ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Νίκος Αναστασιάδης

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Νίκος Αναστασιάδης Facebook Twitter
3

Από τη Λένα Φουτσιτζή

 

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Νίκος Αναστασιάδης Facebook Twitter

 

Ο Νίκος Αναστασιάδης γεννήθηκε στο Πέρα Πεδί Λεμεσού το 1946. Σημαντικό ρόλο στη ζωή του είχαν και οι δύο γονείς του, αλλά ιδιαίτερη ήταν η παρουσία του πατέρα του. Έχει ένα δίδυμο αδερφό και μία αδερφή.

 

Όπως αναγράφεται στην προσωπική του ιστοσελίδα, το 1971 παντρεύτηκε την Κα Άντρη Μουστακούδη και απέκτησαν δύο κόρες, την Έλσα και την Ινώ.


Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ναυτικό Δίκαιο στο University of London και ασκεί το δικηγορικό επάγγελμα από το 1972.

Στα φοιτητικά του χρόνια υπήρξε ενεργό στέλεχος της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου του Γεώργιου Παπανδρέου στην Αθήνα. Είναι ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού, την οποία και υπηρέτησε από τις θέσεις του Επαρχιακού Γραμματέα, Αντιπρόεδρου και Προέδρου.

Μετά από την θητεία στη ΝΕΔΗΣΥ εργάστηκε πλάι στον Γλαύκο Κληρίδη από τη θέση του Α' Αντιπροέδρου και αργότερα ως Αναπληρωτής Πρόεδρος μέχρι το 1997. Είναι μέλος του Κυπριακού Εθνικού Συμβουλίου από το 1995.

Έγινε πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού το 1997, θέση που σταθερά διατηρεί με συνεχείς επανεκλογές το 1999, το 2003, το 2007 και το 2012. Ταυτόχρονα εκλέγεται Βουλευτής από το 1981 μέχρι σήμερα.

Κατά τη θητεία του υπηρέτησε το Κοινοβούλιο ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών, Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών μέχρι και το 2006, αλλά και ως Αντιπρόεδρος και Μέλος πολλών άλλων Επιτροπών. Επίσης ήταν Αντιπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων για την πενταετία 1996-2001 και, υπηρέτησε ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ.

Από τη θέση του ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών, ως Αρχηγός της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, αλλά και ως Αρχηγός της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Ένωση (IPU), εκπροσωπεί το Κυπριακό Κοινοβούλιο από το 1991 και λαμβάνει μέρος σε σωρεία διεθνών αποστολών , εξειδικευμένων συνεδρίων και επισκέψεων.

Από την εκλογή του στη προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού συμμετέχει σε όλες τις Συνόδους Κορυφής και Συνέδρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος(EPP), εκπροσωπεί τον ΔΗΣΥ στην European Democrat Union(EDU), αλλά και ενεργά συμμετέχει σε όλα τα Συνέδρια της International Democrat Union(IDU).

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Νίκος Αναστασιάδης Facebook Twitter

Την Δευτέρα ο κ. Αναστασιάδης ανακοίνωσε τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κρίσιμα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών. Πρόκειται για τους Ιωάννη Κασουλίδη καιΜιχάλη Σαρρή, αντίστοιχα. Ο κ. Κασουλίδης, σήμερα ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και εκ των αντιπροέδρων του ΕΛΚ, διετέλεσε επί προεδρίας Κληρίδη κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Σαρρής, από το 2005 μέχρι το 2008 επί προεδρίας Παπαδόπουλου ήταν υπουργός Οικονομικών. Επίσης ο κ. Αναστασιάδης ανακοίνωσε, όπως αναμενόταν, τη συμμετοχή του νομπελίστα οικονομολόγου Χριστόφορου Πισσαρίδη, ο οποίος ορίστηκε επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.

Απόσπασμα συνέντευξης που έδωσε στην εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος, στον Σταύρο Χριστοδούλου

Ένας ηγέτης πρέπει να αποδέχεται την κριτική ως κανόνα του παιχνιδιού;

Αυτός που δεν ανέχεται την κριτική και θεωρεί όσους τον κριτικάρουν εχθρούς του, μοιραία κρατά μέσα του κακίες και συμπεριφέρεται εκδικητικά. Αυτά είναι μειονεξίες οι οποίες επηρεάζουν την πολιτική συμπεριφορά και τις πολιτικές αποφάσεις.


Ο Δημήτρης Χριστόφιας έχει πέσει σε αυτή την παγίδα;

Χωρίς καμία διάθεση να περιφρονήσω τον άνθρωπο, πιστεύω πως αυτός είναι ενδεχόμενα κι ένας τρόπος διαπαιδαγώγησης στα κομμουνιστικά συστήματα. Να καλλιεργείται δηλαδή στον ηγέτη το αίσθημα ότι είναι υπεράνω όλων και διατηρεί το αλάθητο. Αυτή η εμμονή οδήγησε και τον Δημήτρη Χριστόφια στην άρνηση του διαλόγου και στην αποφυγή συμβουλών που έρχονταν σε αντίθεση με τις δογματικές του αντιλήψεις. Αυτή είναι και η εξήγηση για το ότι ξεκίνησε την προεδρία του με μια σχεδόν καθολική αποδοχή ή ανοχή και κατέληξε σήμερα να είναι ένας απομονωμένος πρόεδρος.


