Η μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού εκτός αστικού ιστού έχει ήδη δρομολογηθεί με το σχέδιο να απαιτεί αρχικά την αναζήτηση της περιοχής κοντά στην Αθήνα που θα στεγάσει το ίδρυμα.
Ωστόσο είναι ένα έργο που αν και βρίσκεται ψηλά στην προτεραιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είναι περίπλοκο και χρονοβόρο.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταργηθεί ο Κορυδαλλός και να δηµιουργηθεί στην Αθήνα µία καινούργια φυλακή τεράστιας χωρητικότητας, περίπου 2.000-2.500 κρατουµένων . Αυτή τη στιγμή ο Κρυδαλλός έχει περίπου 1500 κρατούμενους.
Παλιά στρατόπεδα και µεγάλες εκτάσεις του Στρατού που δεν χρησιµοποιούνται, είναι στο χαρτοφυλάκιο που εξετάζεται για την πιθανή τοποθεσία. Τέτοιοι χώροι υπάρχουν στον Ασπρόπυργο (είχαν εξεταστεί και παλιότερα για τη µεταφορά του Κορυδαλλού), στον Αγιο Στέφανο, ενώ σοβαρά εξετάστηκε η περίπτωση παλιού στρατοπέδου στη Μαλακάσα, που όμως ως επιλογή πιθανότατα θα απορριφθεί, λόγω της µεγάλης απόστασης από την Αθήνα. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα Έθνος για το σχέδιο αλλαγών στις φυλακές, µία σχετικά µικρή φυλακή κοστίζει περίπου 25.000.000 ευρώ, ενώ µία του µεγέθους του Κορυδαλλού µπορεί να αγγίξει και τα 100.000.000 ευρώ.
Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει επίσης πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν τοποθετηθεί, σύµφωνα τουλάχιστον µε τον σχεδιασµό της κυβέρνησης, τα πρώτα jammers (συσκευές που «νεκρώνουν» τα κινητά τηλέφωνα) σε φυλακές της χώρας, αργής γενοµένης από τον Κορυδαλλό.
Το γεγονός ότι οι κρατούµενοι δεν θα µπορούν να χρησιµοποιούν κινητά εκτιµάται ότι θα έχει ως αποτέλεσµα να περιοριστεί άµεσα το έγκληµα που προέρχεται «από µέσα προς τα έξω». Ταυτόχρονα θα µπει ένα τέλος στο «µαύρο» χρήµα από τις αγοραπωλησίες τηλεφωνικών συσκευών και καρτών. Τέτοιου είδους συσκευές jammers λειτουργούν εδώ και χρόνια σε πολλούς χώρους, όπου λαµβάνονται κρίσιµες αποφάσεις. Στέλεχος µε γνώση του αντικειµένου αναφέρει στο «Εθνος» ότι «υπάρχει η αίσθηση πως τα jammers δεν έχουν τοποθετηθεί εδώ και τόσα χρόνια στις φυλακές, γιατί κάποιες υπηρεσίες ήθελαν να ακούν τις συνοµιλίες σηµαντικών κρατουµένων, για να αντλούν πληροφορίες και να εξαρθρώνουν εγκλήµατα εκτός φυλακής».
Στα σκαριά η δηµιουργία δύο φυλακών τύπου Γ
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να µετατρέψει σε φυλακή υψίστης ασφαλείας ένα από τα οκτώ πιο καινούργια -σε σχέση µε τα υπόλοιπα- σωφρονιστικά καταστήµατα της χώρας. Αλλωστε τα χαρακτηριστικά των κρατουµένων που περιγράφονταν το 2014 στον νόµο του πρώην υπουργού Χαράλαµπου Αθανασίου για τους κρατουµένους που θα µεταφέρονταν τότε στις φυλακές τύπου Γ, αφορά σε σχετικά περιορισµένο αριθµό ατόµων. Ωστόσο, εξαιρετικά πιθανό θεωρείται σε δεύτερο χρόνο να δηµιουργηθεί και δεύτερη φυλακή τύπου Γ, προκειµένου να «σπάσουν» πολυπληθείς σκληρές οµάδες κρατουµένων, που βρίσκονται σήµερα σε διάφορες φυλακές της χώρας. Υπάρχουν, πάντως, αρκετοί που διαφωνούν µε τη δηµιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας, αναφέροντας ότι «τα προβλήµατα θα λυθούν εάν εφαρµοστούν οι κανόνες εσωτερικής λειτουργίας και εάν υπάρξει επιτέλους κατηγοριοποίηση των φυλακών (υποδίκων, υποτρόπων κ.λπ.) και όχι εάν απλώς φτιάξεις µια φυλακή-φρούριο».
Με πληροφορίες από Έθνος της Κυριακής