφυγες φεύγουν παράνομα, με κάθε μέσο, κυρίως από το λιμάνι της Πάτρας, πολλοί από τους οποίους είναι ανήλικοι, ακόμη και παιδιά 13 ετών και επαναπροωθούνται από τις ιταλικές αρχές εντός λίγων ωρών, χωρίς να λαμβάνονται επαρκώς υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες τους ως ανηλίκων ούτε η επιθυμία τους να υποβάλουν αίτημα ασύλου.

  

Η Human Rights Watch δημοσίευσε σήμερα 45σέλιδη έκθεση με τίτλο «Στον δρόμο της επιστροφής: Επαναπροωθήσεις ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών και ενηλίκων αιτούντων άσυλο με συνοπτικές διαδικασίες από την Ιταλία στην Ελλάδα» και εκεί καταγράφει τις πρακτικές της ιταλικής συνοριοφυλακής στα λιμάνια της Ανκόνα, του Μπάρι, του Μπρίντιζι και της Βενετίας στην Αδριατική, η οποία, κατά παράβαση των νομικών υποχρεώσεων της Ιταλίας, δεν διεξάγει επαρκείς ελέγχους προκειμένου να διαπιστώνει ποια άτομα χρήζουν προστασίας.

Για τον σκοπό αυτό, το Παρατηρητήριο πήρε συνεντεύξεις από 29 ανηλίκους και ενηλίκους που επαναπροωθήθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες στην Ελλάδα από λιμάνια της Ιταλίας, εκ των οποίων οι 20 επαναπροωθήθηκαν το 2012.

Η Judith Sunderland, ερευνήτρια για τη Δυτική Ευρώπη στη Human Rights Watch, δήλωσε ότι «κάθε χρόνο εκατοντάδες άνθρωποι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους ή τη σωματική τους ακεραιότητα για να επιβιβαστούν σε πλοία που διασχίζουν την Αδριατική Θάλασσα, κρυμμένοι μέσα ή κάτω από φορτηγά και αυτοκίνητα.Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, η Ιταλία τους ξαναστέλνει αμέσως πίσω στην Ελλάδα παρά τις άθλιες συνθήκες και τη μεταχείριση που τους επιφυλάσσονται εκεί».

Σύμφωνα με τις συνεντεύξεις, κατά την διάρκεια της επαναπροώθησης, οι πρόσφυγες περιορίζονται σε αυτοσχέδια κελιά ή μηχανοστάσια, ενήλικοι και ανήλικοι μαζί, πολλές φορρές χωρίς επαρκή τροφή.

Στη Έκθεση αναφέρονται 13 περιπτώσεις  ανηλίκων, ηλικίας 13 έως 17 ετών που είχαν επαναπροωθηθεί με συνοπτικές διαδικασίες στην Ελλάδα

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ali M., ενός αγοριού από το Αφγανιστάν, που ήταν 15 ετών όταν επαναπροωθήθηκε από την Ιταλία στην Ηγουμενίτσα τον Μάρτιο του 2012. Ο ανήλικος δήλωσε ότι η ελληνική αστυνομία τον μετέφερε σε ένα κέντρο κράτησης έξω από το λιμάνι, όπου παρέμεινε υπό κράτηση για περισσότερο από δύο εβδομάδες μαζί με ενήλικες με τους οποίους δεν είχε καμία συγγένεια, σε ελεεινές συνθήκες και χωρίς επαρκή τροφή.

Όταν έφτασε αργότερα στην Ιταλία, επαναπροωθήθηκε χωρίς να υποβληθεί σε διαδικασία προσδιορισμού της ηλικίας, όπως ορίζει ο νόμος: «Τους είπα ότι είμαι 15 ετών, αλλά δεν με άκουσαν. Με πήγαν στο πρακτορείο εισιτηρίων και μετά με ανέβασαν στο πλοίο».δήλωσε ο Ali.

 Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπάρχουν πλέον αδιάσειστα στοιχεία που καταδεικνύουν χρόνια προβλήματα στο σύστημα ασύλου και τις συνθήκες κράτησης στην Ελλάδα έχουν οδηγήσει σε ευρωπαϊκές δικαστικές αποφάσεις-ορόσημα που απαγορεύουν τις επαναπροωθήσεις προς την χώρα μας.

Κατά συνέπεια, πολλές χώρες της ΕΕ έχουν αναστείλει την επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.

Η Ιταλία δεν το έχει πράξει, αλλά ισχυρίζεται ότι αξιολογεί τον κίνδυνο παραβιάσεων δικαιωμάτων όταν εξετάζει το ενδεχόμενο επαναπροώθησης..

 Σχετικά με αυτό το θέμα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αναμένεται να εκδώσει σύντομα απόφαση, επί της υπόθεσης Sharifi και λοιποί κατά Ιταλίας και Ελλάδας, που αφορά την επαναπροώθηση με συνοπτικές διαδικασίες, το 2009, 25 ενηλίκων και 10 ανηλίκων, με το σκεπτικό ότι η επαναπροώθηση συνιστά παράβαση του δικαιώματός τους στη ζωή και την προστασία από βασανιστήρια ή κακομεταχείριση, καθώς και του δικαιώματος πραγματικής προσφυγής.

"Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι και οι αιτούντες άσυλο, όπως όλοι οι μετανάστες, είναι εκτεθειμένοι σε κακοποίηση από τις αρχές επιβολής του νόμου, ταπεινωτικές συνθήκες κράτησης και ένα εχθρικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ξενοφοβική βία", δήλωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την Alice Farmer, ερευνήτρια για τα δικαιώματα των παιδιών στη Human Rights Watch, «τα περισσότερα από τα άτομα που συναντήσαμε ήταν αγόρια από το Αφγανιστάν που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον κίνδυνο, τις συγκρούσεις και τη φτώχεια. Η Ιταλία οφείλει να μεριμνήσει, προκειμένου να τους παράσχει την ειδική προστασία που δικαιούνται ως ανήλικοι.

Επίσης οι χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης, δεν πρέπει να επαναπροωθούν τους αιτούντες άσυλο, στην Ελλάδα. Το Ευρωπαικό Δικαστήριο έκρινε ότι οι συνθήκες είναι τόσο κακές, που οι αιτούντες άσυλο, δεν έχουν καμία τύχη εκεί".

Ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Nils Muižnieks, και ο Ειδικός Εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Μεταναστών, FrançoisCrépeau, προέτρεψαν αμφότεροι την Ιταλία να μην προβαίνει σε επαναπροωθήσεις με συνοπτικές διαδικασίες στην Ελλάδα.

H φωτογραφία είναι από το Λιμενικό Σώμα και την βρήκαμε στην σελίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες , με τίτλο  "Η Ύπατη Αρμοστεία ανησυχεί για την κράτηση ασυνόδευτων παιδιών στην Λέσβο"

 

[Photo credit: Hellenic Coast Guard; source: UNHCR alarmed by detention of unaccompanied children in Lesvos, Greece]

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΥΔΑΠ για τα λύματα στην παραλιακή: Το δίκτυο αποχέτευσης υπερφορτώνεται λόγω των 7.000 παράνομων συνδέσεων

Ελλάδα / ΕΥΔΑΠ για λύματα στην Παραλιακή: Το δίκτυο υπερφορτώνεται λόγω 7.000 παράνομων συνδέσεων

Η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία παραδέχεται το πρόβλημα και το αποδίδει στις παράνομες συνδέσεις στο δίκτυο, για τις οποίες, όπως τόνισε, λαμβάνονται μέτρα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης αιτούντων ασύλου στην Δανία, όπου και κρατούνται άτομα πάνω από 8 χρόνια έγκλειστα/όμηροι-και μάλιστα σε μια χώρα που δεν αντιετωπίζει την ίδια εισροή μεταναστών όπως η Ελλάδα-κουβέντα οι επίτροποι και οι υπεύθυνοι διεθνών οργανισμών...