Θα χαρακτηρίζατε ευθέως πολιτικό έγκλημα αυτό που συνέβηκε το '74;

Μα μόνο άφρονας δεν θα μπορούσε να το αναγνωρίσει ότι ήταν πολιτικό έγκλημα. Δεν είναι δυνατό αντί των επιχειρημάτων και του πολιτικού λόγου να αποπειράσαι μέσα από παράνομες ενέργειες ή πράξεις να ανατρέψεις μια κυβέρνηση μη υπολογίζοντας τις συνέπειες.

Δεν σας προβληματίζει ότι παραμονές εκλογών αυτό μπορεί να ακουστεί δυσάρεστα στα αυτιά κάποιων οπαδών σας;

Όχι. Είναι θέσεις τις οποίες διατύπωσα διαχρονικά και δεν ανησυχώ. Διερωτώμαι αν υπάρχει Έλληνας Κύπριος ο οποίος ακόμα κι αν συμμετείχε, εκ των υστέρων να μην έχει αντιληφθεί πόσο σφάλμα ήταν η ένοπλη αντίδραση αντί του σχηματισμού μιας πολιτικής ομάδας που να εκφράζει απόψεις. Βεβαίως, ανατρέχοντας εις την δεκαετία του '60-'70, θα διαπιστώσουμε ότι η δημοκρατία δεν λειτουργούσε όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

Η δημόσια εικόνα σας συνάδει με αυτό που είστε στην πραγματικότητα;

 

Κάνοντας αυτοκριτική διαπιστώνω ότι η γλώσσα του σώματος και η εικόνα που αναδύεται μέσα από τις δημόσιες εμφανίσεις δεν αντικατοπτρίζει την ανθρώπινή μου πλευρά ή τις ευαισθησίες μου. Γι' αυτό και δεν εκπλήσσομαι όταν μου λένε καμιά φορά πως δεν έχω καμία σχέση με τον Αναστασιάδη της τηλεόρασης.

Εδώ και χρόνια σας κυνηγά μια ρετσινιά αυταρχισμού.

Δυναμισμός υπάρχει αλλά όχι αυταρχισμός. Αν συνομιλήσετε με τους συνεργάτες μου θα διαπιστώσετε ότι αυτό που έφερα στο κόμμα είναι η απόλυτη λειτουργία της δημοκρατίας. Ουδέποτε είπα αποφασίζω και διατάσσω.

Άλλο είναι να επισκέπτεσαι το δωμάτιο της εξουσίας και άλλο να είσαι ο ένοικος. Μόνο ο ένοικος αποφασίζει και επιλέγει ποιους θα φιλοξενήσει σε αυτό το δωμάτιο. Θα πρέπει λοιπόν να συμπεριφερθείς με τέτοιο τρόπο ώστε οι επισκέπτες που θα δέχεσαι να είναι εκείνοι που θα σε βοηθήσουν να διαμορφώσεις σωστές πολιτικές αποφάσεις. Απεχθάνομαι την κολακεία γι' αυτό και δεν θέλω να μπαίνουν σε αυτό το δωμάτιο όσοι θα μου πουν πόσο καλός είμαι. Το μυαλό είναι όπως η κονσέρβα. Εάν επιτρέψεις στην κονσέρβα να μπει αέρας, χαλά.

Ελλάδα
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δήμαρχος Αράχωβας για μποτιλιάρισμα: Μεγάλο αυτοκίνητο οδικής βοήθειας δεν είχε αλυσίδες και έκλεισε τις δύο λωρίδες

Ελλάδα / Δήμαρχος Αράχωβας για μποτιλιάρισμα: Μεγάλο αυτοκίνητο οδικής βοήθειας δεν είχε αλυσίδες και έκλεισε τις δύο λωρίδες

«Η Τροχαία έκανε ελέγχους αλλά αν κλείσουν και τα δύο τα ρεύματα, θα μπλοκαριστεί και η Τροχαία και τα εκχιονιστικά μέσα στις ουρές» εξήγησε
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Φαινεται μετρημενος, λογικος και σοβαρος ανθρωπος. Το μελλον θα δειξει.(Δεν κρατιεμαι να μην πω οτι στην Ελλαδα μοιαζουμε ως προς τις επιλογες μας περισσοτερο με τους Ιταλους και λιγοτερο με τους Κυπριους. Δυστυχως.)
Καθόλου μετρημένος και λογικός. Είναι ακόμα ένας πουλημένος πολιτικός (όπως και όλοι οι υπολοιποι συνυποψήφιοι του).Είναι ο Σαμαράς του νησιού που εμφανίζεται τώρα ως Σωτήρας,για να μας σπρώξει απ΄το γκρεμό μια ώρα αρχύτερα. Είμαι Κύπρια και λυπάμαι που δεν ηξερα ποιόν να ψηφίσω με όλους αυτούς τους άχρηστους που πουλάνε φύκια και μεταξωτες κορδέλες στο λαό. Πάμε λοιπόν για ακόμη μια καταστροφική πενταετία. Έχουμε συνηθίσει άλλωστε τα κομματοσκυλλα στο νησι μας.