Στρεπτόκοκκος: Ποια είναι τα συμπτώματα που οδηγούν στο νοσοκομείο

Στρεπτόκοκκος: Ποια είναι τα συμπτώματα που οδηγούν στο νοσοκομείο Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI
0

Για τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου τα οποία θα πρέπει να προβληματίσουν τους γονείς ώστε να απευθυνθούν στο νοσοκομείο, μίλησε η παιδίατρος - λοιμωξιολόγος, Αθανασία Λουρίδα.

Η κ.Λουρίδα βρέθηκε το πρωί της Τρίτης στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ και μίλησε μεταξύ άλλων για τη ραγδαία αύξηση που παρατηρείται στα κρούσματα του στρεπτόκοκκου τον τελευταίο χρόνο ενώ διευκρίνισε ότι η δύσπνοια, ταχύπνοια, το κακό χρώμα το δέρμα, η κυάνωση, διανοητική σύγχυση και υπνηλία ή αντίθετα διέγερση και δυσκολία στην αφύπνιση είναι μεταξύ των συμπτωμάτων [που πρέπει να σημάνουν συναγερμό στους γονείς.

«Είχαμε ένα ακόμα περιστατικό παιδιού που κατέληξε από διεισδυτική νόσο, από στρεπτόκοκκο πυογόνο. Είναι περιστατικά τα οποία είναι αυξημένα τον τελευταίο χρόνο, μετά τον Σεπτέμβριο του 2022 και σε αριθμό μη αναμενόμενο», τόνισε μεταξύ άλλων αναφερόμενη στο θάνατο της 9χρονης από το Διδυμότειχο. «Βεβαίως είναι ένα πολύ δυσάρεστο περιστατικό και είναι αυξημένα τα περιστατικά σε σχέση με αυτά που είχαμε στα παρελθόντα χρόνια, αλλά ωστόσο είναι λίγα σε σχέση με τις στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις στα παιδιά, οι οποίες είναι πολύ συχνές, καθημερινές και χιλιάδες», συμπλήρωσε.

Τα σοβαρά συμπτώματα του στρεπτόκοκκου

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών της, η κ. Λουρίδα αναφέρθηκε στους θανάτους που έχουν σημειωθεί στη χώρα από τον Σεπτέμβριο του 2022 μέχρι και τον Απρίλιο του 2023.

«Στη χώρα μας έχουν σημειωθεί νομίζω 11 θάνατοι σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών, αλλά σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης από τον Σεπτέμβριο του 2022 μέχρι τον Απρίλιο του 2023 που είχαμε αυτή την έξαρση της διεισδυτικής νόσου από στρεπτόκοκκο, είχαμε πολλούς θανάτους, ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιρλανδία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και στη Σουηδία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Αυτό ήταν ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε ιδιαίτερα μετά το Σεπτέμβριο του 2022 και έφτασε στο πικ μέχρι τον Απρίλιο του 2023, αλλά ακόμα και σήμερα έχουμε αυξημένα κρούσματα αυτής της σοβαρής διεισδυτικής νόσου από ένα παλιό παθογόνο μικρόβιο, κοινό μικρόβιο είναι ο πυογόνος στρεπτόκοκκος, γνωστό από παλιά, το οποίο όμως έχει αυτή την επιθετική μορφή σε ορισμένες περιπτώσεις και δυστυχώς και δυσμενή κατάληξη» συμπλήρωσε.

Παράλληλα τόνισε πως ο στρεπτόκοκκος πραγματοποιεί ήπιες επιφανειακές λοιμώξεις είτε του φάρυγγα είτε του δέρματος. «Δηλαδή πιο συχνό αίτιο του είναι η αμυγδαλίτιδα στα παιδιά σχολικής ηλικίας. Εκδηλώνεται με πόνο στο λαιμό, δυσκαταποσία, πυρετό, κεφαλαλγία και σε ορισμένες περιπτώσεις εξάνθημα οστρακιά που προκαλείται από ορισμένα στελέχη στρεπτόκοκκου. Όταν οι γονείς λοιπόν δουν αυτή τη συμπτωματολογία, ζητούν άμεσα τη βοήθεια του παιδιάτρου τους», τόνισε.

«Τώρα, τα σημεία κινδύνου για τη διεισδυτική νόσο, η οποία είναι πολύ σπάνια σε σχέση με τις χιλιάδες των περιστατικών ήπιας νόσου, έχει χαρακτηριστικά τα οποία θορυβούν τους γονείς και χρειάζονται άμεση βοήθεια. Κανονικά πρέπει να πάνε σε κάποιο νοσοκομείο. Τα σοβαρά συμπτώματα: Το παιδί έχει υψηλό πυρετό, είναι πολύ κουρασμένο, έχει πόνους στους μυς σε όλο το σώμα. Έχει δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια, ταχύπνοια, έχει κακό χρώμα το δέρμα του, κυάνωση και έχει διανοητική σύγχυση, υπνηλία ή αντίθετα διέγερση και δυσκολία στην αφύπνιση. Είναι σημεία καμπανάκια κινδύνου τα οποία πρέπει να οδηγούν τους γονείς να ζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια στο πλησιέστερο νοσοκομείο», κατέληξε κ. Λουρίδα.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM