Στην παραλία Ερεσού της Λέσβου ο πρώτος επίσημος γάμος μεταξύ δύο γυναικών

Στην παραλία Ερεσού της Λέσβου ο πρώτος επίσημος γάμος μεταξύ δύο γυναικών Facebook Twitter
ΑΠΕ
6

Στην παραλία της Ερεσού, στη σκιά του αγάλματος της ποιήτριας της αρχαιότητας της Σαπφούς, έγινε το πρωί της Τετάρτης ο πρώτος στην ιστορία του νησιού γάμος ανάμεσα σε δυο Βρετανίδες γυναίκες.

Ο γάμος σύμφωνος με το βρετανικό (αλλά και το λοιπό βορειοευρωπαϊκό) δίκαιο, ένωσε την Κάρεν και τη Στέφανι οι οποίες και στη συνέχεια θα ολοκληρώσουν τη νομιμοποίηση της σχέσης τους στον τόπο καταγωγής τους.

Κι αυτό γιατί παρά την πρόσφατη θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης ανάμεσα σε ομόφυλα άτομα, αυτό δεν αφορά ξένους που δεν έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα, δηλαδή βρίσκονται εδώ πρόσκαιρα όπως για διακοπές.

Στην παραλία Ερεσού της Λέσβου ο πρώτος επίσημος γάμος μεταξύ δύο γυναικών Facebook Twitter
ΑΠΕ

Η οργανώτρια του γάμου ιδιοκτήτρια του πρακτορείου ταξιδιών «Sappho travel» Ιωάννα Σάββα η οποία οργανώνει και το παγκόσμια γνωστό «φεστιβάλ γυναικών» κάθε Σεπτέμβριο στην Ερεσό, εκπροσωπεί το βρετανικό γραφείο οργάνωσης τέτοιων γεγονότων «Sappho wedding».

Όπως είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το γεγονός έχει ιδιαίτερη σημασία αφού έγινε στον παγκόσμια εμβληματικό για τις λεσβίες χώρο της αρχαίας Ερεσού. Τον τόπο της γέννησης της αρχαίας ποιήτριας Σαπφούς που ύμνησε στους αρχαϊκούς χρόνους το δικαίωμα στην επιθυμία.

Στην παραλία Ερεσού της Λέσβου ο πρώτος επίσημος γάμος μεταξύ δύο γυναικών Facebook Twitter
ΑΠΕ

Όσον αφορά τη «νομιμότητα» του συμβάντος η κ. Σάββα τόνισε πως το γεγονός έγινε από εξουσιοδοτημένο από το βρετανικό Δίκαιο άτομο το οποίο και μπορεί να πραγματοποιήσει ανάλογες τελετές και στο μέλλον.

Σημειώνεται ότι το σύμφωνο συμβίωσης το οποίο είναι στην ουσία ο γάμος των δυο Bρετανίδων επιτρέπεται να συναφθεί στην Ελλάδα και άρα και στην εμβληματική Ερεσό ανάμεσα σε Έλληνες πολίτες, ή σε ζευγάρια ξένων με άδεια παραμονής ή και ανάμεσα σε ζευγάρια όπου ο ένας ή η μια εκ των δυο είναι πολίτης της Ελλάδας.

Ελλάδα
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Υπάρχει βορειοευρωπαϊκο δίκαιο; Ουαου!...Τελικά είναι γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης; Ο αρθρογράφος δεν καταλήγει με σαφήνεια. Ο γάμος έγινε από τουριστικό γραφείο; Ξαναουαου!...
Νοιώθω πως με την επέλαση της κυβέρνησης Κούλη και -κυρίως- του ομοφοβικού συρφετού του από του χρόνου, θα νοσταλγούμε πολύ τέτοιες όμορφες ειδήσεις. Αλλά δυστυχώς κάποιοι εξακολουθούν να εμφανίζουν το επερχόμενο κυβερνητικό μείγμα νεοφιλελευθερισμού και σκληρού νεο-εθνικισμού περίπου ως σωτήρα της χώρας. Η παρούσα κυβέρνηση τουλάχιστον έκανε κάτι και προς αυτούς τους ανθρώπους
Πως ήταν για παράδειγμα η σημαία στον μικρό Αμίρ στο Προεδρικό Μέγαρο, κάπως έτσι. Μικρή κίνηση με μεγάλο συμβολισμό. Όπως και να έχει, ας γίνει και για κάτι άλλο θέμα συζήτησης η Μυτιλήνη, εκτός του μεταναστευτικού.