Στο φουλ οι ανεμογεννήτριες για το 2030

Στο φουλ οι ανεμογεννήτριες για το 2030 Facebook Twitter
Τα μηνύματα για επενδύσεις σε αιολική ενέργεια στην Ελλάδα είναι εδώ και καιρό ενθαρρυντικά, παρά το περίπλοκο ρυθμιστικό περιβάλλον, το οποίο η παρούσα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα αλλάξει, απλοποιώντας τις αδειοδοτικές διαδικασίες.
17

Δεν πάνε πολλά χρόνια που όσοι τολμούσαν να μιλήσουν για καθαρή πράσινη ενέργεια, για το βρόμικο κάρβουνο και για την αποθήκευση ενέργειας αντιμετωπίζονταν τουλάχιστον ως γραφικοί. Ήταν η εποχή που λίγοι αναφέρονταν στην κλιματική αλλαγή και ακόμη λιγότεροι γνώριζαν τις συνέπειές της στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. Κι ας φώναζαν οι επιστήμονες, οι οικολόγοι και οι φτωχές αναπτυσσόμενες χώρες που υφίστανται τις επιπτώσεις εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες.


Όταν όμως στο παιχνίδι μπήκαν οι οικονομολόγοι, όλοι άνοιξαν διάπλατα τ' αυτιά τους και τα μάτια τους. Η κλιματική αλλαγή έχει επίπτωση στην παγκόσμια οικονομία, είπαν. Πρώτος ο σερ Nicholas Stern δημοσίευσε την έκθεση για τα οικονομικά της κλιματικής αλλαγής τον Οκτώβριο του 2006. Ακολούθησαν κι άλλοι. Λίγα χρόνια αργότερα, το 2011, ήρθε και η έκθεση της διεπιστημονικής Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος που προβλέπει ότι το συνολικό κόστος για την ελληνική οικονομία λόγω της αλλαγής του κλίματος θα φτάσει, σωρευτικά έως το 2100, τα 701 δισ. ευρώ. Και, όπως διαφαίνεται, είναι ήδη αργά για δραστική ανάσχεση αυτής της πορείας, καθώς, με δεδομένη την αδράνεια της πολιτείας τα προηγούμενα χρόνια, ακόμα και αν αρχίσουν να λαμβάνονται από σήμερα δραστικά μέτρα, το κονδύλι, σύμφωνα με την ΕΜΕΚΑ, δεν πρόκειται να περιοριστεί πάνω από 30%.


Κανείς δεν αμφισβητεί πλέον ότι ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελεί έναν από τους βασικούς τομείς στους οποίους θα πρέπει να στηριχτεί η ελληνική οικονομία στην προσπάθειά της να κερδίσει, στο μέτρο που της αναλογεί, το στοίχημα της ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής αλλά και της ανάπτυξης. Το υπό αναθεώρηση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) θα θέτει δεσμευτικό στόχο για μερίδιο 35% των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας έως το 2030. Όσο για την παραγωγή ενέργειας από τον ρυπογόνο λιγνίτη, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει τον φιλόδοξο στόχο της απολιγνιτοποίησης έως το 2028.

Αναγκαίες επενδύσεις 12 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ

Τι σημαίνει ο συγκεκριμένος στόχος ως προς τις αναγκαίες επενδύσεις; Θα πρέπει έως το 2030 να εγκατασταθούν 14,5 GW σε ΑΠΕ, ισχύς που μεταφράζεται σε επενδύσεις μεγαλύτερες των 12 δισ. ευρώ. Την απάντηση στο ερώτημα πώς θα βρεθούν τα λεφτά σε μια χώρα που εξέρχεται από τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών έχει δώσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης κ. Γιάννης Γιαρέντης, μιλώντας πριν από λίγο καιρό στο Athens Investment Forum. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, κάθε χρόνο αυξάνονται τα επενδυτικά κεφάλαια που καθορίζουν το πού και το πώς θα επενδυθούν τα χρήματα που διαθέτουν με βάση τα κριτήρια ESG (Environmental, Social, Governance criteria). «Με απλά λόγια, το χρήμα σήμερα θέτει όρους περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής ευθύνης. Εάν μια επένδυση είναι πράσινη, αφήνει οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και γίνεται από εταιρείες που έχουν σύγχρονη εταιρική διακυβέρνηση, τότε τα μεγάλα επενδυτικά funds δίνουν το πράσινο φως» σημειώνει.


Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Citibank, τα funds που αποφασίζουν να επενδύσουν σε εταιρείες με βάση τους δείκτες ESG έχουν αυξηθεί την τελευταία πενταετία από τα 5 στα 20 δισ. δολάρια. «Αυτό το νούμερο ίσχυε μέχρι το 2018. Φέτος εικάζεται ότι υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη άνοδος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαρέντης, τονίζοντας ότι πλέον δεν γεννάται ερώτημα ως προς το εάν υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια αλλά ως προς το πώς αυτά θα επενδυθούν στην Ελλάδα.


Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, την τελευταία δεκαετία επενδύθηκαν στις ΑΠΕ 2,6 τρισ. δολάρια παγκοσμίως. Όλοι οι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί διαθέτουν ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο πράσινων ενεργειακών έργων, ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν διαμηνύσει ότι σταματούν τη στήριξη σε επενδύσεις άνθρακα. Πέρα, όμως, από τις χρηματοδοτικές ροές που έχουν ανοίξει προς την πράσινη ενέργεια, σημαντικό ρόλο στις επενδύσεις ΑΠΕ παίζει η προηγμένη και κατά πολύ φθηνότερη, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, τεχνολογία τόσο για τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα όσο και για την αποθήκευση ενέργειας. Διότι με δεδομένη τη στοχαστικότητα των ΑΠΕ –δίνουν ενέργεια μόνο όταν φυσά ή όταν έχει ηλιοφάνεια–, η αποθήκευση ενέργειας κρίνεται απαραίτητη για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας.


Γι' αυτό η κυβέρνηση ετοιμάζει θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ενέργειας με επίκεντρο την αντλησιοταμίευση, η οποία αποτελεί, μέχρι στιγμής, το φθηνότερο και τεχνολογικά πιο δοκιμασμένο σύστημα αποθήκευσης. Η ανάπτυξη της αντλησιοταμίευσης μπορεί να γίνει είτε μέσω νέων έργων (έχουν δρομολογηθεί ήδη δύο, σε Αμάρι Κρήτης και Αμφιλοχία) είτε με τη μετατροπή των υφιστάμενων υδροηλεκτρικών σε αναστρέψιμες μονάδες.


Όσον αφορά τους υβριδικούς σταθμούς (σύστημα παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ σε συνδυασμό με αποθήκευση) που αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή αυτονομία των μη διασυνδεδεμένων νησιών, ορισμένα εκκρεμή ζητήματα ρυθμίζονται με διατάξεις που περιλαμβάνονται στο ενεργειακό νομοσχέδιο που εισήχθη την περασμένη Παρασκευή προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, στις οποίες επιπλέον προβλέπεται ότι με απόφαση του υπουργού θα καθοριστεί το καθεστώς στήριξής τους.


Διεθνείς παίκτες στην εγχώρια αγορά ΑΠΕ

Πάντως, τα μηνύματα για επενδύσεις σε αιολική ενέργεια στην Ελλάδα είναι εδώ και καιρό ενθαρρυντικά, παρά το περίπλοκο ρυθμιστικό περιβάλλον, το οποίο η παρούσα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα αλλάξει, απλοποιώντας τις αδειοδοτικές διαδικασίες. Ήδη, άλλωστε, το νέο ενεργειακό νομοσχέδιο προβλέπει απλούστευση των διαδικασιών για προέγκριση και έκδοση οικοδομικών αδειών παλιών αιολικών σταθμών που εγκαταστάθηκαν προ του 2006, οι κάτοχοι των οποίων προβαίνουν σε αποξήλωση και αντικατάσταση του εξοπλισμού τους. Επίσης, προβλέπονται ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση ένταξης των σταθμών ΑΠΕ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και χορήγησης μεμονωμένων ενισχύσεων (με κοινοποίηση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε.) για σύνθετους σταθμούς ΑΠΕ μεγάλης ισχύος (άνω των 250 μεγαβάτ).


