Για τις ημέρες του Φράνκλιν Γκονζάλες στην πρεσβεία της Βενεζουέλας και τα πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στην υπόθεση μίλησε η πρώην σεφ της πρεσβείας, Ξένια Μπουζαρανίδου.
Σε συνέντευξή που παραχώρησε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» η κ. Μπουζαρανίδου υποστηρίζει ότι το τότε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και αργότερα αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Κώστας Ήσυχος, μαζί με τον Νίκο Παππά, τότε διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, είχαν ενδιαφερθεί για την προετοιμασία της επιστολής του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα προς τον Νικολάς Μαδούρο. Η ίδια τοποθετεί τα γεγονότα τον Φεβρουάριο του 2013 και σημειώνει ότι είχαν προηγηθεί καταγγελίες των γυναικών που δούλευαν στην πρεσβεία και είχαν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον πρέσβη, στο υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας, οι οποίες όμως δεν έβρισκαν καμία ανταπόκριση.
Η κυρία Μπουζαρανίδου σημειώνει ότι η επιστολή παραδόθηκε από τον πρώην πρέσβη Ροντρίγκο Τσάβες Σαμούδιο, ο οποίος, όπως λέει, προσπαθούσε με κάθε τρόπο να βοηθήσει τα θύματα. «Μία από τις πέντε που υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση ήταν και η Άλια Ήσυχου, η οποία είναι η μόνη που συνεχίζει να εργάζεται στην πρεσβεία» αναφέρει η κυρία Μπουζαρανίδου ενώ σχολιάζοντας την επιστολή Τσίπρα αναφέρει πως το περιεχόμενο «μας είχε φανεί κυνικό (…) αλλά ελπίζαμε ότι έτσι ίσως λυθεί το θέμα».
Παράλληλα αναφέρει ότι σήμερα οι σχέσεις της με τον Κώστα Ήσυχο, που τότε τους ζήτησε να «μην κάνουν θέμα την κακοποίησή τους», είναι ανύπαρκτες.
Στην επιστολή ο Αλέξης Τσίπρας ζητούσε την προσοχή του Νικολάς Μαδούρο για «ευαίσθητο θέμα» και ζητά τη συμβολή του και την παρέμβασή του. «Μέχρι στιγμής, το προσωπικό της πρεσβείας έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και δεν θα λάβει μέτρα εντός της Ελλάδας, που θα δημοσιοποιούσαν το πρόβλημα, γεγονός που θα το εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τα συστημικά μέσα ενημέρωσης για να βλάψουν την αριστερά τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με όσα δήλωσε η κυρία Μπουζαρανίδου στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο επόμενος πρέσβης, Φαρίντ Φερνάντες, ήρθε στην Ελλάδα με εντολή να εξαναγκάσει τις εργαζόμενες σε παραίτηση και «έκανε τη ζωή ποδήλατο μόνο στις 4 από τις 5. Σε όλες μας εκτός από την κόρη του Ήσυχου». Η κυρία Μπουζαρανίδου αναφέρει πως η μία γυναίκα παραιτήθηκε και οι άλλες τρεις απολύθηκαν. «Ένιωσα οργή και θλίψη. Τέσσερα χρόνια μου ξαναπήρε να βρω δουλειά.»