ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Πώς έζησα το σεισμό στη Ζάκυνθο

Πώς έζησα το σεισμό στη Ζάκυνθο Facebook Twitter
Απέναντι από το σπίτι μου... Ζάκυνθος, 25 Οκτ. 2018
2

Τη νύχτα του σεισμού είχα πάει στη Ζάκυνθο να δω τη μάνα μου. Πλησιάζει τα 80, είναι μόνη. 

 

Δεν πρέπει να είχε περάσει πολλή ώρα, αφότου έκλεισα το φως, θα ήταν 1, που ένα δυνατό κούνημα με  τρανταξε. Εκ των υστέρων, έμαθα ότι ήταν 5,1 Ρίχτερ.

 

Κανείς δεν έδωσε σημασία. Είμαστε μαθημένοι όλοι στο νησί. Αμέτηρητοι σεισμοί. Και η μνήμη του ’53― μεγάλωσα με αφηγήσεις θαμένων σε ερείπια, πυρκαγιά, χάσματα, αντίσκηνα.

 

Και μετά, ήρθε ο κύριος. 

 

Πάντα με το σεισμό, περιμένεις να δεις. Θα εξελιχθεί ή θα ξεθυμάνει; Είναι ποντίκι που βρυχάται ή θα μάς καταπιεί; 

 

Στην αρχή υπήρχε ένα τράνταγμα -ως εδώ καλά. Μετά το κρεββάτι άρχισε να πηγαίνει σα βάρκα- το πράγμα σοβάρεψε. Τέλος, άρχισε ο χαλασμός. Κάτι ανεξέλεγκτο, αναντίστοιχο με όσους σεισμούς θυμάμαι τα τελευταία χρόνια, ξεθεμελιωτικό - που επιτάθηκε από τη διακοπή του ηλεκτρικού, ένα εκκωφαντικό τρίξιμο που έβγαινε δεν ξέρω από τι (σαν ξύλα που σπάνε) και γυαλικά που πέφτανε και σπάγανε στο σκοτάδι.

 

Σηκώθηκα αλαφιασμένος να πάω στο δωμάτιο της μάνας μου. Να την προστατεύσω, χωρίς να ξέρω πώς. Είχε σηκωθεί αλαλιασμένη και φώναζε «Ω! παιδάκι μου!». Προσπάθησα να την αγκαλιάσω αλλά ένα νέο, βίαιο κούνημα με έριξε στον τοίχο.

 

Έχω ζήσει πολλούς σεισμούς και είμαι πάντα ψύχραιμος. Στο σεισμό του ’81 στην Αθήνα ήμουν μέσα στο κινηματογράφο Studio («Το τελευταίο δείπνο» του Γκουτιέρεζ Αλέα) και ήμουν αυτός (αργότερα απόρησα με τον εαυτό μου) που όταν σηκώθηκε το πλήθος αλλόφρον να τρέχει κλωτσοπατιναδόν στην έξοδο, τους φώναζα «Μη τρέχετε, μη φοβάστε, θα περάσει» (!!). Στο σεισμό του ’99, ο Πολιτάκης επιτήδεια και σβέλτα πήγε να χωθεί κάτω από το γραφείο μου, ενώ εγώ τον παρακολουθούσα ειρωνικά, υπεράνω. 

 

Ποτέ δεν ένιωσα το αίσθημα το προχθεσινό: ότι αυτό είναι, τετέλεσται, ιδού, ανοίγει σαν κραμπί το ταβάνι και αποχαιρετάμε τα εγκόσμια.

 

Φοβήθηκα πολύ- σκορσάρισα, όπως λέμε στο νησί μου.

 

Με το φως του κινητού ντυθήκαμε όπως-όπως. Πηδώντας πάνω απ΄τα γυαλιά βγήκα στο μπαλκόνι, αρχικά. Στο απόλυτο σκοτάδι και κάτω από το δυνατό φως του γεμάτου φεγγαριού (σαν πανσέληνος), άνθρωποι έβγαιναν δίχως φωνές, με τον ύπνο ακόμη πάνω τους, έμπαιναν βουβά στα αμάξια τους κι έφευγαν.

