Σε συναγερμό και πάλι για την πανδημία η κυβέρνηση

Σε συναγερμό και πάλι για την πανδημία η κυβέρνηση Facebook Twitter
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφάσισε να αναθέσει στον υπουργό Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτη, που είναι ήδη επιφορτισμένος με πολλά, αλλά θεωρείται αποτελεσματικός, να αναλάβει και την εποπτεία της τήρησης των μέτρων αλλά και να βοηθήσει, δίνοντας λύσεις όπου μπορεί, ενώ κρίθηκε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται και πάλι τον Σωτήρη Τσιόδρα σε πιο ενεργό ρόλο. Φωτο: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος
0



ΑΡΓΗΣΑΝ, ΑΛΛΑ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ
στην κυβέρνηση την αξία του παραδείγματος στην πολιτική, και στη συγκεκριμένη περίπτωση, στην πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός από την περασμένη εβδομάδα άλλαξε και τη φωτογραφία του στο προφίλ των λογαριασμών του στα σόσιαλ μίντια προκειμένου να στείλει το σωστό μήνυμα, ενώ κυκλοφόρησαν φωτογραφίες από κυβερνητικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου όπου οι συμμετέχοντες φοράνε επίσης όλοι τη μάσκα τους και όχι όπως πριν από λίγο καιρό που τη φορούσε μόνο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Οι πολιτικοί (όχι όλοι) κατάλαβαν ίσως, μετά και τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων που σημειώνεται, αλλά και τη χαλαρότητα που επιδεικνύουν πολλοί πολίτες, ότι όλες οι παραινέσεις για την τήρηση των αποστάσεων και των μέτρων αμφισβητούνται σε σημαντικό βαθμό ή και δεν λαμβάνονται υπόψη, όταν οι πολιτικοί δεν τις τηρούν οι ίδιοι.

Όλο το προηγούμενο διάστημα βλέπαμε πολιτικούς που κυκλοφορούσαν ανάμεσα σε κόσμο χωρίς να τηρούν τις αποστάσεις και χωρίς να φορούν μάσκα, περνώντας οι ίδιοι το μήνυμα της χαλαρότητας – έστω και αν δεν ήταν αυτός ο σκοπός τους.

Η τήρηση των μέτρων είναι μονόδρομος σε κάθε περίπτωση και προφανώς κακώς θεώρησαν κάποιοι ότι η εικόνα της χαλαρότητας θα βοηθούσε την οικονομία. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.

Από την άλλη, κάποιοι ίσως και να ήθελαν να περάσουν αυτό το πνεύμα χαλαρότητας, προκειμένου να βγει προς τα έξω μια εικόνα της Ελλάδας ως ασφαλούς προορισμού, για να έρθουν τουρίστες, αλλά αυτό αποδείχθηκε ότι δεν ήταν μια καλή ιδέα. Κι αυτό γιατί και στο εσωτερικό πέρασε λάθος μήνυμα, με αποτέλεσμα την αδιαφορία για τα μέτρα και την αύξηση των κρουσμάτων, η οποία αντικειμενικά ζημιώνει τον τουρισμό και την οικονομική δραστηριότητα.

Άρα η τήρηση των μέτρων είναι μονόδρομος σε κάθε περίπτωση και προφανώς κακώς θεώρησαν κάποιοι ότι η εικόνα της χαλαρότητας θα βοηθούσε την οικονομία. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, και πολύ περισσότερο όταν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν θα πρέπει να περιμένουμε άμεσα κάποια «μαγική» θεραπεία που θα εξουδετερώσει παντελώς τον Covid-19, αλλά για το επόμενο διάστημα –τουλάχιστον και την ερχόμενη χρονιά– θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν και να προφυλασσόμαστε.

Όσο γι' αυτούς που ανησυχούν ότι τα μέτρα κατά της πανδημίας θα πλήξουν κι άλλο την οικονομία, ίσως θα έπρεπε να σκεφτούν, όπως επισημαίνουν πολλοί λοιμωξιολόγοι, που αντιλαμβάνονται τη δυσκολία να επαναληφθεί ένα lockdown, ότι «η ουσιαστικότερη προστασία της οικονομίας γίνεται με την τήρηση των απλών μέτρων από όλους (απόστασης, μάσκας και υγιεινής χεριών) ώστε η πανδημία να περιοριστεί».

Γιατί αν δεν τηρείται κανένα μέτρο και αυξηθούν τα κρούσματα, οι νοσηλείες, οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και οι νεκροί, τότε το περιβάλλον αυτό σίγουρα δεν θα είναι το ιδανικό για να αναπτυχθεί μια οικονομία. Άλλωστε τη ζημιά στην οικονομία δεν την απέφυγαν ούτε οι χώρες που δεν πήραν μέτρα για την πανδημία, καθώς ο νέος κορωνοϊός έπληξε σοβαρά και τη δημόσια υγεία τους και την οικονομία.

Και όπως είχε αναρωτηθεί ρητορικά πριν από μήνες ένας πολιτικός που είχε υποστηρίξει το lockdown, διαφωνώντας με όσους ήταν αντίθετοι, επειδή θα ζημίωνε τον τουρισμό: «Ποιος θέλει να κάνει διακοπές σε μια χώρα όπου θα πεθαίνουν χιλιάδες από την πανδημία;».

Ο καθηγητής του LSE και πρώην υπουργός, Ηλίας Μόσιαλος, παρατηρώντας όσους επισημαίνουν ότι σύντομα θα έρθει τεράστια ύφεση και θα υπάρχει οικονομική καταστροφή, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook: «Όσοι τα λένε αυτά δεν μας λένε όμως τι πρέπει να γίνει για να μην έχουμε ύφεση. Υπονοούν και αυτοί όμως ότι τα μέτρα κατά της πανδημίας "υπονομεύουν" την ανάπτυξη. Τι θα έπρεπε να γίνει δηλαδή; Να μην υπάρχουν μέτρα και να έχουμε χιλιάδες κρούσματα την ημέρα και μεγάλο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία; Και πώς αυτό θα οδηγούσε στην οικονομική ανάπτυξη; Το αντίθετο θα συνέβαινε πάλι».

Μερικοί ισχυρίζονται ότι η εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση του ιού εμποδίζει και μειώνει την οικονομική...

Posted by Ηλίας Μόσιαλος on Monday, August 3, 2020

Ο πρωθυπουργός πάντως, έχει ενημερωθεί και από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για τις ανησυχίες των λοιμωξιολόγων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες γνωρίζει και για τις καθυστερήσεις του ΕΟΔΥ σχετικά με όσα είχαν εξαγγελθεί και έχει ζητήσει να κινηθούν πιο γρήγορα.

Καθυστερήσεις όμως υπάρχουν και από το υπουργείο Υγείας σχετικά με την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας που οφείλει να είναι έτοιμο για ένα δύσκολο φθινόπωρο και έναν ακόμα πιο δύσκολο χειμώνα.

Λόγω των αδυναμιών που εντοπίστηκαν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφάσισε να αναθέσει στον υπουργό Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτη, που είναι ήδη επιφορτισμένος με πολλά, αλλά θεωρείται αποτελεσματικός, να αναλάβει και την εποπτεία της τήρησης των μέτρων αλλά και να βοηθήσει, δίνοντας λύσεις όπου μπορεί, ενώ κρίθηκε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται και πάλι τον Σωτήρη Τσιόδρα σε πιο ενεργό ρόλο.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM