Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τη δήλωση εμβολιασμού που έγινε στο εξωτερικό

Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τη δήλωση εμβολιασμού που έγινε στο εξωτερικό Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Σε λειτουργία τέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η πλατφόρμα για τη δήλωση εμβολιασμού που έχει πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό. 

Η πλατφόρμα anagnorisi.emvolio.gov.gr είναι διαθέσιμη στα ελληνικά και τα αγγλικά. Αφορά πολίτες που διαμένουν στην Ελλάδα και ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους: 

  • σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
  • σε τρίτη χώρα (ή έδαφος) που έχει προσχωρήσει στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ 

Η διαδικασία 

Η ταυτοποίηση γίνεται με τους κωδικούς του Taxisnet. Στη συνέχεια ο πολίτης καταχωρεί τον ΑΜΚΑ (ή, εναλλακτικά, τον ΠΑΜΚΑ ή τον ΠΑΑΥΠΑ του) και τον αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Κατόπιν, αναρτά στην πλατφόρμα το πρωτότυπο πιστοποιητικό εμβολιασμού του σε μορφή pdf. Μέσω του QR code του πιστοποιητικού, η πλατφόρμα ελέγχει αυτόματα την εγκυρότητά του και εξάγει τα στοιχεία του εμβολιασμού που αναγράφονται σε αυτό.

Αμέσως μετά τον έλεγχο, η δόση του εμβολιασμού που βεβαιώνεται από το πιστοποιητικό εμφανίζεται αυτόματα στην οθόνη και ο πολίτης καλείται να καταχωρήσει στοιχεία τυχόν προηγούμενων δόσεων (είδος εμβολίου, ημερομηνία και χώρα εμβολιασμού). Για παράδειγμα, αν το πιστοποιητικό αφορά σε δεύτερη δόση, ζητούνται τα στοιχεία της πρώτης ή, αν αφορά σε τρίτη δόση, ζητούνται τα στοιχεία των δύο προηγούμενων. 

Η διαδικασία ολοκληρώνεται, η συναλλαγή λαμβάνει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό και ο πολίτης μπορεί να εκτυπώσει το αποδεικτικό καταχώρησης.

Από την επόμενη ημέρα, ο πολίτης μπορεί να εκδίδει είτε εθνική βεβαίωση εμβολιασμού, είτε Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID για τον εμβολιασμό του. Επιπλέον, θα μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να προγραμματίζει ραντεβού για αναμνηστική δόση στην Ελλάδα.

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρέπει τα στοιχεία που αναγράφονται στο πιστοποιητικό του πολίτη να ταιριάζουν με τα αντίστοιχα τα οποία αντλούνται από την πλατφόρμα. Επιπλέον, πιστοποιητικό που αναρτά ο πολίτης στην πλατφόρμα πρέπει:

  • Να είναι ακόμα σε ισχύ και
  • Να περιέχει στοιχεία εμβολιασμού, με αναγνωρισμένο από την Ελλάδα εμβόλιο.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Ο κατάλογος των τρίτων χωρών (ή εδαφών) που έχουν προσχωρήσει στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ ανανεώνεται διαρκώς. 

Αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει τις εξής: Αλβανία, Ανδόρα, Αρμενία, Πράσινο Ακρωτήριο, Ελ Σαλβαδόρ, Φερόες Νήσοι, Γεωργία, Ισραήλ, Ισλανδία, Λίβανος, Λιχτενστάιν, Μολδαβία, Μονακό, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Παναμάς, Άγιος Μαρίνος, Σερβία, Σιγκαπούρη, Ελβετία, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Τόγκο, Τουρκία, Δημοκρατία της Ουκρανίας, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουρουγουάη, Βατικανό. 
 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δήμαρχος Αράχωβας για μποτιλιάρισμα: Μεγάλο αυτοκίνητο οδικής βοήθειας δεν είχε αλυσίδες και έκλεισε τις δύο λωρίδες

Ελλάδα / Δήμαρχος Αράχωβας για μποτιλιάρισμα: Μεγάλο αυτοκίνητο οδικής βοήθειας δεν είχε αλυσίδες και έκλεισε τις δύο λωρίδες

«Η Τροχαία έκανε ελέγχους αλλά αν κλείσουν και τα δύο τα ρεύματα, θα μπλοκαριστεί και η Τροχαία και τα εκχιονιστικά μέσα στις ουρές» εξήγησε
LIFO NEWSROOM
ΕΥΔΑΠ για τα λύματα στην παραλιακή: Το δίκτυο αποχέτευσης υπερφορτώνεται λόγω των 7.000 παράνομων συνδέσεων

Ελλάδα / ΕΥΔΑΠ για λύματα στην Παραλιακή: Το δίκτυο υπερφορτώνεται λόγω 7.000 παράνομων συνδέσεων

Η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία παραδέχεται το πρόβλημα και το αποδίδει στις παράνομες συνδέσεις στο δίκτυο, για τις οποίες, όπως τόνισε, λαμβάνονται μέτρα
LIFO NEWSROOM