Στόχος του «HOME Project» είναι να μην υπάρχουν ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στον δρόμο

Στόχος του «HOME Project» είναι να μην υπάρχουν ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στον δρόμο Facebook Twitter
Από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι και τον Μάρτιο του 2017 υπολογίζεται ότι μπήκαν στη χώρα περίπου 65.000 παιδιά και από αυτά πάνω από 9.000 ήταν ασυνόδευτα ανήλικα.
0

Πείτε μας δυο λόγια για την οργάνωση.

Το The HOME Project είναι ένας κοινωφελής οργανισμός που συστάθηκε με σκοπό την παροχή ενός ολιστικού προγράμματος υποστήριξης, προστασίας, εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων στη χώρα μας. Στόχος μας είναι να μην υπάρχει κανένα ασυνόδευτο παιδί στον δρόμο ή σε κράτηση. Το μοντέλο που ακολουθούμε βασίζεται σε τρεις πυλώνες που περιλαμβάνουν τη δημιουργία ξενώνων για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, τη δημιουργία θέσεων εργασίας για Έλληνες και άτομα από την προσφυγική κοινότητα, καθώς και τη στήριξη της τοπικής οικονομίας μέσω της αξιοποίησης κενών ή εγκαταλελειμμένων σπιτιών ανά την Ελλάδα.


— Πόσα παιδιά-μετανάστες υπολογίζετε ότι ζουν στην Ελλάδα και πόσα έχουν βρεθεί στη χώρα μας χωρίς τους γονείς τους; Σε τι συνθήκες ζουν;

Από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι και τον Μάρτιο του 2017 υπολογίζεται ότι μπήκαν στη χώρα περίπου 65.000 παιδιά και από αυτά πάνω από 9.000 ήταν ασυνόδευτα ανήλικα. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2017, 1.652 ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονταν σε λίστα αναμονής για την τοποθέτησή τους σε ασφαλές και μόνιμο πλαίσιο φιλοξενίας. Από αυτά 334 βρίσκονται στα κέντρα πρώτης καταγραφής ή σε προστατευτική κράτηση. Από την αρχή του έτους, στο σύνολο του πληθυσμού των ασυνόδευτων παιδιών 116 αγόρια και κορίτσια ήταν κάτω των 14 ετών.


— Τι είδους υπηρεσίες εξασφαλίζετε γι' αυτά;

Η The HOME Project υποστηρίζει μη κυβερνητικές οργανώσεις και από κοινού υλοποιούν δομές φιλοξενίας για ασυνόδευτα παιδιά. Η φιλοξενία αφορά κορίτσια, αγόρια και ανήλικες μητέρες με τα μωρά τους σε εξειδικευμένες δομές. Κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας παρέχονται οι παρακάτω υπηρεσίες:

✓ Κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης (στέγαση, σίτιση, είδη προσωπικής υγιεινής).

✓ Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

✓ Ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

✓ Νομική υποστήριξη.

✓ Ένταξη των φιλοξενούμενων παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα με συνεχή συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, υποστηρίζοντάς τα με δράσεις ενισχυτικής διδασκαλίας.

✓ Μαθήματα εκμάθησης ελληνικών και άλλων γλωσσών (αγγλικά, γερμανικά).

✓ Συμβουλευτική και προετοιμασία μέσα από την ενίσχυση των δεξιοτήτων κάθε παιδιού για την αναζήτηση εργασίας μετά την ενηλικίωση.

✓ Υλοποίηση καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, επισκέψεων και συμμετοχή σε κοινωνικές δράσεις.

✓ Εργαστήρια θεραπείας μέσω τέχνης και μουσικής.

✓ Συναντήσεις ενημέρωσης και εργαστήρια για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων με στόχο την ενδυνάμωση της συμμετοχής στην κοινοτική ζωή της δομής φιλοξενίας και της τοπικής κοινότητας.

Στόχος του «HOME Project» είναι να μην υπάρχουν ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στον δρόμο Facebook Twitter
Το The Home Project φροντίζει ώστε οι ανήλικοι πρόσφυγες να παρακολουθούν μαθήματα εκμάθησης ελληνικών και άλλων γλωσσών.

— Τι επιφυλάσσει το μέλλον γι' αυτά τα παιδιά; Υπάρχει κάποιου είδους κεντρική μέριμνα;

Στόχος μας είναι η δημιουργία κοινοτήτων εμπιστοσύνης και ασφάλειας γι' αυτά. Μέσα από διαφορετικές υποστηρικτικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις δεξιότητες κάθε παιδιού προκειμένου να σχεδιάσουμε από κοινού ένα ασφαλές μέλλον. Θέλουμε να τους προσφέρουμε τα απαραίτητα εφόδια ώστε να μπορέσουν να ζήσουν και πάλι την παιδικότητά τους και να ενταχθούν στην κοινωνία. Μέσα σε 10 μήνες καταφέραμε να εξασφαλίσουμε στέγη, προστασία και υποστήριξη για 200 παιδιά. Υπάρχουν όμως άλλα 1.820 που αυτήν τη στιγμή χρειάζονται επειγόντως σπίτι. Ακόμα και η πιο μικρή βοήθεια μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΛΑΣ για μποτιλιάρισμα στην Αράχωβα: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα «κόλλησαν» στα χιόνια

Ελλάδα / ΕΛΑΣ για μποτιλιάρισμα στην Αράχωβα: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα «κόλλησαν» στα χιόνια

Σε ανακοίνωσή της, η Ελληνική Αστυνομία αναφέρει ότι τα προβλήματα επιδεινώθηκαν από τεχνικές βλάβες σε πολλά ηλεκτρικά οχήματα, που ακινητοποιήθηκαν κατά την επιστροφή τους από το χιονοδρομικό κέντρο
LIFO NEWSROOM