Σε ετοιμότητα το «Ελ.Βενιζέλος» για τον κοροναϊό: «Η καραντίνα δεν θα τον σταματήσει» προειδοποιούν επιστήμονες

Σε ετοιμότητα το «Ελ.Βενιζέλος» για τον κοροναϊό: «Η καραντίνα δεν θα τον σταματήσει» προειδοποιούν επιστήμονες Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Οι Έλληνες επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) παρακολουθούν την εξάπλωση του νέου κοροναϊού σχεδιάζοντας την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων στην χώρα μας.

Το ιατρείο του ΕΚΑΒ στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα, για τον έλεγχο ύποπτων συμπτωμάτων ταξιδιωτών που καταφτάνουν στην Ελλάδα και, σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος» έχουν ανασυρθεί από αποθήκες οι στολές πανδημίας. Ωστόσο μέχρι στιγμής τα μέτρα είναι κυρίως ενημερωτικού χαρακτήρα, με υλικό που διανέμεται σε ταξιδιώτες που σχετίζονται με τις χώρες όπου εκδηλώθηκαν κρούσματα.

Η καραντίνα δεν αρκεί

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας δηλώνει προειδοποιεί η επιδημία «προς το παρόν» δεν μπορεί να περιοριστεί. «Δεν βοηθά στον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού, η καραντίνα στην οποία έχουν τεθεί πολλές πόλεις στην Κίνα,», αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας στο iatropedia.gr, εκτιμώντας πως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι συντριπτικά μεγαλύτερος από αυτόν που αποτυπώνεται στις επίσημες αναφορές, καθώς τα περισσότερα δεν έχουν εμφανή κλινικά συμπτώματα.

«Ο παρονομαστής αυτής της επιδημίας πρέπει να είναι πολύ μεγάλος. Ο ίδιος ο Kινέζος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Καμία καραντίνα δεν βοηθάει όταν έχεις κρούσματα ασυμπτωματικά και χαμηλής κλινικής εκδήλωσης. Όταν δηλαδή έχεις μια επιδημία με συμπτώματα που μοιάζουν με απλό κρύωμα. Πως να την περιορίσεις και από που να την σταματήσεις; Καμία καραντίνα δεν μπορεί να βοηθήσει και γι' αυτό, ήδη, έχει ξεφύγει ο ιός από τα σύνορα της Κίνας».

Πολλές χώρες των οποίων πολίτες διαμένουν στη Ουχάν, σχεδιάζουν την απομάκρυνση τους κατά προτεραιότητα. Οι ΗΠΑ, με τη σύμφωνη γνώμη του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC), προχώρησαν σε «ασφαλή και έγκαιρη συντονισμένη προσπάθεια» να βοηθήσουν τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν την πόλη. Η Ιορδανία, με απόφαση του βασιλιά της Αμπντουλάχ Β' αποφάσισε να στείλει αεροσκάφος για να απομακρύνει «το συντομότερο δυνατόν», τους Ιορδανούς πολίτες από την κινεζική πόλη. Στην ίδια απόφαση προχώρησαν και

Ο κ. Τσιόδρας χαρακτηρίζει αυτή την κίνηση «πιθανό λάθος, που μπορεί να κοστίσει»: «Αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι είναι λάθος το evacuation, αυτό που κάνουν δηλαδή οι ξένοι (οι Αμερικάνοι, οι Γάλλοι κλπ.), να παίρνουν τον πληθυσμό τους από την Ουχάν. Αν υποτίθεται κάποιος από αυτούς έχει έναν ιό θανατηφόρο και τον φέρει στην πατρίδα του; Δεν είναι και πολύ έξυπνο αυτό που γίνεται».

Τα «καλά νέα»

 

Υπάρχουν, όμως, και θετικά στοιχεία κσχετικά με τη μεταδοτικότητα του ιού, αλλά και τη θνητότητά του. Προς το παρόν και στις δύο περιπτώσεις, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, φαίνεται ότι ο κίνδυνος περιορίζεται καθώς ο νέος κοροναϊός ούτε μεταδίδεται εύκολα εκτός της εστίας της επιδημίας, ούτε φαίνεται να έχει πολύ μεγάλη θνητότητα.

«Η θνητότητα παραμένει χαμηλή και ο ιός προς το παρόν δείχνει ότι δεν μεταδίδεται πάρα πολύ γερά. Θα το δούμε, όμως, τις επόμενες μέρες. Τουλάχιστον στα κρούσματα του εξωτερικού, ο ιός σταματά έγκαιρα την αλυσίδα της μετάδοσης από τον έναν στον άλλο. Ίσως λόγω των μέτρων που λαμβάνονται. Στο εξωτερικό τα βαριά περιστατικά τα έχουν αναγνωρίσει και τα έχουν περιορίσει. Κάτι που δεν συμβαίνει στη Γουχάν, όπου έχουμε έως και τέταρτης γενιάς μετάδοση. Δηλαδή εάν κολλήσει ένας μέσα σε μία πενταμελή οικογένεια θα νοσήσουν όλοι. Από την άλλη βέβαια, στο εξωτερικό είναι και τα πιο ελαφρά κρούσματα, τα οποία είτε το έχουν ξεπεράσει μόνοι τους οι ασθενείς και δεν κόλλησαν κανένα και δεν το μάθαμε ποτέ, είτε δεν τα έλεγξε ποτέ κανείς, γιατί οι άνθρωποι έκρυψαν τα συμπτώματα. Πήραν αντιπυρετικά κλπ. Αν είναι τόσο διαδεδομένο το πρόβλημα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα το μάθουμε. Αυτή τη στιγμή δεν το ξέρουμε, μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε».

Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό να υπάρξει μια έκρηξη σε ελαφρά περιστατικά που θα εμφανίζουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά του απλού κρυολογήματος.

Μεταλλάξεις: Η μετάδοση του ιού εντείνεται

Εν τω μεταξύ, η ικανότητα μετάδοσης του κοροναϊού ενισχύεται, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι κινεζικές Αρχές. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας Μα Σιαογουέι δήλωσε ότι τα στοιχεία είναι ακόμη περιορισμένα και δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα για τους κινδύνους που δημιουργούν οι μεταλλάξεις του ιού. Ανέφερε ωστόσο ότι ό ιός μπορεί να είναι μολυσματικός και κατά τη διάρκεια της επώασης, κάτι που τον διαφοροποιεί από τον SARS.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM