ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Πώς να προστατεύσετε τα παιδιά από το «κοκτέιλ» λοιμώξεων που κυκλοφορεί

Πώς να προστατεύσετε τα παιδιά από το «κοκτέιλ» λοιμώξεων που κυκλοφορεί Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Μεγάλη ανησυχία προκαλούν τόσο στους επιστήμονες όσο και στους πολίτες η ραγδαία έξαρση των ιώσεων και των λοιμώξεων το τελευταίο διάστημα στη χώρα.

Από τα Χριστούγεννα και μετά παρατηρείται πως κυκλοφορεί ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» ιώσεων αλλά και λοιμώξεων που ταλαιπωρεί τους πολίτες, ενώ σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής Αννα Παρδάλη, αναμένεται περαιτέρω έξαρση λοιμώξεων, γρίπης, Covid και RSV, στη συνέχεια του χειμώνα.

Προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα προκαλεί παράλληλα και ο στρεπτόκοκκος, αλλά και ο εντεροϊός και ο αδενοϊός.  Η Άννα Παρδάλη εξηγεί τα συμπτώματα που πρέπει ανησυχούν τους γονείς για τα παιδιά τους, ενώ παράλληλα δίνει χρήσιμες συμβουλές, θωράκισης του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών προκειμένου να προστατευτούν από τυχόν λοιμώξεις και ιώσεις.

Άννα Παρδάλη: Προβληματισμός και πιθανότητα κλιμάκωσης των λοιμώξεων

«Το άνοιγμα των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και εν μέσω της ήδη αυξημένης νοσηρότητας που καταγράφεται στην κοινότητα, δημιουργεί προβληματισμό για την πιθανότητα της περαιτέρω κλιμάκωσης όλων των ιώσεων, κυρίως όμως αναπνευστικών, όπως η γρίπη , η Covid, η λοίμωξη με RSV που προκαλεί βρογχίτιδες, αναπνευστική δυσχέρεια και πνευμονίες, κυρίως στα μικρά παιδιά και βρέφη. Και βέβαια απασχολεί και προβληματίζει ο στρεπτόκοκκος με την διεισδυτική μορφή της νόσου από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους μικρά παιδιά τον τελευταίο χρόνο», ανέφερε αρχικά.

«Την πανσπερμία των λοιμώξεων του αναπνευστικού συμπληρώνουν οι λαρυγγίτιδες, οι αμυγδαλίτιδες, οι ωτίτιδες, αλλά και άλλες λοιμώξεις, όπως οι γαστρεντερίτιδες, λοιμώξεις από εντεροιό και αδενοιό που συχνά διακρίνονται από υψηλό πυρετό, κακουχία και ποικιλία συμπτωμάτων. Οι γονείς στέκονται ανήσυχοι μπροστά σε θλιβερά πλην όμως εξαιρετικά σπάνια και ακραία επεισόδια που απειλείται ή και χάνεται η ζωή ενός παιδιού από λοιμώξεις, όπως ο στρεπτόκοκκος τον τελευταίο χρόνο ή από ηπατίτιδα από αδενοϊό, όπως θα θυμόμαστε τον περασμένο χρόνο.

»Η μελέτη από την ιατρική κοινότητα αυτών των φαινομένων με την τραγική κατάληξη δεν ερμηνεύτηκε ως εμφάνιση κάποιων νέων επιθετικών στελεχών, αλλά ως μια ακραία και εξαιρετικά σπάνια έκφραση των ίδιων γνωστών έως τώρα ιών και μικροβίων σαν αποτέλεσμα της προσαρμογής στην μετά Covid εποχή με το αδρανοποιημένο από την μη έκθεση σε λοιμώξεις ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών λόγω των μέτρων της πανδημίας», τόνισε επίσης.

Σχετικά με το ποσοστό αύξησης της νοσηρότητας σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια, η κ.Παρδάλη επισήμανε πως σε ότι αφορά ορισμένες λοιμώξεις όπως, ο στρεπτόκοκκος και η λοίμωξη από RSV μαζί με την γρίπη, είναι δύσκολο να καταμετρηθεί. Αυτό γιατί  μέχρι το 2023 στην Ελλάδα δεν υπήρχε σύστημα καταγραφής και αναφοράς των λοιμώξεων αυτών από τους υγειονομικούς ώστε να παρέχονται στοιχεία.

«Σε ότι έχει να κάνει όμως με τη βαρύτητα αυτών των λοιμώξεων που μπορεί να έχουν και την τραγική κατάληξη τον θάνατο η αίσθηση στην παιδιατρική κοινότητα είναι πως σε σπάνιες περιπτώσεις, εκφράζονται στον παιδικό οργανισμό μάλλον πιο ακραία και βίαια από ότι συνήθως συνέβαινε έως τώρα. Όσο όμως και αν τα θλιβερά αυτά περιστατικά είναι εξαιρετικά σπάνια μπροστά στον τεράστιο αριθμό των παιδιών που νοσούν από το ίδιο νόσημα π.χ. από τον στρεπτόκοκκο, ο οποίος κατά κανόνα διαδράμει με ομαλή εξέλιξη και πλήρη ίαση , δεν παύει να ανησυχούν τους γονείς και παιδίατρους καθώς η ζωή και η υγειά του κάθε παιδιού είναι πολύτιμη», τόνισε.

Η συμβουλή της προς τους γονείς είναι αρχικά να έχουν ψυχραιμία. Ειδικότερα οι γονείς παιδιών που βρίσκονται στην προσχολική ηλικία, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ακόμα και για μία κατάσταση όπου η μία ίωση θα διαδέχεται την άλλη. Λόγω του ότι η συγκεκριμένη περίοδος είναι συνυφασμένη με έξαρση λοιμώξεων, επισημαίνει πως πρέπει να είναι σε επικοινωνία με τον παιδίατρό τους και να ακολουθούν τις οδηγίες του.

Ιδιαίτερη προσοχή ωστόσο σημειώνει πως χρειάζεται σε μωρά και βρέφη. Αυτό γιατί τα συμπτώματα σε αυτά είναι πιο άτυπα όπως π.χ.: δεν τρώνε, κλαίνε με υψίσυχνο κλάμα ή ακόμη πιο ανησυχητικό σημάδι είναι όταν είναι νωθρά και υπναλέα, έχουν κακό χρώμα, είναι δηλαδή ωχρά ή κυανωτικά, αναπνέουν με δυσκολία , κάνουν εμέτους, εμφανίζουν εξανθήματα, σημεία και συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν μια σοβαρή απειλή από νόσο.

Τι πρέπει να προσέχουν στο σχολείο τα παιδιά και πότε να επιστρέψουν αφού αρρωστήσουν 

Εκτός από την τήρηση των κανόνων υγιεινής που είναι πάντα απαραίτητη, οι γονείς πρέπει να φροντίζουν για την καλή και σωστή διατροφή των παιδιών τους, να αθλούνται τακτικά αλλά και να κοιμούνται σωστά προκειμένου να θωρακίσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα απέναντι στις λοιμώξεις ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια. Η κ. Παρδάλη επισημαίνει ότι στην περίπτωση των παιδιών προσχολικής ηλικίας που δεν υπάρχει η πίεση των απουσιών, μπορούν να κάτσουν σπίτι τους προκειμένου να αναρρώσουν πλήρως. 

Επομένως όταν επιστρέψουν στο σχολικό περιβάλλον να μην κολλήσουν τα άλλα παιδιά αλλά και να μην εκτεθούν και τα ίδια σε μια νέα λοίμωξη από την οποία θα νοσήσουν βαρύτερα αν δεν έχουν αναρρώσει από την προηγουμένη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα έως δύο 24ωρα απύρετα αλλά και να νιώθουν καλά. Αν εξακολουθούν να υπάρχουν συμπτώματα όπως εξαντλητικός βήχας , αδυναμία , έντονη καταβολή, κακό χρώμα ή καθόλου όρεξη για φαγητό, αυτά είναι σημάδια πως ένα παιδί αναρρώσει πλήρως .

Στα μεγαλύτερα παιδιά, ακόμη και με ήπια συμπτώματα η χρήση μάσκας στο σχολείο, θα ήταν χρήσιμη για ένα διάστημα έως την πλήρη ανάρρωση τους. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο η διενέργεια τεστ Covid ή τριπλού τεστ που διατίθεται για Covid, γρίπη και RSV θα μπορούσε να περιορίσει κατά πολύ τη διασπορά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

Ελλάδα / Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

«Ευχόμαστε να είναι ο κύριος σεισμός, διότι έχει επίκεντρο στην λίμνη Τριχωνίδα κάτω από το Θέρμο, που είχε προκαλέσει τις μεγάλες ζημιές η σεισμική δόνηση τον Απρίλιο του 2007» τόνισε
LIFO NEWSROOM