Μάλιστα, η κυβερνητική δέσμευση για μερίδιο 35% ΑΠΕ έως το 2030 στο ενεργειακό μείγμα της χώρας έχει προσελκύσει μεγάλους διεθνείς παίκτες, όπως η ιταλική Enel και η γερμανική RWE, οι οποίες φαίνεται ότι ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στη χώρα μας.

Παράλληλα, στο συνέδριο Wind Mission Greece, το οποίο συνδιοργανώθηκε πρόσφατα στην Αθήνα από την Parity Platform (μια ψηφιακή πλατφόρμα που συνδέει επενδυτές με έργα ΑΠΕ), έδωσαν το «παρών» ανώτατα στελέχη της Innogy (του ομίλου RWE που δραστηριοποιείται στις ΑΠΕ), της IDEOL, της αμερικανικής Principle Power και της πορτογαλικής EDP Renovaveis – πρόκειται για εταιρείες που πρωταγωνιστούν διεθνώς στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Αμείωτο παραμένει και το ενδιαφέρον της νορβηγικής Equinor, της οποίας στελέχη συναντήθηκαν πρόσφατα με τον κ. Χατζηδάκη. Ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ΑΠΕ σχεδιάζει και η ΔΕΗ, με στόχο να φτάσει το ένα γιγαβάτ εντός της επόμενης πενταετίας, είτε μόνη της είτε σε συμπράξεις με ιδιώτες.


Σύμφωνα με την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), το πρώτο εξάμηνο του 2019 η συνολική αιολική ισχύς έφτασε τα 3.025,1 MW (μεγαβάτ). Στους βασικούς παίκτες του Top 5 των ΑΠΕ στην Ελλάδα κατατάσσονται η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 554,1 MW (18,3%), η ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ με 292 MW (9,7%), η Iberdrola Rokas με 250,7 MW (8,3%), η EREN με 242,7 MW (8%) και η EDF ΕΝ Hellas με 238,2 MW (7,9%). Όσον αφορά την πράσινη ενέργεια από τον ήλιο, το 2018 τα φωτοβολταϊκά κάλυψαν περίπου το 7% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια. Στην Ελλάδα είναι εγκατεστημένα 2.665 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών, εκ των οποίων τα 2.106 επί εδάφους και τα υπόλοιπα σε στέγες κτιρίων.

Ελλάδα
17

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
«Κι εγώ για τις κορφές πονώ και για τις τραχιές ανηφόρες σηκώνω το κεφάλι…» (Ζαχαρίας Παπαντωνίου)Τετάρτη 11 Δεκέμβρη, 6μ.μ., Μοναστηράκι «Παγκόσμια μέρα Βουνού»Συγκέντρωση-Πορεία, ενάντια στης Φύσης τη λεηλασίαΤις πονάμε και εμείς τις κορυφές και δε θα σκύψουμε το κεφάλι. Απέναντι στον βιασμό της φύσης, προς όφελος των λίγων και ισχυρών, δε θα παραμείνουμε απλοί παρατηρητές/συνένοχοι.Στην Ελλάδα του 2019 και υπό το πρόσχημα της «πράσινης ανάπτυξης» εκατοντάδες ορεινές και νησιωτικές περιοχές της χώρας ξεκοιλιάζονται ή σχεδιάζεται να ισοπεδωθούν για την εγκατάσταση αιολικών εργοστασίων. Η καταστροφή που προκαλείται είναι τεράστια και δυστυχώς μη αναστρέψιμη.Άγραφα, Σαμοθράκη, Ικαρία, Τήνος, Άνδρος, Πάρος, Λέσβος, Ροδόπη, Παπίκιο, Βασιλίτσα, νότια Πίνδος, Άσκιο, Βέρμιο, Πιέρια, Κίσσαβος, νότιο Πήλιο, Οξυά, Οίτη, Ελικώνας, Κιθαιρώνας, Αιτωλοακαρνανία και Ναυπακτία, Ζήρεια, Λύρκειο, Πάρνωνας, Βόρειος Ταΰγετος, Καβομαλιάς, Μάνη, Κύθηρα, Κρήτη, Κάρπαθος είναι μερικά μόνο από τα ονόματα των «μελλοθάνατων» τόπων. Ακόμα και τα «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου», 14 απομονωμένες και με τεράστια οικολογική αξία νησίδες του Αιγαίου, προστατευόμενες από διεθνείς συμβάσεις, βρίσκονται στο στόχαστρο των «πράσινων» επενδυτών.Όπου οι αντιδράσεις είναι σθεναρές, αναλαμβάνουν δράση οι δυνάμεις καταστολής. Στα Άγραφα -και όχι μόνο- αστυνομικοί και σεκιουριτάδες αλωνίζουν σχεδόν στα 2.000 μέτρα και προσφέρουν κάλυψη σε παράνομες εργασίες…Τα βουνά, αλλά και τα απομονωμένα νησιά, ως τόποι δυσπρόσιτοι και με ποικίλο ανάγλυφο παίζουν ρόλο βιοαποθέματος και έχουν τεράστια σημασία για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Είναι ίσως η πρώτη φορά που τόσοι βιότοποι, αδιατάρακτοι έως τώρα από την ανθρώπινη παρουσία, απειλούνται από τη βιομηχανοποίηση. Το οξύμωρο είναι ότι όλα αυτά συντελούνται στο όνομα της δήθεν προστασίας της φύσης και πλασάρονται από τους επενδυτές ως «φιλοπεριβαλλοντικές επενδύσεις». Στην πραγματικότητα το μόνο που τους νοιάζει είναι τα σίγουρα κέρδη που εξασφαλίζουν από τις επιδοτήσεις και τις υψηλές εγγυημένες τιμές πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτά τα χρήματα φυσικά προέρχονται από δημόσιους πόρους, δηλαδή από όλους μας.Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πρόσφατα παραβρέθηκε , μαζί με τον Υπουργό ΥΠΕΝ, στα εγκαίνια αιολικού «πάρκου» στην κατεστραμμένη από την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση αιολικών περιοχή της ορεινής Καρυστίας και δεν παρέλειψε να δώσει το «στίγμα» της νέας εποχής: οι επενδυτές είναι «ήρωες» και οι αδειοδοτικές διαδικασίες θα απλοποιηθούν.Την ίδια στιγμή, με τις ευλογίες της ελληνικής και ευρωπαϊκής άρχουσας τάξης, φαραωνικές επενδύσεις υλοποιούνται ή σχεδιάζονται ανά την επικράτεια: -οι εξορύξεις χρυσού έχουν ήδη μετατρέψει περιοχές της Χαλκιδικής σε σεληνιακό τοπίο -δεκάδες ρέματα σχεδιάζεται να μπαζωθούν για τη δημιουργία μικρών υδροηλεκτρικών εργοστασίων-η εκτροπή του Αχελώου επανέρχεται στα πλάνα με δηλώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ. -οι εξορύξεις βωξίτη μετά την Γκιώνα και τον Παρνασσό απειλούν και την Οίτη-η Ήπειρος και οι μισές μας θάλασσες έχουν χωριστεί σε «οικόπεδα» ερευνών για υδρογονάνθρακες και έχουν μοιραστεί σε πολυεθνικές.Σας καλούμε να οργανώσετε αντίστοιχες διαμαρτυρίες ενάντια στη λεηλασία της φύσης και στις πόλεις όπου ζείτε."Και ένα βουνό είναι ένα ποίημα που σου γυρεύει να το ακούσεις..."Ελεύθερα Βουνά χωρίς ΑιολικάΠρωτοβουλία Αθήνας για την Προστασία των Αγράφων[email protected]://windwatchgreece.wordpress.com/https://www.facebook.com/savegreekmountains/
Πριν από περίπου 15 χρόνια, παρακολούθησα στο Γύθειο μια δημόσια συζήτηση για τις ανεμογεννήτριες που οργάνωνε ο Δήμος. Οι πολέμιοι των ανεμογεννητριών ήταν οι οικολόγοι (θα τρομάζουν τα πουλιά και δεν θα γεννούν αυγά), το ΚΚΕ (οι εταιρείες θα είναι Γερμανικές πολυεθνικές και η μίζα θα πηγαίνει σύννεφο) και οι παπάδες ( μεγάλες εκτάσεις γης που ανήκαν στην εκκλησία).
Έχεις ανέβει στον Σαγγιά της Μάνης, να δεις πώς τον κατάντησαν. Έγκλημα κατά της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Η Μάνη είναι πάνω σε έναν από τους δυο σημαντικότερους μεταναστευτικούς διαδρόμους της χώρας για τα αποδημητικά πτηνά, έχει τους περισσότερους παραδοσιακούς οικισμούς της Πελοποννήσου, διαρκώς ανερχόμενο περιηγητικό τουρισμό, μοναδική ιστορία και αισθητική τοπίου. Τα αργύρια όμως ήταν πολλά και η καταστροφή της Μάνης πλέον είναι ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ.
Ευτυχώς που δεν υπάρχει καμία αισθητική παιδεία στους κατοίκους της χώρας κι έτσι δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει αυτό πέραν της οικολογικής καταστροφής στα βουνά. Όσοι αντιλαμβάνονται και υποφέρουν, πρόβλημα τους. Η λύση στην παγκόσμια θέρμανση θα δωθεί με ακόμα μεγαλύτερη περιβαλλοντική παρέμβαση....
Σαν Τζώρτζης. Η ξεχασμένη βραχονησίδα που είχε ένα δέντρο και ήταν τόπος εξορίας. Τώρα ερίζουν δύο Δήμοι για τον αιολικό «θησαυρό». Δείτε από ψηλά πως μετατράπηκε... Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/san-tzortzis-i-xechasmeni-vrachonisida-poy-eiche-ena-dentro-kai-itan-topos-exorias-tora-erizoyn-dyo-dimoi-gia-to-aioliko-quot-thisayro-quot-deite-apo-psila-pos-metatrapike/
Είκοσι χρόνια είναι η περίοδος εγγυημένης υψηλής απόδοσης από τους κατασκευαστές, οι ανεμογενήτριες δεν αχρηστεύονται, συνεχίζουν κανονικά. Τι προτιμάτε λοιπόν λιγνίτη όπως στην Κοζάνη? Πολύ ωραία πάτε εκεί να μείνετε και θα καταλάβετε τι σημαίνει καταστροφή του περιβάλλοντος και τι θα πει καρκίνος που όλες οι οικογένειες έχουν 2-3 κρούσματα. Εκεί κόσμος πεθαίνει για να έχετε εσείς ρεύμα να μπαίνετε στο ιντερνετ και να το παίζετε οικολόγος. Λιγνίτης=θάνατος. Ακόμα καλύτερη λύση είναι σε κάθε νησί εργοστάσιο λιγνίτη να βγάζει το φουγάρο μαύρο καπνό μέρα νύχτα, να δούμε τότε ποιος θα λέει τα βροντερά του όχι στις ανεμογεννήτριες. Βγαίνουν όλοι με τα πανό και διαδηλώνουν υπέρ της Γκρέτα και μετά εναντίον των ανεμογεννητριών. Αμ δεν γίνεται και τα δύο. Ή θα είσαι οικολόγος υπέρ των ανανεώσιμων ή θα είσαι του λιγνίτη. Να το παίζεις οικολόγος όταν το ρεύμα σου έρχεται από κάπου που πεθαίνουν άνθρωποι γι'αυτό ή να καις στην τοπική μονάδα πετρέλαιο και να συμβάλλεις στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, δεν πάει. Για όποιον ενδιαφέρεται υπάρχει παλιό άρθρο στην Lifo για τα χωριά του λιγνίτη. Εκεί θα δείτε ποιος πληρώνει το ρεύμα που καίτε με το αίμα του.
προτιμάμε φωτοβολταϊκά στις ταράτσες με πρόγραμμα επιδότησης για τους αδύναμους οικονομικά, για αυτονομία οικιακή και μικρότερη παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον. Δεν θα κερδίζουν οι εταιρίες όμως και δεν θα είμαστε ατομικά πλήρως εξαρτημένοι για την ενέργεια που χρειαζόμαστε
Εχεις δει ταρατσες αθηναϊκών σπιτιών; Που θα τα βαλεις τα φ/β;Μια μικρή τυπικη πολυκατοικία στις ελληνικές πόλεις έχει 3 οροφους = 6 διαμερίσματα. Εστω οτι ζουν εκεί μόνο εργένηδες ή ζευγάρια (τα παιδιά εχουν περισσότερες απαιτήσεις σε ενεργεια).Αρα χρειάζεσαι 18.000 κιλοβατωρες / χρόνο. Τουλαχιστον.Στην διαθεση σου εχεις περίπου 100 τετραγωνικά ταράτσα, που περιορίζονται από τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, κλιμακοστάσιο κ.α.Για να παραγεις τις 18.000 kWh που χρειάζεται η πολυκατοικία σου χρειάζεσαι να στρώσεις μια επιφάνεια περίπου 90 τετραγωνικά με φωτοβολταικα.Αρα η ταράτσα σου των 100 τ.μ. σε φτάνει τσίμα τσίμα.Αν μαλιστα δεν έχεις 6 διαμερίσματα αλλά 8 ή 10, (η αν καποιος έχει την φαεινή ιδέα να αποκτήσει παιδιά) τοτε πρεπει να παράγεις πολύ περισσότερη ενέργεια από την ίδια ταράτσα.Συμπέρασμα: Δεν βγαίνουν τα νούμερα με τα φωτοβολταικά.Εκτός αν πάμε σε γιγαντιαίες εγκαταστάσεις στις οποίες "στρώνεις" μια βουνοπλαγια με φ/β για να τροφοδοτήσεις ένα χωριό.Αλλά αυτό δεν το κάνει ιδιώτης, χρειάζεσαι εταιρείες. Και το αισθητικό αποτέλεσμα (τεράστιες εκτάσεις καλυμμένες με φ/β) είναι πολύ παραπλήσιο με 5-10 ανεμογενητριες σε μια βουνοκορφή.Υ.Γ. Μια μικρή πληροφορία. Σήμερα εγβαλε ανακοινωση η γερμανική υπερησια ηλεκτροδότησης ότι για το 2019 (που ειχε ιδιαιτερα εντονους ανεμους) ΟΛΟ το ρεύμα ΟΛΩΝ των γερμανικών νοικοκυριών παράχθηκε απο ανεμογεννήτριες.Υ.Υ.Γ. Και μην ξεχνάμε ότι τα φ/β τα φτιάχνουν οι κινεζοι και δεν μπορούμε να τα φτιαξουμε εμεις. Δεν εχουμε τις μεγαλες κλιμακες των κινεζων.Αντιθετα οι ανεμογεννητριες ειναι τεχνολογικα πολυ πιο απλές, δεν απαιτούν μεγάλες κλίμακες και η Ελλαδα εχει ηδη την τεχνογνωσια (και τις πρωτες υλες) για να φτιαξει δικες της α/γ εδω και τώρα.
