Σχεδιάζουν ξενοδοχείο μέσα στα Φαλάσαρνα: Αντιδρούν οι ντόπιοι πολίτες με το #savefalasarna

Σχεδιάζουν ξενοδοχείο μέσα στα Φαλάσαρνα: Αντιδρούν οι ντόπιοι πολίτες με το #savefalasarna Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Μεγάλων διαστάσεων ξενοδοχειακή μονάδα σχεδιάζεται στην παραλία Φαλάσαρνα των Χανίων, έναν από τους σημαντικότερους τόπους του δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Μάριου Διονέλλη στην Εφημερίδα των Συντακτών, οι εγκαταστάσεις σχεδιάζονται εντός προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura, καλύπτοντας έκταση 120 στρεμμάτων.

Η αιτούμενη επένδυση φέρεται να βρίσκεται εξ ολοκλήρου μέσα σε ζώνη αυστηρότερης προστασίας (Ειδική Ζώνη Διαχείρισης - Κωδικός GR4340001) και η δυναμικότητά της ξεπερνά τις 800 κλίνες, καταστρατηγώντας μεταξύ άλλων τον σχετικό νόμο Χατζηδάκη, που προβλέπει επενδύσεις μόνο στις ζώνες Γ (διατήρησης οικοτόπων) και μόνο μέχρι 150 κλίνες. 

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για προστασία της περιοχής, ούτε έχει τεθεί σε διαβούλευση η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ).

Την εξέλιξη επιβεβαιώνει και πρόσφατο ρεπορτάζ της ΕΡΤ, που μετέδωσε πως αλλεπάλληλες αμμοληψίες φέρεται να πραγματοποιούνται στην τοποθεσία Λιβάδια στα Φαλάσαρνα, σε περιοχή Natura, από ιδιώτες εργολάβους και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι τις προηγούμενες ημέρες, μέσα στη νύχτα ένα μεγάλο φορτηγό προσέγγισε την παραλία με τις αμμοθίνες και τη σπάνια βιοποικιλότητα και διενήργησε παράνομη αμμοληψία. Αντίστοιχες καταγγελίες αφορούν αντίστοιχες έκνομες ενέργειες και από άλλους ιδιώτες.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο των επενδυτών

Από την πλευρά του, ο Δήμος Κισσάμου είναι αρνητικός στην επένδυση, ενώ σε σχετική ενημερωτική εκδήλωση στις 14 Σεπτεμβρίου, παρουσία των επενδυτών, υπήρξε ένταση με την εκπρόσωπο της εταιρείας, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει ο δήμαρχος Γιώργος Μυλωνάκης.

Κάνουν ξενοδοχείο τα Φαλάσαρνα: Το σχέδιο των επενδυτών- Συστάθηκε πρωτοβουλία πολιτών #savefalasarna Facebook Twitter
Φωτ: Εφ. Συν.

Το σχέδιο παρουσιάζεται ως «πολυτελής αλλά ήπια» επένδυση με σεβασμό στο περιβάλλον, ενώ μεταξύ άλλων σημειώνεται πως στην παραλία δεν θα υπάρχουν κτίσματα αλλά 61 ξύλινοι μονόροφοι οικίσκοι (glamping) πάνω σε πασσάλους, ώστε να μην εφάπτονται στο έδαφος.

Η μελέτη, όπως ισχυρίζονται οι επενδυτές, έχει ειδικές προβλέψεις για το προστατευόμενο κρινάκι της περιοχής (androcumbium rechingeri), και προσθέτουν ότι 10 στρέμματα με κρινάκια θα περιφραχθούν και θα παραμείνουν άθικτα.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM