Για τα πιάτα που δημιούργησε με αφορμή το επίσημο δείπνο των ηγετών στο Προεδρικό Μέγαρο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση μίλησε ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου.
Η προσπάθεια μετουσιώθηκε σε ένα δείπνο από το οποίο όλοι έμειναν ευχαριστημένοι. «Στόχος μου ήταν να χωρέσω την Ελλάδα στα πιάτα» είπε ο γνωστός σεφ στην ΕΡΤ.
«Είναι μια σύνθεση του πιάτου που προσπαθείς να ''βάλεις'' την Ελλάδα και να έχει πολύ καλή αρμονία έχοντας στο μυαλό σου την ισορροπία και την πειθαρχεία. Η μαγειρική τέχνη θέλει μια ικανότητα να μπορείς να συνθέσεις ένα πιάτο που να ισορροπείς, να είσαι πειθαρχημένος και να μην καλύπτει το ένα υλικό το άλλο» σημείωσε ο Λευτέρης Λαζάρου τονίζοντας παράλληλα ότι πως είναι εξίσου δύσκολο το να εμπνευστεί κάποιος ένα μενού με το να το φτιάξει.
Εξήγησε πώς είχε προηγηθεί επικοινωνία με πρεσβείες για πιθανές αλλεργίες των καλεσμένων και ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ήταν εκείνη που έκανε την επιλογή του κρασιού με σκοπό να τιμήσει τους μικρούς οινοποιούς.
Ο βραβευμένος σεφ μίλησε επίσης στο Πρώτο Πρόγραμμα για τη διαδικασία έμπνευσης, αλλά και υλοποίησης του μενού καθώς και την ομάδα πίσω από τη δοκιμασία αυτή, τα εγκωμιαστικά σχόλια που εισέπραξε, αλλά και την επόμενη ημέρα της εστίασης.
«Όταν τελειώνει τέτοιο εγχείρημα με επιτυχία, ένας σεφ θέλει απλά να κάτσει, να πιει ένα ποτήρι κρασί και να ηρεμήσει από όλη την ένταση», είπε.
«Πήγαν όλα ευτυχώς πολύ καλά» σημείωσε ο σεφ αποκαλύπτοντας πως η επιθυμία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου ήταν να επιλεχθούν κρασιά μικρών παραγωγών για να «κάνουμε γνωστούς ανθρώπους που έχουν τη στήριξη της Πολιτείας».
Ο βραβευμένος σεφ αναφέρθηκε στα εγκωμιαστικά σχόλια που εισέπραξε τονίζοντας πως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν τελείωσε το δείπνο τού έκανε την τιμή να τον φωνάξει έξω για να τον χαιρετήσει ο κόσμος αναφέροντας: «Τα σχόλια ήταν πολλά και κολακευτικά».
Τέλος αναφέρθηκε στην πολύ δύσκολη χρονιά που βιώνει η Ελλάδα αλλά και η εστίαση δηλώντας πως ελπίζει σε έναν πιο σύντομο εμβολιασμό για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, να νιώσουν ασφαλείς οι άνθρωποι και να «ανοίξει» η χώρα μας.
Το μενού
Για το «καλωσόρισμα» ο σεφ και η ομάδα του ετοίμασαν μπισκότο ζυμωμένο με μελάνι σουπιάς, κρέμα λευκού ταραμά και αυγά ψαριού. Ακολούθησε το πρώτο πιάτο, μία σούπα κακαβιάς με πεσκανδρίτσα από την Εύβοια και λάδι Καλαμάτας και το δεύτερο με κιμά γαρίδας σε ζωμό θαλασσινών τυλιγμένο σε φύλλο λάχανου με κρόκο Κοζάνης. Στη συνέχεια σερβιρίστηκε φιλέτο χριστόψαρου με πουρέ από χειμωνιάτικες ρίζες και ντοματίνια Κρήτης ενώ για επιδόρπιο οι καλεσμένοι δοκίμασαν λευκή σοκολάτα με μαστίχα Χίου και φιστίκια Αιγίνης.