Harlan, δεν υπάρχει μόνο η Αθήνα. Δεν μίλησα για πλήρη κάλυψη των αναγκών. Δηλαδή συνδυασμός εναλλάκτικών μέσων δεν μπορεί να γίνει; Ακόμα και με ηλιακό θερμοσίφωνα κερδίζεις σε ενέργεια.Από την άλλη, το να καταστρέψεις το περιβάλλον της άγριας ζωής (που προφανώς οι άνθρωποι την έχουμε χεσμένη)δεν είναι πρόβλημα αισθητικής. Η Γερμανία έχει και κάτι πυρηνικά εργοστάσια, αν είναι έτσι όπως τα παρουσιάζουν, ας τα κλείσουνΑ! και τα νούμερα δεν βγαίνουν ούτε με τις ανεμογεννήτριες
Έλεος πια με το ψεύτικο, τεχνητό δίλλημα: ή λιγνήτης ή ανεμογεννήτριες μέσα σε παρθένες, προστατευόμενες περιοχές. Κανείς δεν λέει να μην παράγεται καθόλου αιολική ενέργεια. Το τεράστιο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η καταστροφική, παράλογη χωροθέτησή τους, χωρίς σεβασμό στη φύση. Η προστασία της χλωρίδας, της πανίδας, των υδάτων, του εδάφους, της βιοποικιλότητας δεν είναι "πολυτέλεια γραφικών οικολόγων", είναι η #1 ασπίδα μας απέναντι στην υποβάθμιση του περιβάλλοντός μας και την κλιματική αλλαγή. Αν αποτελειώσουμε το περιβάλλον, δεν θα επιβιώσουμε ώστε να μας απασχολεί με ποιό τρόπο θα παράγουμε την ενέργειά μας.
ενημερώστε τον κόσμο σωστά. αυτή τη στιγμή γίνεται η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή για την "πράσινη" ενέργεια. ανοίγουν δρόμοι σε απάτητες κορυφογραμμές, σε περιοχές νατουρα, σε καταφύγια άγριας ζωής, τόνοι μπετόν, παντού στην ελλάδα. στη τήνο, ικαρια, πίνδο, άγραφα, σαμοθράκη κλπ κλπ, κ ενώ υπάρχουν άλλες λύσεις τοποθέτησης τους σε "τροποποιημένες" από τον ανθρωπο περιοχές, επιλέγεται η καταπάτηση δημόσιας (ανέγγιχτης) γης γιατί είναι πιο προσοδοφόρα για τις εταιρείες. Η καταστροφή είναι ακόμα μεγαλύτερη ανά αναλογιστεί κανείς τη μικρή διάρκεια ζωής τους, καπου 20 χρ το πολύ (!!)...που σημαίνει ότι σε λίγο διάστημα τα ελληνικά βουνά θα είναι ένα νεκροταφείο ανεμογεννητριών. Αναζητήστε τη σελίδα "ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά" στο fb κ άλλες ανάλογες που είναι οι μόνες φωνές ενάντια στην απίστευτη καταστροφή που αλλάζει το τοπίο της χώρας.
ΔΕΝ ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ, αλλά στην αλόγιστη και ανεξέλεγκτη εγκατάσταση αιολικών και μάλιστα σε περιοχές ανεκτίμητης περιβαλλοντικής ή πολιτιστικής αξίας.1) Είμαστε ανοιχτοί στην εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), εφόσον αυτή θα γίνει μόνο σε περιοχές ήδη τροποποιημένες και αλλοιωμένες από τον άνθρωπο, από την παρουσία του και την ανάπτυξή δραστηριοτήτων και υποδομών.2) Προτείνουμε την εκπόνηση χαρτών ευαισθησίας, και την εξαίρεση όλων των περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και αισθητικά σημαντικών περιοχών, κάτι που διαθέτουν ήδη οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ζητάμε σύσταση ανεξάρτητης αρχής, αρμόδιας για αντικειμενικές, επιστημονικά αδιάβλητες περιβαλλοντικές μελέτες, που θα λαμβάνουν υπ’ όψιν τη σωρευτική επίδραση όλων των επεμβάσεων σε κάθε περιοχή. 