Ποινική δίωξη για κακουργήματα κατά Προβόπουλου και Σάλλα

Ποινική δίωξη για κακουργήματα κατά Προβόπουλου και Σάλλα Facebook Twitter
0

Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος απήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών, σε βάρος του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλου, του πρώην προέδρου του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα, καθώς και στελεχών των δύο τραπεζών, για ενέργειες που έβλαψαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων το 2009.

Η δίωξη αφορά το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και βαρύνει τον άλλοτε επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και αυτό της ηθικής αυτουργίας στην απιστία, για το οποίο διώκεται ο πρώην επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας.

Μαζί με τους δύο πρώην επικεφαλής της ΤτΕ και της Πειραιώς, διώκονται και στελέχη της ΤτΕ κατά το επίδικο χρονικό διάστημα, καθώς και στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, ανάμεσα στα οποία είναι και ο τότε αντιπρόεδρος του ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος, Θεόδωρος Πανταλάκης.

Η δίωξη παραγγέλθηκε από τον οικονομικό εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου, μετά από έρευνα που διενεργήθηκε από την επίκουρη οικονομική εισαγγελέα, Ελένη Μιχαλοπούλου, η οποία, σε πόρισμα που παρέδωσε στον προϊστάμενό της, καταλογίζει στην κεντρική τράπεζα της χώρας ότι δεν προστάτεψε, ως όφειλε, τα αποθεματικά Ασφαλιστικών Ταμείων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, με αποτέλεσμα να χαθούν εκατομμύρια προς όφελος της Τράπεζας Πειραιώς.

Αφορμή για την έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων είχαν αποτελέσει προσφυγές Ασφαλιστικών Φορέων και Νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου, τα διαθέσιμα των οποίων, ως Κοινό Κεφάλαιο, διαχειρίζεται η ΤτΕ.

Η εισαγγελέας αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, ως διαχειριστής του Κοινού Κεφαλαίου, παρέβη τους κανόνες διαχείρισης που έθεσε ο νόμος, η πολιτική της και οι αρχές χρηστής διαχείρισης, κατά κατάχρηση της διαχειριστικής εξουσίας της και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία γνώριζε ότι η άσχημη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και το δημόσιο χρέος είχαν άμεση επίδραση στους κρατικούς τίτλους, ιδιαίτερα στα Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου.

Η κ. Μιχαλοπούλου επισημαίνει πως η ΤτΕ προέβη σε αγορές-πωλήσεις τίτλων μόνο με την Τράπεζα Πειραιώς, με αποτέλεσμα την ευνοϊκή, τότε, αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου της Πειραιώς, με παράλληλη όμως ζημία ή τουλάχιστον διακινδύνευση της περιουσίας του Κοινού Κεφαλαίου, δηλαδή των αποθεματικών ασφαλιστικών ταμείων και ΝΠΔΔ. Στη συνέχεια, με το PSΙ το Κοινό Ταμείο ζημιώθηκε επιπλέον 53,5% επί του ποσού του 1,9 δισ. ευρώ, ενώ η τράπεζα Πειραιώς ωφελήθηκε αφού τα ομόλογα που αγόρασε δεν μπήκαν στο PSI.

Η δικογραφία για την υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακοινώθηκε η ανακαίνιση της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών

Ελλάδα / Ανακοινώθηκε η ανακαίνιση της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών

To έργο συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) προβλέπει την αποκατάσταση των όψεων της εστίας και την ανακαίνιση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και των δωματίων, με ενσωμάτωση χώρων υγιεινής και πρόσβαση σε ΑΜΕΑ στους ορόφους των κοιτώνων.
LIFO NEWSROOM