Πρίγκιπας Κάρολος: Ποιος είναι ο άνδρας με το κιλτ που βρισκόταν πάντα ένα βήμα πίσω του

Ο άνδρας με το κιλτ που βρισκόταν πάντα ένα βήμα πίσω από τον πρίγκιπα Κάρολο, στην επίσκεψη στην Αθήνα Facebook Twitter
eurokinissi
0

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης πραγματοποίησε ο πρίγκιπας Κάρολος της Αγγλίας.

Ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του, Καμίλα, ταξίδεψαν στη χώρα μας μαζί με έναν ακόλουθο του πρίγκιπα Καρόλου, όπως προβλέπεται.

Ο άνδρας με το κιλτ που βρισκόταν πάντα ένα βήμα πίσω από τον πρίγκιπα Κάρολο, στην επίσκεψη στην Αθήνα Facebook Twitter
eurokinissi

Ο υπασπιστής φορούσε, σε κάθε περίσταση, την παραδοσιακή ενδυμασία της Σκωτίας, το κιλτ, και ήταν διαρκώς παρών σε όλες τις επίσημες εμφανίσεις, λίγα βήματα πίσω από τον πρίγκιπα.

Το κιλτ αποτελεί την παραδοσιακή φούστα των Σκωτσέζων ανδρών, φτιαγμένη από μάλλινο καρό ύφασμα που φτάνει μέχρι το γόνατο. Στην πρώτη του μορφή, το κιλτ ήταν ένα μακρύ κομμάτι ύφασμα μήκους περίπου επτά πήχεων. Το συγκεκριμένο ύφασμα τοποθετείτο στο έδαφος και διπλωνόταν ακανόνιστα γύρω από μια φαρδιά ζώνη, το σύνολό του τυλιγόταν και στη συνέχεια στερεωνόταν γύρω από το σώμα.

Ένα κομμάτι του υφάσματος έμενε ελεύθερο ώστε να δύναται να τυλιχθεί γύρω από τους ώμους, εξασφαλίζοντας ζεστασιά σε όποιον το φορούσε. Σε συνδυασμό με το κιλτ, φοριόταν κατά κύριο λόγο ένα πουκάμισο τύπου χιτώνα ρωμαϊκής ή κέλτικης προέλευσης. Αυτή η ενδυμασία κιλτ και πουκάμισου συνδυαζόταν με την πλήρη έλλειψη εσωρούχων, εγκαινιάζοντας με αυτό τον τρόπο την παράδοση που θέλει τους Σκοτσέζους να μην φορούν εσώρουχα κάτω από το κιλτ τους.

Η ποικιλία των χρωμάτων του κιλτ προήλθε από την μίξη των διαφόρων ειδών προβάτων με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πλήθος αποχρώσεων στα λεγόμενα γήινα χρώματα. Σε αυτά προστέθηκαν οι, ασιατικής προέλευσης, φυσικές βαφές, οι οποίες έφεραν νέα χρώματα. Με αυτόν τον τρόπο εξελίχθηκαν σταδιακά τα υφάσματα ταρτάν στη σημερινή πολύχρωμη μορφή τους. Από τις φυσικές βαφές που ήταν διαθέσιμες σε τοπικό επίπεδο, προέκυψαν τα χρώματα στα οποία οφείλεται η δημιουργία ταρτάν τα οποία απευθύνονται σε συγκεκριμένες περιοχές, φατρίες ή οικογένειες.

Ο άνδρας με το κιλτ που βρισκόταν πάντα ένα βήμα πίσω από τον πρίγκιπα Κάρολο, στην επίσκεψη στην Αθήνα Facebook Twitter
eurokinissi

Πρίγκιπας Κάρολος: «Πάντοτε θα μου θυμίζει τη σύνδεση μου με αυτήν την αξιοθαύμαστη χώρα» - Του απενεμήθη το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών

Ο Πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος για την  τιμητική βράβευση από τον δήμαρχο Αθηναίων μετά την παρακολούθηση της στρατιωτικής παρέλασης για την 25η Μαρτίου.

«Είμαι πραγματικά συγκινημένος και έκπληκτος, διότι είναι μια καταπληκτική τιμή αυτή που μου αποδίδετε, δίνοντας μου αυτό το ξεχωριστό μετάλλιο. Πρέπει να πάω πίσω στο 1998, γιατί τότε έκανα μια άλλη επίσκεψη όπου μου δόθηκε το μετάλλιο της πόλης. Αλλά, όπως προείπα, δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι ακόμα και στη δική μου ηλικία θα κέρδιζα ένα χρυσό μετάλλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα φορώ, πρόσθεσε, με χαρά αυτό το μετάλλιο και περηφάνια, διότι πάντοτε θα παραμένει κάτι, το οποίο θα είναι θησαυρός στην καρδιά μου. Και φυσικά θα είναι το απαύγασμα της επίσκεψης μου στην Αθήνα, αλλά θα μου θυμίζει και την ευγένεια σας και τις σκέψεις ως προς εμένα μετά από τόσα χρόνια. Όπως είπα και πριν από τρία χρόνια, όπου ήμουν ξανά εδώ, έχω λίγο ελληνικό αίμα στις φλέβες μου και αυτό το μετάλλιο πάντοτε θα μου θυμίζει τη σύνδεση μου με αυτή την αξιοθαύμαστη χώρα».

Μετά την λήξη της ειδικής τελετής ο Πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης πραγματοποίησαν συνάντηση με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου της Ελλάδας. Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Δήμος της Αθήνας και οι επιχειρηματίες υπέγραψαν τον χάρτη αειφορίας «Terra Carta», την πρωτοβουλία του Πρίγκηπα της Ουαλίας, που στοχεύει στη βελτίωση της βιωσιμότητας και στην ενθάρρυνση της συνεργασίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για τον σκοπό αυτό.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM