Ποινικός κώδικας: Προς κατάργηση τα άρθρα για τη βλασφημία

Ποινικός κώδικας: Προς κατάργηση τα άρθρα για τη βλασφημία Facebook Twitter
EUROKINISSI
4

Σημαντικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα προβλέπει το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης που συζητείται στη Βουλή. 

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε, φαίνεται να διατηρείται η κατάργηση των άρθρων περί βλασφημίας θρησκειών και περιύβρισης νεκρών, παρά τις έντονες αντιδράσεις από την Εκκλησία. 

  

Υπενθυμίζεται πως το άρθρο 198 περί κακόβουλης βλασφημίας, προβλέπει φυλάκιση έως δύο ετών για όποιον «δημόσια και κακόβουλα βρίζει με οποιονδήποτε τρόπο το Θεό». Παράλληλα αναφέρεται ότι «όποιος (...) εκδηλώνει με βλασφημία έλλειψη σεβασμού προς τα θεία, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών μηνών». Αντίστοιχα το άρθρο 199 περί καθύβρισης θρησκευμάτων, προβλέπει πως «όποιος δημόσια και κακόβουλα καθυβίρζει με οποιονδήποτε τρόπο την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού ή άλλη θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών». 

Το σχέδιο νόμου προβλέπει την κατάργησή τους αφού «γίνεται γενικώς δεκτό, ότι δεν προσβάλλουν κανένα υπαρκτό κοινωνικό μέγεθος και επομένως δεν συνιστούν αξιόποινες πράξεις». 

Ποινικός κώδικας: Προς κατάργηση τα άρθρα για τη βλασφημία Facebook Twitter
Ποινικός κώδικας: Προς κατάργηση τα άρθρα για τη βλασφημία Facebook Twitter

Παράλληλα καταργείται το άρθρο 201 για την περιύβριση των νεκρών. Το άρθρο προβλέπει ότι «όποιος αφαιρεί αυθαίρετα νεκρό ή μέλη του ή την τέφρα του από εκείνους που έχουν δικαίωμα να τα φυλάξουν ή ενεργεί πράξεις υβριστικά ανάρμοστες σχετικές με αυτά ή με τάφο, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών». Σύμφωνα με την τροπολογία, το άρθρο καταργείται καθώς η απαξία της τυποποιούμενης σε αυτό πράξης, αντιμετωπίζεται με τη διάταξη του 191Α παρ. 2 που τιμωρεί πράξεις ρύπανσης ή φθοράς σε χώρους φύλαξης νεκρών ή νεκροταφεία, ενώ, αν η ρύπανση ή φθορά στους τόπους αυτούς συνιστά προσβολή μνήμης νεκρού, αυτή τιμωρείται με το άρθρο 365. 

Αν τελικά ψηφιστούν οι αλλαγές, αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, χωρίς κάποιο χρονικό διάστημα προσαρμογής. Και οι δύο Κώδικες θα ψηφιστούν με τη διαδικασία των Κωδίκων, δηλαδή θα ψηφιστούν ως ένα άρθρο σε μια συνεδρίαση της Βουλής.

Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι συμμετείχαν από το πρωί στη σημερινή συζήτηση των δύο σχεδίων νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης καθώς τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης αποχώρησαν. Η ΝΔ απουσίαζε από την αρχή της διαδικασίας, ενώ το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και η ΧA κατήγγειλαν τη κυβέρνηση για αντιθεσμική τακτική και αποχώρησαν από τη συζήτηση στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκε την ψήφιση του ανωτέρω σχεδίου νόμου, ενώ ο Ειδικός Αγορητής του «Ποταμιού» επιφυλάχθηκε για την τελική τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στη Βουλή. Τέλος, η Επιτροπή, αφού έλαβε υπόψη τις αγορεύσεις των Εισηγητών, των Ειδικών Αγορητών, καθώς και των μελών της, προτείνει την αποδοχή, κατά πλειοψηφία, του ως άνω σχεδίου νόμου, κατ' αρχήν, κατ' άρθρο και στο σύνολό του και εισηγείται την ψήφισή του από τη Βουλή, ως έχει.

Ελλάδα
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργαζόμενοι του Allou Fun Park καταγγέλλουν απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα

Ελλάδα / Allou Fun Park: Απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα καταγγέλλουν σωματεία

«Το Σωματείο προειδοποίησε για ζητήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια» τονίζουν οι εργαζόμενοι - Η ανακοίνωσή του και το κείμενο του Σωματείου Εμποροϋπαλληλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Πολύ σωστά καταργείται η βλασφημία θρησκειών. Η ποινικοποίηση της έκφρασης, ακόμα και αν κάποιοι την κρίνουν ως βλασφημία, δεν έχει νόημα σε δημοκρατικές ανοικτές κοινωνίες, στις οποίες θέλουμε να ζούμε. Οποιαδήποτε ιδέα, είτε είναι θρησκευτική είτε άλλου είδους, δεν είναι υπεράνω κριτικής, σάτιρας, ακόμα και βλασφημίας. Πολλές φορές μάλιστα η βλασφημία κρίνεται ως τέτοια από τους εκάστοτε φορείς της ιδέας ή θρησκευτικής πίστης. Η Ζωή του Μπράιαν για παράδειγμα, ήταν βλάσφημη για κάποιους χριστιανούς αλλά ξεκαρδιστική για ένα σωρό άλλους. Αν βρίσω τον ΠΑΟΚ ή το Ιπτάμενο Μακαρονοτέρας είμαι σίγουρος ότι θα βρεθούν κάποιοι που θεωρούν ότι προσβάλω κάτι ιερό, το οποίο δεν έπρεπε να πιάσω στο στόμα μου. Έτσι όμως δεν βγάζουμε άκρη.Κάτι τέτοιους νόμους χρησιμοποιούν διάφοροι για να λογοκρίνουν έργα τέχνης, θεατρικές παραστάσεις, βιβλία, κτλ. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά και πρόσφατα μάλιστα. Αρκετά νομίζω.
αφού «γίνεται γενικώς δεκτό, ότι δεν προσβάλλουν κανένα υπαρκτό κοινωνικό μέγεθος και επομένως δεν συνιστούν αξιόποινες πράξεις». Πηγή: www.lifo.grΔεν είναι υπαρκτό κοινωνικό μέγεθος/οι θρησκείες?Που πολλοί από εμάς πιστευούμε?Εστω .Με τόση ισλαμοφοβία γύρω μας,στην εποχή που ζούμε , να καταργηθεί αυτός ο νόμος?Και πως θα προστατεύονται αυτοί οι ανθρωποι !Θα μου πείτε ,υπάρχει και ο αντιρατσιστικός νόμος.Σωστά.Εν ολίγοις λοιπόν η βλασφημία αποποινικοποιείται μόνο για την χριστιανική θρησκεία,Μάλλον με τον αντι