 

Κατεβήκαμε στο δρόμο. Μιλήσαμε με γείτονες. Είδα δυο που είχα να συναντήσω χρόνια. Έντρομοι και συγκρατημένοι. Έλεγε ο καθένας τι έπαθε. Τι έσπασε. Τι άραγε πρόκειται να γίνει. 

 

Μπήκα στο κινητό να δω πληροφορίες, νομίζοντας ότι ο σεισμός έγινε 5 λεπτά πριν, ενώ είχαν περάσει 40. Από τον τρόμο, είχα χάσει την αίσθηση του χρόνου.

 

Ανεβήκαμε πάλι, ανάψαμε κεριά, και κάτσαμε στην κουζίνα, μετρώντας αλλεπάλληλους μετασεισμούς. Κοιμηθήκαμε με τα ρούχα και τα παπούτσια, εξαντλημένοι.

 

Ίσως η νύχτα, ίσως το γεγονός ότι το επίκεντρο ήταν εκεί, επέτειναν την φρίκη του σεισμού αυτού. Ήταν πάντως, ο χειρότερος που έχω ζήσει.

 

Την άλλη μέρα, στο σπίτι δεν βρήκα ούτε μια ρωγμή. Ούτε τα διπλανά είχαν. Τα παλιά παθήματα έχουν μάθει τους ζακυνθινούς να κάνουν τα κτίρια τούρμπο. Όλο μπετόν.

 

Στο λιμάνι, ένα χάσμα βαθύ. Όλοι στο πλοίο περιέγραφαν σκηνές. «Κουνήθηκες τζόγια μου;» το γύρισαν τελικά στη πλάκα.

 

Θα περάσει, πέρασε κι αυτό…

Ελλάδα
2

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Μου αρέσουν όλα τα κείμενά σας που γράφονται ως editorial στη LIFO.Το συγκεκριμένο φυσικά δεν αποτελεί εξαίρεση.Αφού σας ευχηθώ να είστε πάντα καλά κι εσείς και η μητέρα σας να σας πω ότι το σημείο του κειμένου που αγάπησα περισσότερο ήταν αυτό: Στο σεισμό του ’81 στην Αθήνα ήμουν μέσα στο κινηματογράφο Studio («Το τελευταίο δείπνο» του Γκουτιέρεζ Αλέα) και ήμουν αυτός (αργότερα απόρησα με τον εαυτό μου) που όταν σηκώθηκε το πλήθος αλλόφρον να τρέχει κλωτσοπατιναδόν στην έξοδο, τους φώναζα «Μη τρέχετε, μη φοβάστε, θα περάσει» (!!). Πηγή: www.lifo.grΚαταπληκτική ταινία. Την είδα φέτος στον κινηματογράφο ''Αιολία'' στην Καισαριανή μαζί με την άλλη υπέροχη ταινία του ιδίου, το ''memories of underdevelopment''.Πρέεπι να είστε καταπληκτικός σινεφίλ απ ό,τι έχω καταλάβει.
Τον ένιωσα κι εγώ από ένα κλικ πιο βόρεια (Αργοστόλι). Όντως, ήταν αλλιώτικος από άλλες φορές. Εμείς είχαμε βέβαια τους σεισμούς του 2014 που μας χόρευαν επί μήνες. Ετούτος όμως είχε το κατιτίς του. Κράτησε και πολύ. Αλλά βαστάνε τα νησιά μας (μέχρι ώρας τουλάχιστον)... Και, άνθρωποι είμαστε, σκορσάρουμε, τί να κάνουμε; Με συγκινήσατε γιατί και στους δυο μεγάλους σεισμούς του '14 έτυχε να είμαι στο πατρικό μου, με τη μάνα μου, που είχε κι εκείνη μέσα της το τραύμα του 1953. Οπότε... ταυτίστηκα!