Ριτσώνα: 300 αποτεφρώσεις μέσα σε 4 μήνες

Ριτσώνα: 300 αποτεφρώσεις μέσα σε 4 μήνες Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
0

Περίπου 300 αποτεφρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Ριτσώνα, κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες της λειτουργίας του εκεί αποτεφρωτηρίου

Το γεγονός αυτό, υπολογίζεται ότι περίπου 20 με 25 σοροί αποτεφρώνονται την εβδομάδα, σηματοδοτεί μία αισθητή «στροφή» των Ελλήνων προς αυτή την επιλογή. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Αντώνη Αλακιώτη, προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Αποτέφρωσης, στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, μέχρι στιγμής έχουν αποτεφρωθεί στη Ριτσώνα περίπου 300 άτομα.

«Η ταφή που γίνεται, αλλά και το γεγονός ότι πρέπει σε τρία χρόνια να γίνει εκταφή, συν το κόστος είναι μερικά από τα στοιχεία που ωθούν πολλούς να επιλέξουν την αποτέφρωση για τους νεκρούς τους. Η αυξητική τάση αυτή υπάρχει και στην Αμερική και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και τα μέχρι στιγμής στοιχεία μας δείχνουν ότι κάθε εβδομάδα πηγαίνουν στην Ριτσώνα 20 με 25 νεκροί προς αποτέφρωση».

Όπως αναφέρει ο κ. Αλακιώτης η τιμή για μια αποτέφρωση στη Ριτσώνα ανέρχεται στα 600 ευρώ, στην Βουλγαρία η διαδικασία της καύσης στοιχίζει 570 ευρώ συν τα έξοδα μετακίνησης. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται μόνο η διαδικασία της καύσης. Στα έξοδα θα πρέπει να προστεθεί η αμοιβή του γραφείου τελετών, η επιλογή του φέρετρου, το κόστος της τελετής και εάν η οικογένεια θέλει να έχει καφέ ή φαγητό. Το τελικό κόστος φτάνει κατά μέσο όρο τα 1.500 ευρώ με 2.500 ευρώ, ενώ το αποτεφρωτήριο Ριτσώνας, μπορεί να αναλάβει τη διοργάνωση γεύματος ή καφέ στους οικείους του νεκρού. 

Το αποτεφρωτήριο Ριτσώνας διαθέτει δυο κλιβάνους και στη διάρκεια της ημέρας μπορούν να γίνουν μέχρι και δέκα αποτεφρώσεις. Η κάθε μία διαρκεί 75 λεπτά. Αφού περάσουν περίπου δύο ώρες, οι συγγενείς παραλαμβάνουν την τέφρα του αγαπημένου τους προσώπου.

Η διαδικασία 

Για να γίνει αποτέφρωση θα πρέπει η οικογένειά του να δηλώσει στο γραφείο τελετών ότι επιθυμεί η σορός να αποτεφρωθεί. Τότε το γραφείο αναλαμβάνει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα έγγραφα και να επικοινωνήσει με το αποτεφρωτήριο. Στα έγραφα που χρειάζονται, για την περίπτωση της καύσης απαιτείται επιπλέον και μια βεβαίωση ιατροδικαστή ότι δεν απαιτείται σχετική διερεύνηση, κάτι που δεν είναι απαραίτητο για τον ενταφιασμό, ωστόσο και αυτό είναι κάτι που αναλαμβάνει να διευθετήσει το γραφείο τελετών.

Με πληροφορίες από Πρώτο Θέμα

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλης Κικίλιας: Αναβαθμίζεται το 112 - Τι είπε για την κακοκαιρία Elena

Ελλάδα / Κακοκαιρία Elena - Κικίλιας: Αναβαθμίζεται το 112, ποιες νέες λειτουργίες θα περιλαμβάνει

«Θα υπάρχει distress code και silent button σε περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειες ή της οποιαδήποτε κατάστασης που θέτει σε κίνδυνο έναν συμπολίτη μας και δεν μπορεί να πάρει και να μιλήσει στο τηλέφωνο» τόνισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης
LIFO NEWSROOM