Έχουν περάσει τέσσερις μέρες από την φωτιά που κατέκαψε την ανατολική Αττική αφήνοντας πίσω της (μέχρι στιγμής) 85 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, ωστόσο, ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης και βοήθειας σε είδη πρώτης ανάγκης και εθελοντές έχει σχηματιστεί σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι δήμοι που επλήγησαν, έσπευσαν να ζητήσουν στήριξη σε υλικά και ανθρώπινο δυναμικό. Τα αγαθά άμεσης ανάγκης ήταν γάζες, betadine, ξηρά τροφή ακόμη και μπουκάλια με νερό.
Οι περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Δυτικής Ελλάδος ήταν μερικές από αυτές που συγκέντρωσαν τρόφιμα και τα έστειλαν στην περιοχή.
Εξάλλου, όπως καταλήγουν οι εθελοντές της περιοχής, σημαντική θα είναι η διαχείριση της επόμενης μέρας. Όταν οι φωτιές θα σταματήσουν και οι πληγέντες θα επιστρέψουν πίσω να αντικρίσουν την πραγματικότητα
Από την Κρήτη μόνο έφυγαν 3 ολόκληρα φορτηγά γεμάτα με τρόφιμα, γάλα μακράς διάρκειας, χυμούς και εμφιαλωμένα νερά.
Στα γραφεία του ΚΕΕΛΠΝΟ στο Μαρούσι από την Τρίτη που ξεκίνησε η συλλογή, όπως παραδέχεται στο LiFO.gr ο Σταμάτης Πουλής, πρόεδρος των Εργαζομένων του οργανισμού που διηύθυνε τη διαδικασία, έχουν συγκεντρωθεί και έχουν φύγει 16 φορτηγά με είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα.
Συγκεκριμένα τα είδη που είχε ζητηθεί από τους πολίτες να φέρουν στα γραφεία του ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν τα εξής: γάζες, betadine, fucidin, παιδικές πάνες, μωρομάντηλα και τρόφιμα μακράς συντηρήσεως.
Μεταξύ των αλληλέγγυων, όπως σημείωσε ο Σταμάτης Πουλής, ήταν περίπου εκατό εταιρίες, οι οποίες, πέραν των αγαθών που προσέφεραν, παραχώρησαν για εθελοντές και προσωπικό τους.
Την Τρίτη συγκεντρώθηκαν, επίσης, 10 φορτηγά σε είδη πρώτης ανάγκης και την επόμενη έξι, ενώ για τη συλλογή δούλεψαν περίπου 50 εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ήταν τέτοια η βοήθεια που τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, όσο και ο δήμαρχος της Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς, κάλεσαν τους πολίτες να σταματήσουν να συγκεντρώνουν είδη πρώτης βοήθειας, δηλώνοντας πως για το επόμενο διάστημα έχουν καλυφθεί οι ανάγκες.
Έχουν κυκλοφορήσει, μάλιστα, φωτογραφίες από το Δημαρχείο Ραφήνας που οι στοίβες μόνο από τα μπισκότα έχουν κατακλύσει ένα ολόκληρο γραφείο.
Όπως σημείωσαν οι δήμαρχοι, όταν χρειαστούν νέες προμήθειες θα υπάρξει εκ νέου έκκληση.
Κι αυτό, διότι, σύμφωνα με εθελοντές στο δήμο Ραφήνας, η ανάγκη για τρόφιμα και ιατρικά είδη θα αυξηθεί όταν οι πυρόπληκτοι κάτοικοι επιστρέψουν.
Αυτή τη στιγμή η περιοχή έχει ερημώσει. Οι πιο πολλοί από τους κατοίκους έχουν εγκατασταθεί σε κάποιο φίλο ή συγγενή τους, ενώ οι μόνοι που έχουν μείνει πίσω είναι εκείνοι τα σπίτια των οποίων δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από την πυρκαγιά ή όσοι θέλουν να φυλάξουν τις περιουσίες τους από πλιάτσικο.
Όλα τα είδη πρώτης ανάγκης που συλλέχθηκαν διαχειρίζονται πια από την Περιφέρεια Αττικής, την ΚΕΔΕ και τους πληγέντες δήμους.
Ήδη αρκετά αγαθά έχουν δοθεί στους πυρόπληκτους που έχουν παραμείνει στην περιοχή, ωστόσο ανάγκη υπάρχει ακόμη για εθελοντές οι οποίοι θα διαχειριστούν όλο αυτό τον όγκο προϊόντων.
Αρκετοί πολίτες έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να βοηθήσουν με οποιοδήποτε τρόπο. Ωστόσο, όπως σημείωσε εκπρόσωπος του δήμου Ραφήνας σε επικοινωνία που είχε με το LiFO.gr, οι εθελοντές θα πρέπει να συνεννοούνται πρώτα και όχι να φτάνουν αυτοβούλως στην περιοχή.
Κι αυτό γιατί χθες παρατηρήθηκε το φαινόμενο πολλών ανθρώπων που έφταναν μόνοι τους στο Μάτι και κατέληγαν να περιφέρονται άσκοπα, ρωτώντας τι ακριβώς να κάνουν και πού να κατευθυνθούν, δυσχεραίνοντας έτσι το έργο όσων ήδη φρόντιζαν την κατάσταση.
Η εθελόντρια Γεωργία Χριστακοπούλου τις τελευταίες τέσσερις μέρες βρίσκεται στο κοινοτικό κατάστημα Πικερμίου του Δήμου Ραφήνας και κάνει αυτή ακριβώς τη δουλειά.
Σηκώνει τα τηλέφωνα και σημειώνει με ποιο τρόπο και μέσο μπορεί να βοηθήσει όποιος παίρνει τηλέφωνο για να προσφερθεί ως εθελοντής.
Ζει στην περιοχή αρκετά χρόνια και την Τετάρτη μόνο έμεινε 13 ολόκληρες ώρες πάνω από το ακουστικό.
«Μας έπαιρναν και μας έλεγαν πως θέλουν να παραχωρήσουν το βανάκι τους. Αυτό δε ξέρω αν έχει ξανασυμβεί. Δεν έχω τι να πω. Μόνο ένα μεγάλο ευχαριστώ και από μένα από τις υπόλοιπες εθελόντριες στο Κοινοτικό Κατάστημα Πικερμίου» παραδέχτηκε η κ. Χριστακοπούλου.
Η ίδια δεν πρόκειται να σταματήσει την εθελοντική της δράση ακόμη και μετά το τέλος της πυρκαγιάς.
Εξάλλου, όπως καταλήγουν οι εθελοντές της περιοχής, σημαντική θα είναι η διαχείριση της επόμενης μέρας. Όταν οι φωτιές θα σταματήσουν και οι πληγέντες θα επιστρέψουν πίσω να αντικρίσουν την πραγματικότητα.