3) Προτείνουμε ένα πολυδιάστατο ενεργειακό μείγμα που θα περιλαμβάνει πλωτά αιολικά στην ανοιχτή θάλασσα, θα δίνει προτεραιότητα στην ηλιακή ενέργεια σε σχέση με την αιολική, θα επικεντρώνεται στην εξοικονόμηση ενέργειας και θα φορολογεί τις πολύ ενεργοβόρες δραστηριότητες.4) Το σημαντικότερο από όλα: Η λύση πρέπει να είναι ολιστική - δεν πρέπει να επικεντρώνεται αποκλειστικά στην παραγωγή ενέργειας. Σύμφωνα με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, η πλήρης απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τόσο για την ηλεκτροδότηση όσο και για τις μεταφορές, θα μας γλιτώσει μόλις από το 25% του CO2 που εκλύουμε στην ατμόσφαιρα! Θα πρέπει να δώσουμε λοιπόν έμφαση στη μείωση του υπόλοιπο 75% του διοξειδίου, που μπορεί να μειωθεί από τα εξής:•Κατα 30% από την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης (κτήρια, φωτισμός, συσκευές, οχήματα, μεταφορές κλπ) και την μείωση των ενεργειακών αναγκών.•Κατα 25% από τον έλεγχο της αποψίλωσης των δασών (που απορροφούν μεγάλα ποσά διοξειδίου από την ατμόσφαιρα ) και την εξυγίανση των μεθόδων αγροτικής παραγωγής. •Κατα 20% θα επέλθει από πληθώρα τεχνικών μέτρων και μικρότερων παραγόντων, όπως η πχ η Αλλαγή των ενεργοβόρων συνηθειών της ζωής μας. (πχ. μείωση υπερκατανάλωσης κρέατος, περιττής χρήσης αερομεταφορών, περισσότερη επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση, μείωση απορριμάτων κλπ.) Οι παραπάνω λύσεις - που δεν έχουν να κάνουν με την παράγωγη ενέργειας- τις περισσότερες φορές θα μας οδηγήσουν άμεσα ή έμμεσα και σε εξοικονόμηση χρημάτων, σε αντίθεση με τις διάφορες ΑΠΕ ή το φυσικό αέριο, οπού το κόστος ανά μη εκλυόμενο τόνο CO2 είναι δυσανάλογα υψηλό.
Εξαιρετικά σωστός ο Δροσουλίτης!!! (να μην ξεχνάμε και το γεγονός ότι οι γιγάντιες ανεμογεννήτριες απαιτούν μεγάλες ποσότητες σπανίων μετάλλων και σπανίων γαιών που για την ώρα δεν ανακυκλώνονται - παρεμπιπτόντως, υπάρχει και η δυνατότητα χρήσης μικρότερων και μικρών ανεμογεννητριών, από συνεταιρισμούς, δημοτικές επιχειρήσεις και ιδιώτες, οι οποίες είναι λιγότερο βλαπτικές για το περιβάλλον και απαιτούν απλούστερα υλικά)Λουκούμιε, η αποανάπτυξη δεν απαιτεί μείωση του πληθυσμού, απλούστατα να ανακοπεί η αυξητική του τάση, γεγονός που έτσι κι αλλιώς συμβαίνει με την άνοδο του μορφωτικού επιπέδου και κυρίως με την απόκτηση δικαιωμάτων και μόρφωσης από τις γυναίκες.
Εξήγησέ μου γιατί το να ανοίγονται δρόμοι σε μια κορυφογραμμή πχ στο βουνό Σαος, στη Σαμοθράκη που ανέφερες, συντελείται οικολογική καταστροφή;Καλή η υστερία αλλά να ακούσουμε και τα επιχειρήματα;Τι φαντάζεσαι ότι τα σαμοθρακιώτικα κατσίκια περιμένουν τον δρόμο για να ρημάξουν την όποια βλάστηση;